Tak trochu jiné umění, tak trochu jiní umělci

Klienti Domova Sulická skvěle malují, tvoří z vosku i hlíny. Obrazy, které malují takřka na cokoliv se vystavují, prodávají. Výdělek slouží k nákupu materiálu, a tak to jde stále dokola.

Často si říkám, že co u lidí s mentálním postižením nenadělil bůh směrem k inteligenci, rozdal bohatě jinde. Naši klienti malují, tvoří rukama a jsou neskutečně nadaní.Každoročně celý srpen vystavujeme naše obrazy na Kampě v kavárničce naproti Muzeu Kampa, jsme prostě blízko umění.

Výtvarné nadání lidí s mentálním postižením přesto není vidět tak, jak by si zasloužilo. Proto jsme se v Domově Sulická a s mnoha přáteli a podporovateli domluvili, že vytvoříme soutěž tak trochu jiného umění. Umění plného upřímnosti a představy o dokonalém světě, který je pro některé vnímán trochu jinak.

Ne všichni jsme stejní, ne všichni jsme dokonalí. Kdybychom byli jako ze šablony, myslím, že by nás to na světě až tak nebavilo. Svět není o dokonalosti, podle mě je o pochopení jeden druhého. Podle mě není svět o šablonách, ani o těch, které kdosi nastavil jako měřítko pro to, co je a není umění.

Co je to umění je jen subjektivní názor znalců. Jsem zkrátka jiný znalec. Pracuji v sociálních službách, znám naše klienty, mám ráda jejich umění a ráda ho s kolegy představuji druhým. Přesně to mě dovedlo k myšlence, uspořádat soutěž. Pro začátek pro lidi s mentálním postižením z Prahy. Podrobnosti nebudu zatím zmiňovat, ty zveřejníme 30.7.2021. Co je důležité, že chceme ukázat na lidi s mentálním postižením. Na to, co dokážou a podělit se o to s veřejností. Tak trochu jiné umění, kde umělcem jsou tak trochu jiní lidé, kteří jsou součástí naší společnosti. Lidé, kteří potřebují ukázat druhým co umí zvládnout.

Zasedne porota, umělce oceníme a obrazy vystavíme.Když to půjde dobře, jsme připraveni příští rok soutěž vylepšit a rozšířit pro celou Českou republiku.Rozmanitost života, dělá život krásným, nenapodobitelným. Je však důležité rozmanitost poznávat, snad k tomu pomůže i naše soutěž.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Kohoutová | pátek 23.7.2021 7:44 | karma článku: 6,79 | přečteno: 163x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

My chceme WIFINU!!!

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 20,76

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 23,02

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,41