Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z jako začátečník

Jsem řidič – začátečník. Přiznávám to otevřeně a bez studu. Po stránce teoretické vím přesně, co a jak bych měla dělat, ale po stránce praktické je to už horší. Moje autíčko si občas dělá, co se mu zamane. Když chci, aby jelo padesátkou, ono občas jede i šedesát. Na křižovatce mi to občas chcípne a někdy jí zas přeletím jako formule se svištícíma gumama. Co na plat, člověk nemůže umět všechno dokonale. A o té mojí nedokonalosti všem říká nálepka na autě - začátečník.

Těch pár pravidel, jako zastavit na červenou, dát přednost autům na hlavní nebo pustit chodce na přechodu, číst značky a tak dále, to je jen minimální zlomek toho, co se řidič – začátečník musí naučit. Mnohem těžší pro něj je naučit se předvídat, rychle a správně reagovat a dopředu hodnotit situaci. V provozu je to už úplně jiné, jako když držíte v ruce obrázek křižovatky a máte posoudit, jestli jako první projede danou křižovatkou modré nebo červené auto. A taky nemusíte nahlas říkat, jaký význam má ta která značka. Musíte ji zakomponovat do vaší jízdy.

Milí řidiči, vy zkušení i ti, kteří si o sobě jen myslí, že jim to jde výborně, vězte, že začátečník se ve svém autě hodně snaží. Snaží se, aby jel ve svém jízdním pruhu, snaží se sledovat značky, dění kolem sebe, snaží se hezky řadit a zpočátku je toho na něj opravdu moc. Ale snaží se a jednou se všechny tyto drobnosti stanou samozřejmostí. Vy nám začátečníkům a snaživcům situaci vůbec, ale vůbec neulehčujete.

My začátečníci nemáme ještě dobrý odhad na vzdálenost a když nám takřka dýcháte na záda, neurychlí nás to. V ničem to nepomůže ani vám a ani nám. Nesnažte se nás rozhodit tím, že na nás blikáte a troubíte, když namísto padesátkou jedeme jen devětačtyřicítkou.  Stejně tak neumíme odhadnout, kdy ještě stihneme odbočit a kdy už ne a proto si necháváme větší rezervu a jedeme, až jsme si jisti. Když spěcháte, použijte raději teleport.

Nikdy nemůžete odhadnout, jak se ubohý začátečník zachová, jelikož to, chudák, neumí odhadnout ani on sám. Mě se v úplných začátcích stalo něco, na čem se teď už jen směju. Ale tehdy mi do smíchu vůbec nebylo. Byl víkend, provoz minimální. Na semaforu mi naskočila červená a já jsem hezky zastavila na hranici křižovatky, spokojená, že vše je tak, jak má být. A pak to přišlo. Za mnou zastavilo auto, které mi doslova dýchalo na záda. Podívala jsem se do zpětného zrcátka a pak jsem ho uviděla. Černoch za volantem. Černý jako uhlík. Není na tom nic divného, ale mě prostě popadla panika. Jak jinak, naskočila zelená a mě to chcíplo. Ale chcíplo to tak, že už nešlo nastartovat. Černoch kroutil svou černou hlavou a rozhazoval rukama. Za volant usedl manžel, bez problémů nastartoval a mumlal něco o tom, jak se můžu leknout černocha. Mě po tváři tekly slzy jako hrachy a v hlavě jsem si formulovala inzerát, že daruji své auto do dobrých rukou. 

Tak vidíte, stát se může cokoliv. Občas se bojíme i toho, čeho se bát nemusíme. Teď mám po boku manžela, který se snaží ze mě udělat dobrou řidičku, ale jednou budu jezdit sama a byla bych moc ráda, kdybyste tu nálepku Z nebrali jako symbol pro auto, které musíte za každou cenu předbíhat, na které musíte blikat nebo ho vytrubovat. Moje nálepka vám jasně říká, že milej zlatej, já jsem ti to říkala, že to až tak neumím... 

Autor: Lenka Bartošová | úterý 15.4.2014 11:06 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1944x
  • Další články autora

Lenka Bartošová

Lily aneb když si vás adoptuje pes

Je to asi trochu paradox, ale člověk by se cítil asi hodně trapně, kdyby svého psa férově odnesl do útulku se slovy "už ho nemám rád, už ho víc nechci". Ve sběrnách nechtěných a nemilovaných jsou předci jen o trochu lepší podmínky nežli na poli či v lese.

10.2.2015 v 16:10 | Karma: 22,78 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

George

A tak se to stalo. Zvoní mi telefon a já ho zvedám s blbou předtuchou. „Zemřel dnes brzy ráno,“ tiše řekla třesoucím se hlasem. Myslím, že smrt rodičů je jeden z těch momentů, se kterými se prostě nedá vyrovnat. Člověk najednou má pocit, že je na všechno až moc sám a najednou mu děsně chybí, aby ho někdo vedl životem za ruku a taky pohladil po vlasech, když je nám ouvej. A je úplně jedno, jestli vám je deset nebo třicet.

9.2.2015 v 21:44 | Karma: 20,78 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

Smečka prolhaná

Vždy, ale opravdu vždy drží spolu. Na první pohled jsou to poslušní andílci, podřízeni svým páníčkům, kterým dělají jen a jen radost. Když je ale chvilku sledujete, tak zjistíte, že jsou něco jako malá mafie, která má svou vlastní hierarchii i svá pravidla, která se musí dodržovat.

18.12.2014 v 7:41 | Karma: 13,62 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

Koule jak se patří

Poslední dobou jsem jimi úplně posedlá. Nemyslím na nic jiného - v práci, doma, před spaním, dokonce se mi o nich i zdá. Nejraději bych si s nimi hrála celý den a třeba i celou noc...

15.12.2014 v 7:28 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Bartošová

Když nemáte babičku na telefonu aneb projekt křenová omáčka

Křenová omáčka s vláčným bramborovým knedlíkem a kouskem šťavnatého uzeného masíčka. Toť jedna z mnoha chutí mého dětství. Sama jsem ji ještě nikdy nevařila, ale jelikož mi to v kuchyni jde obvykle docela dobře, sebevědomě jsem si naplánovala vaření tohoto lahodného jídla jako zpestření pochmurných dní.

7.12.2014 v 7:17 | Karma: 17,39 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1179x
Neobyčajne obyčajná milovníčka psov, turistiky a vaječného likéru.