Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radegast - celkem ucházející europivo

Řada regionů v Česku má i své regionální pivo. V jižních Čechách je to Budvar, na jižní Moravě Černá Hora a Starobrno, na Slovácku Uherský Brod (dříve Janáček), na Liberecku Svijany, v Krkonoších Krakonoš a v západních Čechách Pilsner Urquell. No a v Moravskoslezském kraji se pije Radegast.

Radegast - logopivo.hu.cz

Vývěsní štíty Radegastu naleznete po celém Moravskoslezském kraji ze všech značek zdaleka nejčastěji (snad kromě Ostravy, kde dominuje Ostravar - pivo tak špatné, že pokusit se je distribuovat za hranicemi Baník City nemá nejmenší smysl). Nevím, zda i v jiných regionech existuje taková posedlost místním pivem jako ve Slezsku a na severní Moravě. Bydlím v Karviné, kde bych hospody čepující jiné pivo než Radegast spočítal na prstech (a že těch hospod u nás ve městě opravdu je). Občas narazíte na Pilsner Urquell nebo Budvar, v horším případě na Starobrno a Staropramen. Svijany se, pokud vím, čepují všehovšudy v Oáze a v permanentně zahuleném Pubu Podkova. Přestože se Oáza v současné době trošku snaží zlepšit karvinskou pivní kulturu dovážením piva z minipivovarů v MS kraji, opravdu kvalitnímu pivu v Karviné vesměs pšenka nekvete.

Řada místních nedá na svůj Radegast v duchu lokálpatriotismu (ve své dvojznačnosti docela příznačný termín) dopustit. Často se jedná o lidi, kteří v životě přišli do styku jen s omezeným sortimentem europiv, který v současné době produkuje pivovarský střední proud. Radegast se řadí mezi tato europiva* - jedná se o chuťově nevýrazné pivo, které z komerčních důvodů staví svou image na údajné tradiční hořkosti, jež se ale dostavuje jen v omezené míře (pokud mám chuť na opravdu hořké pivo, dám si Kvasnicový ležák od Bernarda nebo 11 Tambor). Nemůžu soudit, jak chutnal Radegast před rokem 1999, kdy jej koupil Plzeňský Prazdroj, ale pokud navíc dám na svědectví někoho, kdo pivu opravdu rozumí a kdo u Radegastu pozoruje sestupnou tendenci v kvalitě, budí ve mně tahle moravskoslezská klasika přinejmenším pocit ostražitosti.

V čem se Radegast podobá jiným europivům, je to, že v případě stupňovitosti se nelze spoléhat na to, že „dvanáctka“ je opravdu 12stupňovým pivem** podle obsahu extraktu původní mladiny (EPM). Řada výrobců ustoupila od uvádění stupňovitosti. Vyhláška totiž ukládá uvádět dolů zaokrouhlenou stupňovitost (pivo s 11,8 % EPM je tedy jedenáctka, nikoliv dvanáctka), což by pivovary přimělo přiznat, že ve skutečnosti vyrábějí slabší piva, než uvádějí při prodeji. Žádná ostuda ani revoluce se však nekoná, pivovary přešly na nic neříkající systém „premium“ - „světlé výčepní“, lidé stejně dál používají tradiční pojmy „desítka“ a „dvanáctka“ a v nápojových lístcích běžně naleznete „Radegast 12°“. Z toho důvodu věřím pouze pivovarům, které svá piva samy prezentují stupňovitostí. Můžu si totiž být jistý, že když si koupím láhev, na které je napsáno „12 %“, opravdu piju dvanáctku.

Vypadá to, jako bych starý dobrý Radegast zatracoval. Zčásti ano, zčásti ne. V rámci všech těch proklínaných europiv se jedná o relativně pitelnou značku, která neurazí, ale bohužel ani nenadchne. Časy, kdy jsem na Radka nedal dopustit a v šoku jsem poslouchal hlášky majitele davelského pivovaru, který údajně „leje Radegast prasatům“, jsou už dávno pryč. Chápu, že lidé mají různé chuti (Proč se ale chuti tak drasticky liší napříč regiony?), jenže pokud jednou vstoupíte do světa pivních speciálů a minipivovarů, smiřujete se s místní nadvládou nemastného-neslaného Radegastu opravdu těžko. A ještě hůř s tím, kolik lidí je schopno za něj snad i položit život.

* Pojmem „europivo“ se obecně myslí pivo nevýrazné chuti vyráběné uniformními postupy v pivovarech často vlastněných nadnárodními koncerny. O europivech většinou mluvím s opovržením, přestože proti čemukoliv jinému „euro-“ většinou nic nemám, spíš naopak. Snad ještě kromě Euro šunky.

** Stupně pro tuto chvíli ztotožňuji s hodnotou EPM.

Autor: Michal Ledwoń | úterý 13.11.2012 18:20 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1854x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 495x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.