Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staň se hipsterem!

Máš rád nezávislé filmy? Hulíš trávu? Posloucháš interprety, které nikdo ve tvém okolí nezná? Chceš se odlišit od lidí, co se nechávají strhnout zkomercionalizovaným mainstreamem? A co takhle se stát hipsterem?

JPM

Jak na to? Je to jednoduché. Pokud se budeš chtít stát hipsterem ať už z výše uvedených důvodů, nebo prostě hledáš nový životní styl a pohodové lidi, je třeba začít u vzhledu.

Vzhled

Zajdi si do nejbližší prodejny s hadry a vyzkoušej ty nejtěsnější rifle, co najdeš na stojanech. Pokud se ti nezablokuje krevní oběh v dolních končetinách, můžeš si je koupit. Hned po příchodu domů z nich odpárej všechna loga výrobce, protože mít na sobě něco s nápisem Benhao Jeans by bylo moc mainstream. Košili kupovat nemusíš, stačí prohledat doma šatník a najít flanelku, co v ní táta zamlada porážel vepře.

Boty seženeš u stánkařů. Hledej obyčejné tenisky s co nejširšími tkaničkami. Kolem krku si nabal šálu – nevadí, že je venku zrovna 30 stupňů ve stínu (řídit se počasím je moc mainstream). Na košili hoď nějakou ošoupanou bundu, ať vypadá, žes viděl kus světa a že jsi ostřílený hipster. Pro efekt to můžeš doplnit starším výtiskem (ty nové už nejsou, co bývaly) Na cestě od Kerouaca pod paží. Na hlavu si nasaď pytel, který ale aspoň trochu připomíná čepici (na igelit se vyser, mohl by ses udusit).

Nejdůležitějším doplňkem jsou brýle. Zajdi si do optiky a kup si okuláry s tím nejtlustším plastovým rámem. Pokud nemáš žádnou oční vadu, nech si tam aspoň vrazit čistá skla nebo si kup jenom rám.

Životní styl

Když je dokončena tvá fyzická proměna (ještě by se dalo doporučit přestat se holit), nastupuje samotná změna životního stylu. Přidej se k nejbližší skupině hipsterů (tip: většinou je najdeš ve Starbucks nebo na promítání nějakého těžkotonážního intelektuálního eposu). Spolu pak diskutujte o nezávislých filmech, zajímavých knihách a smyslu života. Pořádejte seance, kde se bude hulit, přednášet o semiotice a kde budeš mít pocit, žes konečně zapadl.

Svůj počítač vyhoď do koše (PC je moc mainstream) a pořiď si Mac (Apple je děsně hip). Sadu Office potřebovat nebudeš – vrať se ke starému dobrému psacímu stroji. Do iPhonu si stáhni Instagram. Tahle užitečná aplikace ti umožní vytvářet kvanta fotek, které můžeš upravovat a prohánět přes různé dementní filtry, takže fotka ze současnosti bude vypadat, jako by vznikla v roce jedna. A to je taky hip. Harryho Pottera, Stmívání a Encyklopedii zvířat vyměň v domácí knihovně za Ginsberga, Kerouaca a Ferlinghettiho. Nesmí chybět Bukowski – jeho básně jsou hip. Svoji hudební kolekci (všechno zásadně na vinylu) obohať o špeky jako Jukachee’s Clan, Harley Moran nebo The Caenarfons (jestli ti ta jména nic neříkají, tak to bude tím, že jsem si je zrovna vymyslel).

Postoje a nějaké ty kecy na závěr

Všechno, co je nové, je k ničemu. Když ti doma přestane svítit žárovka, nemusíš se obtěžovat s výměnou, protože nová stejně nebude nikdy tak dobrá jako ta stará. Mainstream je úplně na hovno. Do mainstreamu patří Troška, Hřebejk, Kocáb, dechovka, Manson, Kubrick a ČSSD. Kapitalisti ničí lidské charaktery. Komunisti nemají špatné názory, ale jsou moc mainstream.

Takže pokud ses rozhodl, že se dáš mezi hipstery, přejeme ti hodně štěstí do nového života, málo hejtů od nechápajícího stáda a co nejméně mainstreamu. Pokud ti být hipsterem nezavonělo, snad najdeš duševní klid jinde. Třeba u hippies, emařů, belieberů nebo gothů.

(Poznámka: Tenhle článek se snaží – místy ne moc dobře – odkazovat na D-Fensovu klasiku „Become a ganxta yeah!“, která si utahuje z hip-hoperů. K hipsterům nutno dodat, že životní styl je věcí každého člověka, ale zrovna k tomuhle příliš mnoho sympatií necítím.)

Autor: Michal Ledwoń | pátek 11.1.2013 18:19 | karma článku: 15,10 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 495x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.