Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pizza nebo regionální zvrhlost?

Pokud od jídelního lístku s nabídkou pizzy očekáváte klasiky jako Margherita, Quattro formaggi nebo Capricciosa, můžete se snadno přepočítat. Někteří regionální rozvozci totiž přicházejí s variacemi jako Baníček, Tři čuníci nebo Papej.

Wikipedia

Nehodlám si hrát na znalce italské gastronomie. Vařit neumím. Nechodím do luxusních restaurací a vidličku většinou držím s hroty natočenými nahoru. Jím nekulturně, často u počítače nebo ve stoje. A občas si do zakouřené hospody objednám pizzu. Po takovém výčtu stravovacích návyků se může zdát, že jakákoliv kritika na adresu českých pizzerií a rozvozců zní z mé strany jako stěžování si fandy Zdeňka Trošky, že jeho filmy neobsahují propracovanou psychologii postav. Přesto tak nějak cítím potřebu sepsat tenhle hlod – jde mi totiž o principy, ne o to, aby mi do hospody dováželi originál neapolskou pizzu s lahví červeného a stříbrným příborem.

Česko je mezi kritiky považováno za zemi náhražek. Pořad Babicovy dobroty je nechvalně proslulým důkazem tohoto tvrzení – ostatně hlášky „Klementa Gottwalda české kuchyně“, jak Jirku Babicu kdosi trefně označil, hovoří za své: „Když tam dáte čedár, budete to mít spíš mexický, když tam dáte ajdam, budete to mít spíš český.“ Nejsem si jistý, zda je Česko v tomto opravdu specifické, a nutno podotknout, že nebýt vzájemného gastronomického i kulturního ovlivňování, spousta národních kuchyní by byla mnohem chudší. Jenže ládovat špagety s kečupem a eidamem, něco takového by soudný Ital nejspíš v životě neudělal.

Pokud se přenesete přes to, že od českých pizzerií nemůžete čekat pizzu takovou, jakou by vám ji udělali v Itálii (nehledě na to, že některým Čechům dokonce italská pizza nechutná a preferují místní), a že se místo mozzarelly budete muset spokojit s eidamem, máte před sebou další místní specifikum: jídelní lístky. Majitelé pizzerií si s jídelním lístkem hlavu často nelámou.

Italština, ač je považována za poměrně jednoduchý jazyk k naučení, je záludná v tom, že pokud ji nemáte v uchu, musíte si ověřit pravopis. Italská jména obsahují zdvojené souhlásky, což pro některé autory jídelních lístků představuje nepřekonatelný problém. Dá se celkem pochopit, pokud někomu vypadne T z „Quattro formaggi“, protože překlep se prostě vloudí, méně pochopitelné už jsou paskvily jako „Quatro stagiony“, se kterými jsem se opravdu setkal. Nevím jak čtenář, ale pokud bych vytvářel jídelní lístek s italskými názvy, u každého bych si ověřil, jak se vůbec píše (takhle jsem to vlastně udělal i při psaní tohohle článku).

Přístup českých majitelů restaurací je v tomto neuvěřitelně neprofesionální – Frantovi, který se chce hlavně najíst, je sice jedno, jestli na jídelním lístku stojí „Margherita“ nebo „Margharitta“, jenže při náhodné italské návštěvě se už ve vzduchu vznáší trapas. Bohužel český trh není uzpůsoben tomu, aby hospodští dělali svou práci pořádně, protože je k tomu nevede žádný tlak. (Jídelní lístky v češtině plné gramatických chyb a nevhodné typografie včetně nechvalně proslulého písma Comic Sans MS by vydaly na samostatný článek.)

Některé pizzerie ovšem volí jinou strategii – podařilo se jim úplně odbourat jakoukoliv spojitost s italskou kuchyní a pizzu podávají jako regionální delikatesu. Nejmenovaná rozvozová firma z Moravskoslezského kraje, jejíž název samotný je velmi „regionální“, se snaží nabízet pizzu pojmenovanou tak, že nic regionálnějšího nemůže existovat snad ani v paralelních vesmírech. Krom toho se mezi názvy vyskytuje i několik položek, které spíš než přání dobré chuti vyvolávají ozvy nepodmíněných reflexů. Pro představu: OSTRAVSKÁ !!!, Baníček, Angličák, Tři čuníci, Pískové doly, Pupíkův kuřecí nářez, Papej, Romadurový gurmán, Ostrava - jih, Bohumín City, Radegast, Vyprošťovák, Radkův tvarůžkový speciál, Zabijačková.

Absolutně netuším, proč je zrovna pizza složená z tomatové omáčky, smetany, trojité porce anglické slaniny, ementálu a česneku pojmenována „Bohumín City“. Stejně tak to, co mají tomatová omáčka, eidam, šunka, kuřecí maso, žampióny a kukuřice co do činění s ostravským jižním obvodem, by mi musel vysvětlit nejspíš sám majitel. Tato firma šikovně těží z moravskoslezského lokálpatriotismu, maloměšťáctví a místní potřeby neustále se stavět vůči Čechám a zejména Praze. Co je ostravské, to je nejlepší, co je z Čech, to nestojí za nic. Každý patriot z Dubiny ví, že Baníček je nejlepší klub na světě, že Ostravar (v lepším případě Radegast) je nejlepší pivo na světě, že místní krátkozobé nářečí je nejlepší a že v Praze si všichni hrajou na chytráky, ale jsou úplně blbí, bo neví, co znamená „rožni“.

Pizzy, které tento rozvozce nabízí, jsou poskládány z ingrediencí víceméně stylem „hoď tam, co tě napadne“. Není to v rozporu s myšlenkou pizzy jako takové, protože na pizzu vlastně můžete dát cokoliv. Jíst se to samozřejmě dá, jenže způsob, jakým zmíněná firma ohýbá celou gastronomii, hraničí s tím, čemu se někdy říká „babicování“. Nebudu určitě daleko od pravdy, když řeknu, že prožitek z jídla z velké části ovlivňuje to, že víte, co jíte a jak se jídlo jmenuje. Pokud budou v Česku vznikat regionální zvrhlosti jako pizza „Pupíkův kuřecí nářez“, těžko se divit tomu, že úspěchy sklízí právě lidi jako Jirka Babica.

Na otázku, proč si takovou pizzu vůbec objednávám, by se dalo odpovědět, že mám hlad a často nemám na výběr (i když pizzu s názvem „Papej“ bych opravdu nepapal). Stejně tak řešit nějakou gastronomickou tradici v zakouřené putyce nemá asi moc smysl. Jenže rozvozci nejezdí se svou pizzou jen do zaplivaných čtyřek a jakkoliv to můžu odbýt tím, že prostě pokrývají poptávku, děsí mě to, jak se tohle bezhlavé ohýbání tradice a pohostinství stává normální kvůli pár chechtákům.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 22.6.2014 11:52 | karma článku: 19,31 | přečteno: 1637x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Velká Písmena v Názvech a předponismy: Dva hříchy současné češtiny

Jazyk je dynamický organismus, který se vyvíjí. To, co včera platilo jako standard, už zítra může být úplně jinak.

9.7.2015 v 12:15 | Karma: 36,56 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Společnost

Michal Ledwoń

Creepypasta: Dům bez konce

Pojmem creepypasta se v internetovém slangu myslí příběh, nejčastěji hororový, který si lidé předávají po síti (odvozeno od copy & paste – zkopírovat a vložit). Zřejmě největší sbírku takových příběhů naleznete na Creepypasta Wiki.

4.5.2015 v 21:01 | Karma: 27,40 | Přečteno: 5138x | Diskuse| Poezie a próza

Michal Ledwoń

Legendární Svatba Jiřího Káry: Kdo je kdo a krátké zamyšlení

Svatba Jiřího Káry nepatří mezi nejsledovanější a nejoblíbenější, bezesporu ale mezi nejkultovnější videa českého YouTube. Na několikaminutovém záznamu se před zraky diváků odehrává něco, co by dokázal sepsat snad jen Émile Zola v

26.2.2015 v 10:54 | Karma: 46,42 | Přečteno: 86762x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Blog.iDNES.cz šlápl s novým vzhledem vedle

Až donedávna jsem se považoval za přizpůsobivého člověka, pokud jde o grafická rozhraní. Mé nadšení pro novinky začalo vyprchávat poté, co Google prakticky zlikvidoval funkčnost YouTube. A s přechodem blog.iDNES.cz na nový vzhled

25.2.2015 v 14:45 | Karma: 26,85 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Přestaňme už konečně republikovat!

„Sjely se týmy z celé republiky.“ „Po celé republice bylo slunečné počasí.“ „Jsem mimo republiku.“ Nepřipadá vám zvláštní, že když hovoříme o své vlastní zemi, zdráháme se použít její skutečný název?

1.2.2015 v 16:56 | Karma: 20,48 | Přečteno: 1550x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.