Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Unterganging: zrod a vývoj Hitlerova parodického univerza

Hirschbiegelův film Pád Třetí říše je obecně považován za jednu z nejzdařilejších rekonstrukcí posledních dnů Adolfa Hitlera. Kromě téměř bezchybné historické věrohodnosti zaujal snímek především hereckým výkonem Bruna Ganze, který ztvárnil německého diktátora velmi sugestivním způsobem. V době premiéry (2004), kdy se o filmu nejvíce hovořilo, však nikdo z tvůrců nemohl tušit, že v následujících letech vejde snímek ve všeobecnou známost díky parodiím, které budou navíc tvořeny do té doby ne zrovna rozšířeným způsobem - přidáváním fiktivních titulků.

Počátky: "Sim Heil" a Xbox Live

První parodií, která se na internetu objevila, je španělské video "Sim Heil: Der Untersim" z 10. srpna 2006, nahrané uživatelem DReaperF4. [Již jsem viděl i starší parodie. Doplněno 24. VII. 2012.] Obsahovalo dnes již legendárí scénu, ve které Hitler konečně pochopil, že válka je opravdu prohraná, a ve vzteku nazval německou generalitu zbabělci a zrádci. V parodii s upravenými titulky se Hitler vztekal nad hratelností nedávno vydaného dema Microsoft Train Simulatoru. (Anglická verze je ke zhlédnutí zde.)

Parodie "Hitler gets banned from Xbox Live" od uživatele MOTURK49 ze 7. června 2007 v podstatě zapříčinila celé šílenství. Obletěla svět, video se stalo virálním a vydláždilo cestu pro tisíce dalších parodií. Opět v něm byla použita klasická scéna z bunkru, pro kterou se později vžilo označení "Hitler original bunker scene".

Hitler Rants Parodies a ukotvení univerza

Uživatel Hitler Rants Parodies, dnes 25letý Brit Stacy Lee, je komunitou tvůrců parodií považován za jakéhosi guru celého memu. Parodie začal nahrávat na svém prvním účtu aceman90001 a věnoval se především Hitlerovým recenzím počítačových her, dokud nebyl jeho účet pro porušování autorských práv uzavřen. Založil nový účet hitlerrantsparodies a nahrál na něj již více než 500 parodií.

HRP postupně upustil od modelu recenzování her a protlačil i jiné scény z filmu, zejména pak "Hitler reviews scene", ve které se diktátor v originále vzteká nad tím, že se nepodařilo nalézt SS-Gruppenführera Fegeleina, a pak "Hitler plans", ve které Hitler původně nařizuje přesuny armád.

Právě s osobou HRP je spojena typizace postav - kromě vztekání se nad všednodenními událostmi a záležitostmi, které jsou blízké spíš počítačovým maniakům, si Hitler začal všímat i toho, co se děje kolem něj v jeho vlastním bunkru. A pokud "Hitler reviews scene" končí trojnásobným zvoláním jména Fegelein, bylo jen otázkou času, kdy se z postavy Hermanna Fegeleina stane Hitlerův nepřítel číslo 1. Během roku 2009 byl již Fegelein vnímán jako vtipálek, notorický šprýmař, krutý žertýř a srandista, který nalézá potěšení v terorizování Hitlera nejrůznějšími kanadskými vtípky a žerty. Tyto žerty mohou mít různý charakter - od nevinností typu ucpání záchodů až po absurdnosti jako narušení časoprostorového kontinua.

Vzhledem k tomu, že v jedné ze scén je Fegelein zastřelen SS-Obersturmbannführerem Höglem, byla také rozvinuta teorie, že Fegelein je nesmrtelný. Další z typizací, ke kterým v té době došlo, je postavení generála Alfreda Jodla do pozice obstruktéra Hitlerových plánů. Ve scéně "Hitler plans" Hitler většinou přijde s naprosto absurdní myšlenkou ("hodlám naplánovat plán, podle kterého budu plánovat plány dalších plánů"), proti které se Jodl postaví, za což ho Hitler hystericky seřve a použije některou z prověřených nadávek ("bald fuck", "bald virgin").

Hitler Rants Parodies je rovněž autorem populárních sérií "Hitler's Pencil of Doom" a "Hitler's Pencil of Mass Destruction", které vzbudily u ostatních tvůrců velký ohlas a byly mnohokrát více či méně úspěšně napodobovány.

Untergangeři a rozštěpení parodií

Práce HRP inspirovala řadu uživatelů YouTube, kteří si zřídili speciální účty pro tvorbu vlastních parodií. Videa některých z nich překonala v kvalitě i HRP, zvlášť, když se zapojili tvůrci zběhlí v práci se softwarem pro přidávání efektů. V té době zářila jména jako vzorkić, Bossimias nebo KakashiBallZ. Následující parodie pochází z dílny uživatele Augmented Antics (FegeleintheLostTapes), který je některými tvůrci považován za mistra v práci se speciálními efekty.

Bossimias v srpnu 2010 poprvé použil termín "Unterganger", který je odvozen od německého názvu Pádu Třetí říše. Tento termín se velice dobře ujal a členové komunity tvůrců těchto parodií se s oblibou označují za "untergangery".

Vzhledem k tomu, že parodie z Hitlerova bunkru nabyly velice specifické podoby a vytvořila se kolem nich určitá komunita, která pomalu vyprofilovala memetický prostor s vlastními zákony a charaktery, staly se tyto parodie prakticky nesledovatelné pro "běžného" diváka a dá se říct, že untergangeři své parodie vytvářejí především pro kolegy. Nelze se divit, že ačkoliv je video na vysoké střihačské úrovni a překypuje skvělými gagy, zřídkakdy dosáhne několika tisíc zhlédnutí.

Pak ovšem existují parodie, jež vytvořili tvůrci, které by se snad za "untergangery" ani označit nedalo. Už jen klasika ze všech nejklasičtější, "Hitler gets banned from Xbox live", je jedinou hitlerovskou parodií, kterou MOTURK49 vytvořil. Daleko úspěšnější jsou parodie, které se nesnaží bavit diváky untergangerským humorem a raději nechají Hitlera reagovat na aktuální události.

2010: autorskoprávní krize a současnost memu

V polovině roku 2010 došla trpělivost společnosti Constantin Films, která vlastní práva na Pád Třetí říše, a začala parodie blokovat na základě shody obsahu díla. Untergangeři se bránili protesty s odkazy na použití filmu formou "fair use" a někteří začali nahrávat parodie se zrcadlově převráceným obrazem (na které se dívá velice špatně), aby tak zabránili identifikaci chráněného obsahu YouTube ID filtry. Koncem roku 2010 Constantin pochopil, že namísto blokování by si mohl z parodií zřídit výhodný byznys, a tak se dohodl s YouTube. Od té doby se v parodiích objevují reklamy, pokud však uživatel používá vhodné doplňky v prohlížeči, je možné úplně zabránit jejich zobrazování.

V roce 2011 se odmlčela některá výše zmíněná velká jména, přibyli však untergangeři noví, mimo jiné i Augmented Antics, který je spolu s HRP a RBC56 některými považován za nejlepšího untergangera. Co se týče vývoje v rámci samotného memu, k žádným zásadním změnám již nedochází. Poslední úpravou v charakterech byla proměna "věčně opilého generála Burgdorfa" na "věčně opilého a zpívajícího generála Burgdorfa" a přidání postavy Kit Kittredge, která někdy usedá za Hitlerův stůl.

Downfall Parodies mají také svou vlastní Wiki, na které lze nalézt prakticky veškeré informace o postavách, technikách, scénách a untergangerech. Ti se sdružují na Downfall Parodies Forum a v několika skupinách na Facebooku.

Česká scéna

V Česku preferují diváci parodie, kde Hitler reaguje na nedávné kauzy a významné události. Nejznámějším tvůrcem těchto parodií je pravděpodobně 60% Full, jehož video "Neviditelní" získalo přes 500 000 zhlédnutí. Jiné populární parodie, ve kterých se Hitler vzteká nad úmrtím Michaela Jacksona nebo nad odebráním plzeňského právnického titulu, jsou spíše ojedinělými, ale velmi populárními záchvěvy.

Budoucnost memu

Je těžké být v této chvíli prorokem, nicméně se objevují hlasy, podle kterých mem stagnuje. "Velká jména" si užívají "untergangerského důchodu", do tvorby se zapojují noví a nezkušení uživatelé, kteří často mají problémy s gramatikou, titulkováním a poměry stran (zlozvyk nahrávání v poměru 4:3 namísto 16:9), mem se již prakticky nevyvíjí, invence ve stříhání nových "vzorových" scén, jakými byly "Pros and Cons with Adolf Hitler", "Bunker Jokes" nebo "Lingepedia", upadá. Přesto se občas najde nováček, který překvapí dobrým nápadem a nemusí vůbec tlačit na pilu v efektech nebo dynamičnosti scén.

***

Hitlerovské parodie jsou významnou součástí internetové subkultury. Pokud k něčemu přispívají ve skutečném světě, pak je to demytizace nacistických zločinců a jejich činů. V tomto smyslu se k parodiím vyjádřil režisér Pádu Třetí říše Oliver Hirschbiegel, kterému se velmi líbily. Není nic prospěšnějšího, než z někoho, kolem něhož se vytvořila aura stavící jej téměř mimo tento svět, představit jako nešťastného blbečka, ze kterého si všichni dělají legraci - alespoň to z něj učiní reálnější figuru. Zlo, které napáchal, tak nebude čímsi bájným. A jak kdosi nedávno poznamenal - co by asi Hitler sám řekl na to, že z něj dnes miliony lidí mají srandu...

Upraveno 5. září 2012.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 15.1.2012 21:40 | karma článku: 8,73 | přečteno: 1305x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 494x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 589x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 728x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.