Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Několik slov ke Zdivočelé zemi

V pondělí 26. listopadu 2012 odvysílala Česká televize poslední díl svého nejvýznamnějšího seriálového projektu posledních patnácti let. Myslím, že stojí za to se nad ním alespoň pozastavit.

foto: Česká televize

Jako u každého seriálu, který řeší národní traumata nedávné minulosti, je i u Zdivočelé země třeba položit si otázku, do jaké míry je spolehlivým svědectvím o životě za minulého režimu. Na úvod musím říct, že nesouhlasím s osočeními, podle kterých je Zdivočelá země jen komunistickou propagandou naruby nebo seriálem vytvořeným na objednávku kapitalistického režimu. Četl jsem nesčetné výtky, podle kterých zejména čtvrtá řada fabuluje a vyobrazuje komunisty a estébáky jako zlotřilce, kteří nemají na práci nic jiného než znepříjemňovat život obyčejným občanům.

Tato chyba je pochopitelně způsobena srovnáváním seriálového JZD Lučiny s běžnými občany socialistického Československa, kteří do ničeho nerýpali, nic veřejně nezpochybňovali, nikde se nevyptávali a svobodu vyměnili za relativní jistotu bydlení a práce. Věřím, že se pak „dobře žilo“... V tomto ohledu tedy pro mě Zdivočelá země není nijak zvlášť přehnaná nebo propagandistická – už jen z toho důvodu, že v seriálu zazní, že Antonínu Maděrovi byl i přes jeho minulost nepřítele režimu vyměřen důchod v maximální výši, a že postava Jerryho projde zajímavým vývojem. Stejně tak nevidím důvod, proč by postup StB vůči Maděrovi ve čtvrté řadě měl být přitažený za vlasy, byť největší represe vzaly za své s padesátými léty (i když chápu, že Žabákova frustrace se dá považovat spíš za scenáristickou berličku, aby vůbec k nějaké šikaně mohlo dojít).

V čem ale poslední řada bohužel pokulhává a místy působí až křečovitě, je způsob, jakým scénář posouvá děj kupředu. Ten se (podobně jako ve třetí sérii) doslova plazí a v rozmezí třinácti dílů se nepohne o víc než o pouhé dva a půl roku. Série je plná zbytečných zápletek (Danova vdaná přítelkyně) a namísto Maděrovy rodiny se soustředí snad na dvacet postav. Některé linky skýtají zajímavý potenciál, ale jsou nesmyslně utnuty (voják-simulant). Do děje se těžko uvěřitelným způsobem vracejí postavy z předchozích řad – estébák a Ivančin bývalý přítel Eda, další estébák ztvárněný Bohumilem Kleplem, zmíněný bachař Žabák, zloděj dobytka, kterého hraje Miroslav Vladyka (na jméno postavy si bohužel nevzpomenu), a pak překupníci Zikmund a Svěrka, jejichž jména mi jsou šíleně povědomá z první série, ale kdybyste mě rozkrájeli, tak si nevybavím, jakou úlohu v ní sehráli (poslední reprízu jsem nesledoval). Během sledování jsem čekal, kdy se na obrazovce objeví i největší úřednický arcilotr z první řady Šimáček.

V důsledku roztahanosti děje zejména v začátku série a dodržování jakéhosi dogma, že správná seriálová řada musí mít přesně třináct dílů, vznikla nevyrovnaná tečka za jinak kvalitním televizním počinem. Na začátku jsou diváci navnaděni dvouminutovou scénou z roku 1990 s Václavem Havlem a pak následuje třináctidílná anabáze roky 1976 až 1978, aby byly události let 1989 a 1990 odvyprávěny v posledních dvaceti minutách posledního dílu, nadto s nepříliš přesvědčivě namaskovanými herci. Tohle si Zdivočelá země nezasloužila. Ani ten Václav Havel nedorazí. Tatam je rozumné rozložení děje, které provázelo první „kovbojskou“ a druhou „koncentrákovou“ sérii. Stříhat, lépe rozložit, rozhýbat děj. V posledních dílech sice přibylo na dramatičnosti (scéna s Žabákem a Maděrou na VB byla obzvlášť působivá), ale poškozenou reputaci to už čtvrté řadě zachránit nedokázalo.

Seriálu nepomáhá ani formální stránka. 16:9 je dnes už v podstatě nutnost, ale nejsem si jistý, zda zvolená natáčecí technika (filtry, digitální kamera?) dává Zdivočelé zemi kvalitní vzhled. Poslední dvě řady mi přišly daleko více studiové a papundeklové.

To, že se ze seriálu prakticky vytratila jakákoliv dobrodružnost, romantika a nostalgie, je svým způsobem samozřejmé. V sedmdesátých letech lze těžko běhat po českém pohraničí s lugery, krást dobytek, skákat po jedoucím vlaku, hnát koně do hor a krát si na kovboje. Musím ale říct, že mi ten sentiment první řady (a zejména úžasného úplně prvního dílu, kdy Maděra vzpomíná na předválečná léta) chybí. Sentiment řady odehrávající se v letech, kdy zdivočelá země byla opravdu divoká, doba pohnutá a zlo kruté. Možná proto na mě v posledním díle poslední série nejvíce zapůsobila závěrečná znělka se vzpomínkovými záběry právě z tohoto období.

Třetí a čtvrtou řadu nejspíš časem vezmu na milost. Koneckonců, nejsou špatné a nějaké srovnávání se současnou produkcí nekonečných seriálů na komerčních stanicích by byla urážka práce Jiřího Stránského a Hynka Bočana. Oproti předchozím sériím se ale jedná opravdu o slabý odvar a ta pravá Zdivočelá země bude pro mě navždy jen do roku 1960.

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 26.11.2012 23:07 | karma článku: 19,78 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 495x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.