Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zůstat chvíli sám se sebou

Nudíte se? Je tu televize, mobil či počítač. Ale pozor, pokud vám vyplní všechen volný čas, o cosi tím přicházíte. Můžete získat něco víc, když je na chvíli vypnete? 

Vánoční čas s sebou obvykle přináší vzpomínky na chvíle, kdy jsme byli dětmi. Jak jsme tehdy pomáhali s přípravou oslav, očekávali příchod Ježíška s dárky a užívali si setkání s lidmi, které jsme už dlouho neviděli. Naše děti zažívají něco podobného jako my. I když jinak se toho od té doby hodně změnilo.

Je až překvapivé, o kolik se náš způsob života proměnil od doby, kdy jsme byli dětmi. A čím starší jsme, tím víc nad tím můžeme žasnout. Dnešní děti mají spoustu příležitostí, o jakých se nám mohlo jen zdát. Vybírají si z pestré nabídky koníčků, oblečení, jídel... Jenomže na druhé straně o něco přicházejí.

Jejich čas může být vyplněn zábavou, kterou jim vymýšlejí profesionální baviči. V televizi je v každou denní i noční dobu čeká spousta pořadů, některé z nich jsou určeny přímo pro ně. A kdyby se jim náhodou nelíbily, vždy je po ruce pestrá sbírka DVD. Nebo si mohou vybrat nějaký příběh na youtube. Či jinde.

Pokud se jim nechce pasivně sledovat tohle vše, nabízí se další možnosti. Máme tu počítač a mobily. Díky nim jsme v kontaktu s ostatními. Vidíme, jak se snaží vypadat a žít ti druzí. Můžeme do jejich života vstoupit, komunikovat s nimi. A také jejich prostřednictvím vytvořit obrázek sebe samých. Nebo máme příležitost stát se hrdinou v nějaké počítačové hře a prožívat dobrodružství, o kterých se nám ve skutečném životě ani nezdá.

To všechno může zabrat spoustu času. Vlastně tolik, že už ho na moc jiných věcí nezbývá. Moderní technologie dokážou být nesmírně svůdné. A zvládnou udržet pozornost svých diváků na hodně dlouhou dobu. Je to ostatně mnohem jednodušší, když prostě zmáčknete tlačítko a o příjemné strávení vašeho volného času se postarají ostatní.

Jenomže tak se z našich životů vytratí jedna velmi důležitá věc. Nuda. Jako děti jsme si občas stěžovali, že se nudíme. Tohle slovo jsme neměli rádi. Byl to čas strávený nepohodlnou snahou najít si nějakou zábavu. Vnímali jsme ho trochu jako promarněný. Kolik příjemných věcí bychom mohli zažít - a my nevíme, co si vybrat, do čeho se pustit, co by nás v tu chvíli těšilo.

Určitě jste si také přáli, aby ona chvíle nudy rychle pominula a život opět pokračoval svým obvyklým hektickým tempem. Kdyby vám v tu chvíli někdo nabídl, že už jí nikdy nebudete muset čelit, zajásali byste. Jenomže právě tahle nepříjemná a občas až nesnesitelná nuda vám dala do života něco nenahraditelného.

Díky ní jste museli být tvořiví. Dnes se slovo kreativita často používá, vypráví se o možnostech, jak ji povzbuzovat a rozvíjet. Ale tehdy byl každý z nás tvůrcem spousty vlastních originálních řešení, která nám umožnila strávit svůj čas co nejlépe. Vlastně jsme neměli na výběr. Buď se nepříjemně nudit, nebo něco vytvořit. Bez jakýchkoliv návodů a programů, prostě jen s tím, co bylo kolem nás. Každý byl tvůrcem něčeho jedinečného.

Museli jste se zamýšlet nad tím, co vlastně přesně chcete. Najít si prostor na setkání se svými sny, myšlenkami, přáními. Prozkoumat možnosti, které máte. Zůstali jste chvíli sami se sebou. Nebylo to proto, že jste se tak rozhodli. Prostě jen v danou chvíli nebyl dostupný žádný způsob, jak se tomu vyhnout.

Díky tomu vznikaly jedinečné chvíle. Byly to okamžiky, kdy jste dělali něco, co bylo pro vás opravdu důležité. Tak jste se rozvíjeli a stávali jste se dospělejšími a zralejšími. Budovali jste svůj vlastní skutečný život.

Televizní pořady či možnosti nabízené vaším mobilem a počítačem vám tohle nemohou nahradit. Dají vám pocit vyplněného času. Často si u nich odpočinete. Můžete si užívat fantastické příběhy druhých lidí. Stát se na chvíli supermanem. Vládnout velké říši, kterou si sami postavíte. A vyhrát závod století. Jen váš vlastní život se takto pomalu někam vytratí.

Zkuste občas nechat počítač, televizi a mobil na chvíli odpočinout. Zůstaňte chvilku sami se sebou. Možná přijde i nuda. A bude tak nepříjemná, že se začnete zabývat myšlenkou, jak ji zahnat. Třeba pak zase konečně vytvoříte něco opravdu svého. Ať už to bude výlet, obraz či něco úplně jiného. Důležité je, že prožijete kousek svého vlastního života opravdu naplno. 

Autor: Lenka Šnajdrová | pondělí 25.12.2017 7:32 | karma článku: 14,34 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik