Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ostrava proti ACTA - proč mám z demonstrace smíšené pocity?

Byl jsem jedním z těch pár set, kteří včera stáli několik hodin na mrazu, aby vyjádřili nesouhlas s nedávným podpisem Obchodní dohody proti padělání. Nikdy dříve jsem na demonstrace nechodil, ale ACTA a represivní opatření iniciovaná lobby fonografického průmyslu mě přiměla vytáhnout paty z domu. Protože nemůžu čekat, že se u nás v Karviné sejdou davy aktivistů, zajel jsem si minulou a tuto sobotu do Ostravy.

Předem upozorňuju, že i když sám nejsem žádný prudérní puritán (kdo mě zná, určitě potvrdí), hrozně rád moralizuju a kážu o tom, jak by měla společnost fungovat. Jednak to mám tak trochu v popisu práce, za druhé se po těch pěti letech na fildě prostě zamýšlím nad tím, jak se lidé kolem mě chovají a proč. A nemám problém se o tom rozepsat.

Už dříve jsem na stránce téhle demonstrace vyčetl Robertu Adámkovi z České pirátské strany, který byl organizátorem akce, že si Piráti na demonstracích proti ACTA přihřívají polívku. Nechci se k tomu vracet, pokud na to téma máte nějaký komentář, napište jej prosím do diskuze. Ke cti Pirátů musím říct, že se protest nenesl v duchu "volte nás", ale šlo hlavně o ACTA.

Co se ke cti bohužel přičíst nedá, je slovník jak pořadatelů (menší vada na kráse), tak mluvčích z lidu (větší vada na kráse). Demonstrovalo se v teplotách kolem deseti stupňů pod bodem mrazu, takže si spousta protestujících přinesla životabudiče. Na Prokešově náměstí u Nové radnice to pak vypadalo všelijak. Nevím jak vám, mně ale nepřijde košér pořvávat vulgárně na člověka u mikrofonu, který se snaží vysvětlit dopady ACTA na linuxáky jen proto, že mě nebaví jeho proslov nebo prostě nevím, o čem mluví, protože nejsem linuxák.

Košér mi nepřijde ani vzít do ruky megafon a vyzývat k "defenestraci těch kurev" nebo skandovat "Ani piču!". Nemůžu si pomoct, ale prostě nejde nezmínit monolog z Forresta Gumpa: "U mikrofonu stál chlápek, měl košili z americké vlajky. Mluvil sprostě do mikrofonu. Čím sprostěji mluvil, tím víc mu lidi tleskali." (Omlouvám se za nepřesné znění, nemám teď ten film u sebe.) Přijde mi pak zvláštní, když se titéž lidé dožadují pozornosti starších generací. Kolemjdoucí babičky a dědečkové těžko pochopí, proč by se měli zajímat o něco, proti čemu protestuje dav skandující "Zkurvená ACTA!". Že někteří demonstrující byli úplně mimo, jsem se přesvědčil, když se týpek s půjčeným megafonem při pochodu zpět na Masarykovo náměstí ptal, co by měl řvát, a na můj návrh "Zkus třeba 'My jsme internet!'." odpověděl: "Á'e, to je na piču."

Pokud chce někdo argumentovat tím, že to tak prostě v Ostravě chodí, tak na tom bohužel asi něco bude. Byl bych rád, pokud by mi někdo, kdo se účastnil demonstrací v jiných koutech republiky, potvrdil nebo vyvrátil, zda je na tom náš kraj opravdu tak špatně co do kultury vyjadřování. A jestli je, tak smůla - i tak si ale myslím, že i v Ostravě se dá demonstrovat slušně. Abych ale někomu nekřivdil, je třeba říct, že takové výkřiky byly spíš záležitostí jednotlivců nebo některých skupin a v řadě projevů zazněly pěkné a hlavně na úrovni podané myšlenky.

Co se týče samotných pořadatelů, stížnost směrem k České televizi taky neoslnila, i když byla upřímná a pravdivá. Pokud budu ČT Ostrava vyčítat, že se na demonstraci opět "vysrala", tak ji na příští protest přitáhnu těžko. Navrhuju jiné řešení - trasu příštího pochodu naplánovat kolem budovy ČT. Je to kousek.

Aby nedošlo k nedorozumnění - mně nevadí vulgarita jako taková. Pokud se nějaké to sprosté slovo použije sem tam a na správném místě, nemám nejmenší problém. Sám se těchhle pravidel snažím držet a třeba o autocenzuře vulgarizmů stupidními hvězdičkami jsem před pár týdny napsal tenhle článek. Občas si taky dost jadrně zanadávám, nikdy ale veřejně a do mikrofonu před stovkami lidí. Musel bych sám sobě nafackovat.

Slovník demonstrantů není jediná věc, která mi zkazila dojem z jinak příjemné demonstrace. Pokud se účastním demonstrace za svobodu slova, přijde mi přinejmenším úsměvné, že moderátor vytrhne z mikrofonu kabel někomu, jehož projev považuje za nevhodný. Jasně - buďme on-topic, netahejme sem nějaké soužití s Romy, nepodporujme rasizmus. Ten pán, který už měl asi taky upito a který si přišel stěžovat na to, že ve fabrice vydělá patnáct tisíc a zřejmě chtěl dodat, že Cikáni pobírají za nulový pracovní výkon totéž, by se před davem nejspíš znemožnil sám a dav by ho pravděpodobně vypískal. Podle mě nebyl důvod omezovat jeho svobodu projevu.

To je asi vše, co by se dalo říct k ostravské demonstraci proti ACTA. Nejsem si jistý, zda ještě příště přijedu, pokud protest bude probíhat tak jako včera. I tak jsem ale nesmírně rád, že se věci u nás dávají do pohybu a že se i po pozastavení ratifikace sejdou lidi, kterým není osud internetu a svobody projevu lhostejný.

Závěrem bych chtěl dodat, že pokud se tento článek dostane do rukou lidem z IFPI nebo jiných stoupenců ACTA, vyprošuju si, aby zde uvedené výtky vůči některým demonstrantům byly brány jako charakteristika demonstrantů vůbec. Byl bych nerad, kdyby se na odpůrce ACTA pohlíželo kvůli několika rádobydrsným rebelům jako na nevychovanou bandu se slovníkem osazenstva čtvrté cenové.

Zároveň prosím všechny, kteří by se chtěli ke článku vyjádřit, ať své komentáře umístí pokud možno sem do diskuze, ne na Facebook. Díky.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 12.2.2012 16:37 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 494x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.