Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

España versus România: Která země je víc cool?

Než zodpovím položenou otázku, musím v rámci nutného sebelynče přiznat, že se občas zamýšlím nad úplnými kravinami. Přestože by se mohlo zdát, že otázka, která země je víc "cool", spadá právě do takové kategorie, tak jako pro rumunofila, jehož záliby zůstávají mnohými nepochopeny a jenž sám nechápe "cizácké fetiše" jiných lidí, pro mě právě tahle otázka představuje možnost rozvinout zajímavou úvahu.

Pokud budeme Španělsku a Rumunsku přičítat určitou prestiž, která se odvíjí od jejich vnímání českou (a vlastně i světovou) veřejností, a tuhle prestiž označíme za míru, nakolik je daná země "cool", jistě nikoho nepřekvapí, když Španělsko vyjde z téhle porovnávačky jako jednoznačný vítěz. Proč jsem ale pro porovnání s mým osobním fetišem vybral právě Španělsko?

Za prvé proto, že mi současná vlna hispanofilie už tak trochu leze krkem. Za druhé může Španělsko sloužit jako příklad země s vysokou prestiží a pozitivním vnímáním v zahraničí. Pokud odečteme problémy spojené se současnou dluhovou krizí v eurozóně, pak Španělsko válcuje nejen moji sladkou Románii, ale prakticky celý starý kontinent v prestiži téměř ve všech oblastech:

Jazyk

Španělština je sexy. Dobře zní a psaná vypadá hezky. Španělsky se dnes učí každý. Každá třetí studentka sní o tom, že jednou uslyší hezká slova od nějakého černovlasého Hispánce. Když mluvíte španělsky, nemusíte si při tom kloubit čelist jako při francouzštině nebo působit, jako byste chtěli vyvraždit půlku Evropy (Fall Deutsch - díky za přirovnání, OGFurious). (Pro méně chápavé - jedná se pouze o vtip, ve skutečnosti mám němčinu rád a jako jazyk se mi líbí.) Rumunštinu běžně neuslyšíte a neuvidíte. Pokud ano, pak v kastrované formě bez diakritiky. Přesto se jedná o velmi pěkný jazyk, který z ostatních románských jazyků nejvíce připomíná italštinu. Líbí se mi mnohem víc než dnes již tolik zprofanovaná a mnohem úspěšnější španělština.

Kultura

Hispánské kultuře se celkem slušně daří konkurovat kultuře anglo-americké. Vedle angličtiny je španělština zřejmě druhým jazykem, který nejčastěji uslyšíte v rámci populární hudby. Je to řeč Enriqua Iglesiase, Shakiry a Rickyho Martina. Filmoví nadšenci si určitě vzpomenou na Guillerma del Tora, Alfonso Cuaróna nebo Pedra Almodóvara. Méně nároční diváci mají své latinskoamerické telenovely (i když bez tohoto příspěvku hispánské kultury do světové pokladnice bych se nejspíš obešel). Z Rumunska k nám bohužel nepronikne nic, co by stálo za řeč. Aby vám něco řekl pojem "rumunská nová vlna", musíte se o film opravdu zajímat. Z populární hudby u nás do hitparád promluvilo snad jen původem moldavské trio O-Zone, jehož poslech není zrovna považován za známku dobrého vkusu. Přitom se i Rumuni rozhodně mají čím pochlubit.

Cestovní ruch

Zatímco Španělsko si v průběhu předchozích let získalo u Čechů pověst vyhledávané destinace ať už pro nádherná přímořská letoviska, bouřlivé fiesty nebo starobylou krásu měst, Rumunsko si pozici vyhledávané turistické destinace ještě bude muset vydobýt. Mnozí Rumuni dávají přednost dovolené ve Francii, Řecku nebo Bulharsku. Jak ukazuje toto video, úroveň služeb pro turisty na rumunském pobřeží Černého moře je místy prachmizerná. Rumunsko je tak mezi cestovateli spíše známo jako země hor, panenské přírody, prostého způsobu života a pohostinných lidí. Tyto přednosti sice lákají do Rumunska turisty, jejichž vášeň nespočívá v týdenním válení se na pláži nebo procházkách s foťákem po centru hlavního města, ale přiznejme si otevřeně, taková pozitiva rozhodně v rámci obecné prestiže země díru do světa neudělají.

Obraz země jako takové

Přestože je realita mnohdy zcela jiná, je Španělsko považováno za pohodovou zemi, kde si lidé zatančí, dají si skleničku sangrie, kouknou na fotbal a hlavně se dobře baví.  Rumunsko je mnohými vnímáno jako zdevastovaná postkomunistická špína plná korupce a kriminality, přitom zkušenosti těch, kteří měli možnost poznat Románii blíže, jsou vesměs pozitivní. Český človíček však spíš dá na dojmy vytvořené předsudky. Povídačky o zločineckých ganzích, chudobě, prašných vozovkách a venkovském nepořádku pomáhají negativní obraz o Rumunsku udržovat. V souvislosti s xenofobními náladami a často také trpkou životní zkušeností k prestiži Rumunska nikterak nepřispívá ani podoba slov "Rumun" a "Rom", přestože obě slova pocházejí z jazyků zcela odlišného původu ("Rumun", rumunsky "român", odkazuje k římskému původu Rumunů a pochází z latiny, kdežto "Rom" pochází z romštiny, která má původ v Indii, a znamená "muž"). Pro velké procento Čechů je tak Rumunsko "zemí Cikánů", a tedy koutem světa, kam by se podívat rozhodně nechtěli (podobné předsudky jsou však naštěstí záležitostí méně gramotné části populace).

Abychom ovšem byli féroví, skutečnost je taková, že v Rumunsku žije Romů poměrně velké množství (asi 8 % populace) a rumunská společnost se v soužití s Romy potýká s problémy ne nepodobnými těm našim. Korupce je v Rumunsku na poměrně vysoké úrovni, neliší se však příliš od toho, na co jsme zvyklí zde. Tamní lidé jsou obvykle označováni jako příjemní a pohostinní. Národní uvědomění je u nich daleko silnější než u Čechů. S kriminalitou to taky není tak horké - Bukurešť patří k poměrně bezpečným městům a pro venkovany je krádež prakticky neznámým a nemyslitelným způsobem, jak přijít k majetku.

Rumunsko není cool... bohužel

Rumunštinou se kromě Rumunska a Moldavska běžně nikde nedomluvíte, pokud si tedy nechcete pokecat s dělníky na stavbě. Přitom je škoda, že je rumunštinu tak málo slyšet. Přestože učím angličtinu, jsem rád za každý jiný jazyk, který třeba v televizi uslyším - pokud to tedy zrovna nebude španělština, které jsem už za poslední roky tak nějak slyšel dost, až se mi téměř zprotivila.

Možná se jedná jen o moji paranoiu, ale přijde mi bláznivá představa týpka, který si dobrovolně vezme na sebe tričko s nápisem "România". S nápisem "Espaňa" ani nevzbudíte pozornost, kdežto suvenýr z Rumunska bude působit přinejmenším zvláštně. Někteří vás možná budou považovat za Rumuna, jiní si budou ťukat na čelo, pár jedinců si možná řekne, proč tady propagujete Cikánii.

Proč to všechno? Protože obě země mají úplně jinou prestiž. Nebude to lepší, dokud se na rumunské riviéře nezvýší úroveň přímořské turistiky, dokud neustanou historky o nebezpečném projíždění Rumunskem, Češi nebudou lépe vzděláni v zeměpise a dokud nebude v televizi možnost pustit si něco rumunského. Nicméně představa, že by se média mohla nějakým způsobem snažit "napravit reputaci" těm z chvostu žebříčku prestiže, je šílená, úsměvná a naprosto nerealistická. Média jdou po tom, co se osvědčilo, a chuť experimentovat je zejména u komerčních televizních stanic minimální, takže to rozhodně nevypadá, že bychom se v nejbližších letech mohli na Óčku nebo na MTV těšit na hudbu z Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Arménie nebo Tádžikistánu. Spíš to ale vypadá na pokračování vlny s dominancí angličtiny. Nebo španělštiny. Španělština je cool.

Autor: Michal Ledwoń | neděle 6.5.2012 16:14 | karma článku: 9,81 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 494x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.