Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co si taková DSSS může vzít z Tolkiena?

Mezi odpůrci Dělnické strany sociální spravedlnosti platí nepsané pravidlo, podle kterého je nejlépe činit tak, aby se téhle podivné partičce individuí dostávalo pokud možno co nejmenší publicity. Dovolím si tuto zásadu porušit, neboť mě včera při procházení webu pražské DSSS zaujal jeden citát, který kdosi z Vandasova okruhu nejspíš považuje za motto dne.

Citát je převzat z filmové verze Pána prstenů: Návratu krále (nepamatuju si, že bych jej četl v knize); zde jej předkládám v té podobě, v jaké se objevuje na stránkách DSSS (tedy i s typickými DS-gramatickými chybami):

"Neustupujte. Držte se. Synové Gondoru, synové Rohanu, mí bratři. Vidím Vám na očích stejný strach, který by vzal odvahu mně. Možná přijde den, kdy odvaha lidí selže. Kdy opustíme své přátele a zpřetrháme všechny svazky. Ale dnes to nebude. Hodina vlků a roztříštěných štítů, kdy se věk lidí zhroutí, ale dnes to nebude. Dnes budeme bojovat. Při všem co je Vám na této dobré zemi drahé Vás vyzývám: Stůjte muži západu!"

Co tím chtěl básník říct?

Výše uvedená slova zaznívají z úst krále Elessara při posledním náporu mordorských skřetů na vojsko Gondoru a Rohanu. Mají vzbudit odvahu v těch, kteří přišli bránit svůj domov proti barbarské touze ovládat a ničit. To, že se tento citát objevil právě na webu pražské DSSS, může mít několik příčin:

1. DSSS se snaží oživit určité rytířské ideály.
2. DSSS přirovnává situaci Tolkienových Mužů Západu k situaci současné západní civilizace, která prochází bouřlivými proměnami. Kdo by v takovém případě mohl být těmi mordorskými skřety, jistě není třeba dlouze rozebírat. Proti takovým je třeba mečem bránit to, co je naše. Důležitý je zde důraz na obranu - my nejsme těmi, kdo útočí. To skřeti chodí po Paříži a zapalují auta.
3. DSSS jde pouze o provokaci, kdy si webmaster je vědom určité kontroverze tolkienovského citátu při aplikaci na současné kulturní a mezikulturní vazby. Ten, kdo v každém projevu Tomáše Vandase hledá (neo)nacistickou rétoriku, si bude myslet to, co jsem uvedl ve druhém bodě. Členové DSSS obvinění smetou tvrzením, že jejich odpůrci trpí paranoiou a že se jedná jen o nevinný citát, jehož použitím nechtěli vyvolávat žádnou nesnášenlivost. A dokazujte pak, že tomu tak není.

    Tyto tři možné příčiny se nijak nevylučují a domnívám se, že jako odůvodnění použití citátu z Pána prstenů jsou přijatelné. Označovat jakoukoliv kontroverzní myšlenku předem za rasistickou nebo šovinistickou sice není tak úplně můj styl, nicméně lidé kolem Tomáše Vandase prokazují, že k podpoře neonacistů opravdu nemají daleko. Proč si však myslím, že v případě Pána prstenů DSSS narazila?

    Dobro a zlo v díle J.R.R. Tolkiena

    Jak už jsem psal jinde, v Tolkienově koncepci (stejně jako v křesťanství) je zlo odvozeno od dobra. Je jeho nápodobou, přetvořením, zmrzačením. Melkor, který v Tolkienově mytologii odpovídá Antikristu, dokázal pouze negovat práci Valar (bohů) a Ilúvatara (Nejvyššího). Skřeti vznikli jako potupa božských elfů. Tolkienovské zlo je ubohé, nízké, proradné, špinavé, neestetické a vulgární. Sídlem dobra je Západ, protože na Západě (jak za mořem, tak na západě Středozemě) sídlí Valar a elfové. Východ je místem tmy, protože na něm leží stín Melkora, který stvořil skřety a zkazil srdce mnoha lidí. Skřeti a Východňané ničí to, co vytvořili Muži Západu.

    Co DSSS nejspíš uniklo...

    Webmaster pražské DSSS prostě vyrval citát z kontextu, protože mu přišel úderný, aktuální a nejspíš mu při něm naskakuje husí kůže (což mimochodem není nic zvláštního, přestože se v Pánovi prstenů vyskytují i silnější promluvy). Pisatel si spojil "západ", "hrozbu" a "zánik" se současnou situací a bylo vymalováno. Přitom bez kontextu zde máme jen o smysl obraných pár vět, které může ke své propagaci využít kdejaká nacionalistická partaj. Tolkien sám by se nejspíš několikrát obrátil v hrobě, kdyby se dozvěděl, kdo si jeho myšlenky (byť se nejedná přímo o jeho citát) bere za své. Není mi známo, že by Tolkien šířil nesnášenlivost a pohrdal jinými národy (nicméně, přiznejme si, krásu některrrých jazyků ocenit nedovedl).

    Pokud jsou Západ a Východ v Tolkienově díle vyobrazeny tak, jak jsou, je to dáno samotnou vizí světa, ve kterém se příběhy odehrávají. Jediná alegorie mezi Tolkienovým a skutečným východem, která mě napadá, jsou vlny dobyvatel, které do evropských zemí přicházely téměř vždy z východu (Vikingové, Slované, Hunové, Mongolové...). Daleko podstatnější je však vlastní Tolkienova tvůrčí práce, která všem národům přidělila v jeho mytologii jejich místo a určila jejich charakteristiku.

    Když král Elessar burcuje vojsko před Černou bránou, burcuje ho proti mase agresivních napodobenin božských tvorů, které neznají soucit, nemají žádný smysl pro krásu ve věcech a v jazyce a jejichž jedinými schopnostmi je zabíjet a ničit. Byli takto stvořeni, jsou špatní ze své samotné podstaty. Myslíte, že by se o těch, kteří mají ohrožovat naší kulturu, dalo říct totéž? Asi sotva... Stejně tak pochybuju o tom, že by sem vlny imigrantů z Afriky a z Asie poslal nějaký satanáš a že by zrovna za naším zadkem stál Jediný.

    Co říct závěrem?

    Samozřejmě - možnosti interpretace jsou nesmírně široké a každý ve všem vidí především to, co sám chce. Nedělám si iluze, že by zrovna mé vidění Pána prstenů odpovídalo tomu, jak se něj díval sám Tolkien. Vždy mě ale udiví, když se lidé ohánějí myšlenkami těch, kteří by museli být nutně v názorové opozici, pokud by byli dosud naživu. Připadá mi, že jedinci, kteří se pohybují v takové DSSS, myšlenky skryté za dílem J.R.R. Tolkiena nikdy nepochopí. Pochopí jen slupku v podobě jakéhosi vítězství morálně čistých a krásných nad nečistými, ale hlubší významy jim budou vždy unikat.

    Autor: Michal Ledwoń | středa 18.4.2012 20:28 | karma článku: 10,49 | přečteno: 1237x
    • Další články autora

    Michal Ledwoń

    Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

    Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

    24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Média

    Michal Ledwoń

    Creepypasta: Připoutejte se

    Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

    18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 494x | Diskuse| Hobby

    Michal Ledwoń

    Creepypasta: Druhá tvář lásky

    Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

    16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

    Michal Ledwoń

    Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

    Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

    27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

    Michal Ledwoń

    Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

    Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

    16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
    • Nejčtenější

    Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

    2. května 2024  17:21

    Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

    Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

    3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

    Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

    Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

    2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

    Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

    Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

    29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

    Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

    Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

    4. května 2024

    Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

    Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

    4. května 2024  17:46

    Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

    Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

    4. května 2024  17:40

    Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

    Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

    4. května 2024  17:22

    Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

    Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

    4. května 2024

    Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    • Počet článků 69
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 3911x
    Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.