Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je vlastně pravda?

Pochybovali jste někdy? Co je vlastně správná odpověď? Hledat pravdu může být jeden z nejtěžších úkolů. Ale žít bez ní bývá mnohem obtížnější. 

Ve škole nás učili, že každá otázka má správnou odpověď. Víme zcela jistě, kolik je pět plus pět. Je nám jasné, jaké „i“ napíšeme ve slově písek. A také si pamatujeme, ve kterém roce byla založena naše republika. Za správnou odpověď na nás čekala odměna v podobě jedničky. A třeba i pochvala rodičů, kteří se radovali, jak je jejich dítě chytré.

Tak nějak jsme si zvykli, že pokud chceme být v pořádku, měli bychom znát správné odpovědi. Pokud někdo dokázal s přehledem vyjmenovat to, co se psalo v učebnici, byl hodnocen jako schopný a chytrý.

Trvalo dlouhá léta, než jsem se odvážila pochybovat o tom, co nás učí. Že existují různé názory na jeden filozofický problém či dějinnou událost? S tím jsem se postupně naučila smiřovat. Učitelé po nás chtěli správnou odpověď, ale většinou tím mysleli tu, kterou nám předtím sdělili. Pokud jsme měli jiný názor, nejlepší bylo ponechat si ho pro sebe.

Pomalu jsme se učili, že s pravdou to bývá často složitější, než se nám zpočátku zdálo. Co bylo ještě dnes naprosto jisté, mohlo se příštího dne stát chybou. Nabízela se naděje, že existují oblasti, které vyžadují takovou míru přesnosti a jistoty, aby se jich něco podobného netýkalo. Původě jsem něco takového hledala v matematice. Ale ani tam to není tak snadné. Přišla jsem o ni ve chvíli, kdy jsem na střední škole narazila na zdánlivou chybu v součtu vnitřních úhlů v pravoúhlém trojúhelníku (tehdy jsem se dozvěděla jen dvě správné odpovědi ze tří, ale i to stačilo). Pomalu jsem zjišťovala, že absolutně správné řešení je asi jen důsledek nedostatku informací.

V běžném životě se většina z nás snaží hledat správná řešení. Když si nejsou jisti, obrátí se na specialisty v daném oboru. Na urputné bolesti zad musí přece existovat nějaká zaručeně správná diagnóza a léčba. Na vztahové či pracovní problémy také. A co se týká politiky, určitě existuje bezchybný způsob, jak všem zařídit spokojený život. Jen ho před námi odborníci tají.

Jsme naučeni, že pravdu máme hledat a také najít. Za to na nás čeká odměna. Už se nejedná jen o jedničky či o pochvalu, ale o mnohem důležitější věci. Pokud vyřešíme tuhle hádanku, můžeme se dočkat úspěchů v práci, spokojenosti ve vztazích a všeho, co si jen budeme přát.

Jenomže z nějakého důvodu právě tohle v našich životech obvykle nefunguje. Doufáme, že víme, co je pravda. Ovšem často se jedná jen o naši více či méně pevnou víru. Někdy bývá otřesena, když nám život ukáže, jak nepravdivá byla naše iluze. A jindy ji naopak posilují okolnosti do té míry, že si nedovedeme představit, jak jinak by to všechno mohlo být.

Ostatně podobná jistota nemusí být na škodu. Umožňuje velmi rychlé rozhodování. Dodává nám sebejistotu a učí nás důvěřovat. Díky ní jsme pochopitelnější i pro ty druhé.

Stálé pochybnosti stojí spoustu energie. Vedou k tomu, že lidé nevědí, o co se v životě opřít. A nakonec zbavují i spokojenosti se životem. Jak se mám radovat z pěkného dne, když jsem si jistá, že kdykoliv může přijít bouřka?

Možná má nakonec to, co nás na základní škole učili, svou nezanedbatelnou hodnotu. Díky jistotě, že známe pravdu, můžeme dosáhnout opravdu hodně. Je také možné, že svůj život zakládáme na zcela chybných předpokladech. Kdybychom však měli žít ve stálé nejistotě, co je vlastně správně, těžko bychom to unesli.

Je také možné, že dnes dost lidí bojuje s nespokojeností, smutkem či ztrátou energie, protože získali hodně protikladných informací. Tráví své dny hledáním skutečné pravdy a trápí se jistotou, že oni ji ještě neznají. Snaží se řídit svůj život co nejlépe, ale netuší, co je vlastně dobře. Každý krok může být chybou.

Snad i proto hodně z nás věří, že mají pravdu. Alespoň v nějaké oblasti. Může to být pravda pro ostatní podivná, třeba i naprosto nesmyslná. Ale chrání nás. Pomáhá nám ráno vstávat s jistotou, že i další den prožijeme správně. A věřit, že my sami jsme v pořádku. A s námi celý svět kolem.

Autor: Lenka Šnajdrová | pátek 17.8.2018 9:02 | karma článku: 7,63 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Lenka Šnajdrová

Chcete splnit všechna přání?

Kdybych měla kouzelnou hůlku... Zbytek si doplňte sami. Jako dítě jsem si přála kouzelný prsten. Dnes už ne. A jak jste na tom vy?

16.1.2019 v 13:11 | Karma: 8,23 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Jak přicházejí děti na svět

Dnes si rodiče i učitelé lámou hlavu nad tím, jak vyučovat takzvanou sexuální výchovu. Nakolik dát nahlédnout do tohohle tajemství dospělých dětem? A jak to udělat?

18.12.2018 v 7:03 | Karma: 17,65 | Přečteno: 655x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Budeme se spolu bát

Proč tolik lidí tráví čas počítačovými hrami, kde bojují s nejrůznějším nebezpečím? A jak to, že jsme ochotni zaplatit dost peněz třeba i za projížďku na pouťových atrakcích? Možná za to může jedna důležitá lidská potřeba...

3.10.2018 v 14:27 | Karma: 8,47 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Život je jízda na horské dráze

Jsou chvíle, kdy se vám daří, na co sáhnete. A někdy je to právě naopak. Můžeme nějak dosáhnout toho, aby nás prohry bolely méně? Překvapivě pomáhá i něco, co dokáže každý z nás. Zestárnout.

18.9.2018 v 10:38 | Karma: 10,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Lenka Šnajdrová

Asi si nechám narůst křídla

Rodičovská dovolená? Dny a noci vyplněné prací. Snad nikdy jí nebylo víc. Ale i s tím se dá něco udělat. Tedy pokud si nechcete nechat narůst křídla...

7.9.2018 v 6:50 | Karma: 11,12 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 438x
Člověk, který se snaží žít spokojeným životem. Profesí jsem psycholožka, nyní jsem na rodičovské dovolené.

V dubnu mi vyšla knížka Psychoterapie našich prababiček. 

Seznam rubrik