Kde roste nejlepší zelenina na světě?

Ve které části světa obsahuje nejvíce výživných látek a naopak nejméně těch škodlivých? 

Pokud čekáte jednoznačnou odpověď, musím vás zklamat. Co vím ale téměř jistě, je fakt, že já osobně jsem asi nejedla lepší a zdravější zeleninu než tu, která byla vypěstována na Islandu. 

Ve sklenících, které jsou vytápěné geotermální energií, se pěstují okurky, různé druhy rajčat, paprik, salátů a spousta bylinek jako meduňka, bazalka, koriandr, kopr, majoránka, máta, petržel či tymián. I když se nejedná o zeleninu, zmíním zde ještě několik druhů hub, nejvíce jsou pěstovány klasické žampiony, sehnat se dají i jiné druhy žampionů.

Pro nás Čechy je zajímavá informace, že ve volné přírodě roste celá řada jedlých hub. V podstatě klasika, jako známe od nás. Houby mi na rozdíl od zeleniny víc chutnají ty české. 

Pod širým nebem se pak daří hlavně bramborám, které mají dlouhou tradici pěstování. Kdo jednou ochutnal malé brambůrky, které se konzumují i se slupkou, bude na ně dlouho vzpomínat. 

Pobyt v sopečné půdě zvládá výborně také mrkev, řepa (tuřín), bílé a červené zelí, kedlubny, kapusta, řapíkatý celer, brokolice a květák.

Po celé zemi lze v malých stáncích či na menších trzích čerstvou zeleninu zakoupit přímo od sedláků. Stejně tak se prodává v místních supermarketech. Tam lze obvykle vybírat z řady možností - domací, domácí bio, zahraniční (nejvíce holandské, ale i španělské, americké...), zahraniční bio. Zdaleka ne vždy jsou k dispozici všechny tyto varianty. Celkově je nabídka minimálně tak široká jako v Česku, ne-li širší.

Islandské zboží je téměř vždy dražší a často poměrně o dost. Pokud ale člověk má tu možnost (finanční), doporučuji zkusit aspoň nějakou islandskou zeleninu. Jak jsem již psala, brambory nemají konkurenci. Výborné jsou i okurky, papriky, rajčata. Já osobně miluju tuřín, který v českých obchodech velmi postrádám. Smažím si ho místo řízku v trojobalu, ale to by bylo zase na jiné téma...

Cituji ze stránek Íslenskt.is, kterou provozuje společnost zabývající se prodejem zemědělských produktů: Prospěšnost islandské zeleniny je očividná. Neznečištěná voda, čistý vzduch a půda bez jakýchkoli přidadných látek činí islandskou zeleninu chutnou, zdravou a čerstvou.

 

Zdroj: http://islenskt.is

Autor: Lenka Foltýnová | neděle 4.1.2015 10:49 | karma článku: 11,09 | přečteno: 553x