Venkovské knihovny nejsou žádné popelky

Možná jste ji jako malí také měli ve svém okolí, tedy pokud pocházíte z vesnice. Možná do ní zavítáte i dnes, a to v případě, že žijete právě v malé obci. O jaké instituci je řeč? O knihovně!

Co si představíte pod pojmem „venkovská knihovna“? Zaprášenou špeluňku se stoletou knihovnicí a posledním přírůstkem nových knih v minulém století? I tak to může bohužel být, ale to je ten horší případ, o kterém teď nechci psát, i když je to jev hojně rozšířený. Naštěstí existují obecní knihovny úplně jiné. Moderní, aktivní, komunitní, prostě jednoduše famózní. Nechybí u ničeho, co se v obci šustne, naopak, jsou zde hybatelem kulturního dění. Pořádají besedy, autorská čtení, přednášky, akce pro všechny skupiny obyvatel – od dětí až po seniory. Sídlí v přitažlivých prostorách, nabízejí nejžhavější knižní novinky a služby srovnatelné s velkými knihovnami.

V jedné takové se o to snažíme v malé obci nedaleko Kladna druhým rokem. Řekla bych, že jsme tak na půli cesty. Všechno nejde hned. Rozšířit povědomí o tom, že knihovna nenabízí jen nějakou tu povinnou četbu, ale že připravuje další aktivity, chvíli trvá. Lidé si musejí zvyknout, že mohou dostat daleko více. Samozřejmě musejí chtít. Knihovny bojují o své místo na slunci nejen s dalšími kulturními institucemi a způsoby, kterými člověk může trávit svůj volný čas, ale také s konzumním způsobem života, nezájem o další vzdělávání a podobně.

Ale aby to nevyznělo jako stěžování… To bych nechtěla. V menší obci je to také zejména na osobě knihovníka, knihovnice, jak dokáže na akce nalákat, zaujmout, pobavit, spolupracovat s ostatními spolky.

Proč o tom píši zrovna teď? Máme za sebou dvě moc fajn akce. Tedy za ty dva roky je jich daleko více, ale aktuálně jsme se připojili k těm v knihovnickém světě snad nejrozšířenějším. Je to Březen – měsíc čtenářů (dříve knihy) a Noc s Andersenem. Předpokládám, že jste o nich slyšeli, neboť si v posledních letech získávají zasloužený ohlas v médiích.

V polovině března jsme tedy uspořádali akci Čtení sluší každému. Dětem i dospělým předčítali zástupci různých profesí (zdravotní sestřička, hasič, myslivec, záchranář, policista, paní učitelka a rybář). Je vidět, že bez ostatních nadšených lidí to nejde. Patří jim všem velký dík. A včera jsme nocovali s Andersenem. Pocit, že patříte k 60 000 lidem, kteří tuto noc strávili čtením, pohádkami, soutěžemi a dalším programem nejen v ČR, ale i v zahraničí – to je ta pravá sounáležitost i v malé venkovské knihovně.

Dnes tedy dobíjím baterky a spolu se mnou i další spáči, děti i dospělí, kteří jsou prostě báječní, nabídnou pomocnou ruku i v této době, kdy, jak se říká, má každý toho svého dost.

Ještě jsem vás nepřesvědčila o tom, co venkovská knihovna umí a může (to je i název každoročního setkání knihovníků z malých obcí)? Podívejte se na nás třeba na internet - Obecní knihovna v Žilině má samozřejmě svůj web. Pokud jste poblíž, rádi vás i uvidíme na nějaké akci. Na vesnici se pořád něco děje!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Šimková | sobota 6.4.2013 20:11 | karma článku: 14,57 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Lenka Šimková

Riskla jsem to… jsem knihovnice

21.9.2017 v 16:42 | Karma: 20,81

Lenka Šimková

Den poté

15.11.2015 v 13:29 | Karma: 11,56

Lenka Šimková

Co mi dává moje práce?

4.10.2014 v 11:28 | Karma: 9,00

Lenka Šimková

Nížiny bohem zapomenuté

21.7.2014 v 0:35 | Karma: 5,62