Euroamerická Mediální Masáž

Mnoho lidí si jistě stačilo všimnout, že vliv médií na současného člověka narostl do obřích rozměrů, ale méně si jich uvědomuje, k čemu to dnešní mediální masírování lidí vlastně slouží, a nebo spíše komu? Kdo stojí ve stínu mediálních magnátů a rozhoduje o tom, které informace jsou přípustné, a které už ne? Komu tento "mediální cirkus" vlastně slouží?

Dostatečně naivní nebo optimistický člověk (odněkud ze středu Evropy) by skoro řekl, že v dnešním civilizovaném světě jsou takové otázky zcela bezpředmětné, ale opak je pravdou.

Média měla být sice jen nezávislými prostředníky v poskytování nezaujatých a pravdivých informací, ale to je velmi vznešený a těžko udržitelný ideál. Navíc by mocné tohoto světa nesmělo nikdy napadnout, že by rostoucího vlivu médií šlo velmi dobře využít hlavně k poskytování zaujatých a lživých informací nebo alespoň k masovému zkreslení informačního toku formou nejrůznějších polopravd a zpoždění.

A tak se bohužel stalo, že díky několika obzvláště vypečeným obchodníkům (a jejich ještě vypečenějším obchodům) se většina těch nejvlivnějších médií dostala pod jejich omezující vliv. Tento neblahý proces je občas narušen nějakým tím menším a ještě stále nezávislým médiem, ale takové hlasy jsou většinou opět umlčeny nařčením z konspirace nebo přehlušeny přehršlí jiných (mnohem "důležitějších") zpráv velkých médií. Svobodné hlasy, které i přesto dál narušují pomyslný klid v našich luzích a hájích, jsou pak většinou umlčeny mnohem sofistikovanějšími metodami. Takové problémy by si asi nikdo nepřál zažít na vlastní kůži.

Takové "zasednutí si" těch mocných na někoho, kdo se nebojí říct vlastní názor a je ochoten ho hájit, mi velmi připomíná povolení k odlovu dotyčného. Zpravidla je takový jedinec postaven nejdříve před možnost volby. A pokud se rozhodne špatně (tj. trvat na svém názoru a dál za něj bojovat), tak se začne odehrávat strašidelný příběh. Hlavní role v něm mají rozděleny zpravidla největší z "bubáků" dneška a to jsou výkonná a soudní moc a v neposlední řadě společenské znemožnění - což by některé mohlo dost překvapit, ale je to tak. V boji proti takovým nezávislým hlasům jsou ti "mocní" ochotní zajít tak daleko, že změní třeba i ústavu. A pokud je to nutné, jsou ochotni jít ještě dál. Prostě, když si znepřátelíte tyto mocnáře, pak jde nejen o kariéru a osobní svobodu, ale také o zdraví a v neposlední řadě o život.

A tak si tady žijeme. Svět chce být klamán. Nechť je klamán. Z obrazovek se na nás valí zábavné pořady, seriály a nejrůznější show, které mají odvést pozornost od důležitějších věcí. A v přestávkách nás krmí kromě reklam i zprávami, které mi čím dál víc připomínají černou kroniku, kde se nešetří na prolité krvi a senzacích. Pravidelně nám pak pohrozí teroristy, kteří na nás číhají už téměř úplně všude.

Ale ono se není čemu divit, když se OSN a NATO chová tak, jak se chová. Nedivím se somálským pirátům ani těm na Blízkém i Dálném Východě, když se bouří proti euro-americké civilizaci. MMF zadlužil většinu ekonomik na celém světě nesplatitelnými dluhy a ani naše zemička není žádnou výjimkou. Tuším, že dluh za poslední dva roky vzrostl o 13 tisíc na 133 tisíc na hlavu, včetně těch, kteří se ještě nenarodili.

Vypadá to, že přichází finanční krize, která bude větší, než si dovedeme připustit, ale namísto kvalitních informací se nám dostává jen několika náznaků, dohadů a následuje ticho po pěšině. Banky nám vzápětí nabídly další půjčky, aby oživily trh. Lidé budou alespoň na chvíli zase šťastní, dokud nám ti nahoře zase neutáhnou opasek.

Zatímco většině mladých lidí život utíká mezi prsty na klávesnici. Chytají se jako mouchy do virtuálních realit internetové sítě a jsou zcela pohlceni konzumním přístupem k životu. Ani dospělí z toho všeho, co se děje, nejsou moudří a většina neví, co si o tom má myslet, ale věřím, že většina dlouho tuší, že to není v pořádku.

Jenže od toho tu je právě euro-americká mediální masáž, která má toto škodlivé tušení překřičet a docela umrtvit ten pocit, že je tento systém špatně. A používá k tomu metody podobné "vymývání mozků" - tj. neustálé opakování lží z pozice autority, odvádění pozornosti a boj se světovými teroristy.

Ironií je, že ti skuteční teroristé naší společnosti nenosí turbany, ale jsou vesměs občany USA.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Leinveber | středa 31.8.2011 12:26 | karma článku: 23,22 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Ivo Leinveber

Moudrost laskavosti

27.9.2013 v 14:06 | Karma: 15,95

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty II.

24.9.2013 v 9:08 | Karma: 16,23

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty I.

23.9.2013 v 10:21 | Karma: 18,39

Ivo Leinveber

Lež, potlačení a projekce stínu

22.9.2013 v 10:16 | Karma: 16,89