I knihovny mají své dny!

A ty jsou právě v dohlednu. Od 30. září do 6. října 2013 vypukne v České republice tzv. Týden knihoven.

Letos se koná již 17. ročník této celostátní akce, kterou už tradičně vyhlašuje a zastřešuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR za podpory dalších organizací. 

Týden knihoven je jakýmsi svátkem pro knihovny všech typů a velikostí, ale zejména také pro jejich čtenáře. Probíhají společné aktivity pro veřejnost, jako je například Maraton čtení či Velké říjnové čtení, ale každá knihovna připravuje i akce vlastní. Nechybí ani události pro odbornou veřejnost a udílení cen v oboru knihovnictví. Letos bylo pro Týden knihoven zvoleno motto S námi vždy all inclusive. K tématu se přihlásilo 450 veřejných knihoven v ČR, které pořádají knižní bazary, literární přednášky, výtvarné dílny, vědomostní soutěže, amnestie dlužníků, otevírají nové či zrekonstruované prostory a mnoho dalšího. 

Schválně… Zkuste zapátrat ve svém okolí, zda se nějaká blízká knihovna zapojila a neváhejte s návštěvou. Možná, že jste v knihovně už roky nebyli. Myslíte si, že vám nemá co nabídnout… Jenže knihovny už dávno nejsou jen půjčovnami knih! Stávají se z nich komunitní centra, „obýváky“ měst a obcí, místa setkávání. Půjčit si v nich můžete například i deskové hry, navštěvovat lze kurzy trénování paměti, besedovat s oblíbenými autory a spoustu dalších věcí. Tedy pokud máte štěstí a bydlíte poblíž knihovny, která nezaspala dobu. Je jich mnoho, i když stále ne dost. Nicméně věřím, že budou jen a jen přibývat. 

V nedávných dnech byly uveřejněny výsledky třetího (2007, 2010, 2013) celostátního výzkumu čtenářství dospělé populace v ČR, který byl podrobněji zaměřen na knižní trh. Vyplynulo z něj, že 84 % obyvatel ČR přečte za rok aspoň jednu knihu, 48 % nakoupí za rok aspoň jednu knihu a 32 % navštíví aspoň jednou za rok veřejnou knihovnu (není škoda, že to není více?). Každý obyvatel ČR starší 15 let v průměru za rok přečte 13,2 knih (nejste na tom hůře?), jejich čtení denně věnuje 33 minut, za rok nakoupí průměrně 2,3 knihy a vydá za ně 691 Kč, v našich domácích knihovnách se v průměru nachází 250 knih. Čteme nejraději Viewegha a milujeme Babičku. Nesouhlasíte? Vyjádřete svůj názor třeba výpůjčkou v knihovně. 

Dále proběhl v evropském kontextu průzkum názorů uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách. ICT jsou nedílnou součástí moderních knihoven. V knihovnictví se totiž stále něco děje, digitalizuje se, představují se nové služby, unikátní zdroje a projekty. Nevěříte? Běžte se přesvědčit – třeba na knihovní webové stránky, ale nejlépe i osobně. Kdy jindy než v Týdnu knihoven?! 

(Článek vznikl s použitím tiskových zpráv SKIP ČR)

Autor: Lenka Šimková | pátek 27.9.2013 19:33 | karma článku: 7,74 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Lenka Šimková

Riskla jsem to… jsem knihovnice

21.9.2017 v 16:42 | Karma: 20,81

Lenka Šimková

Den poté

15.11.2015 v 13:29 | Karma: 11,56

Lenka Šimková

Co mi dává moje práce?

4.10.2014 v 11:28 | Karma: 9,00

Lenka Šimková

Nížiny bohem zapomenuté

21.7.2014 v 0:35 | Karma: 5,62