Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fiskální pakt, nebo dluhová past?

Poslanci schválili 1.11. 2018 přistoupení k fiskálnímu paktu EU. Fiskální pakt, jinak Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, má podle vlády stabilizovat veřejné finance a zabránit zadlužování.

 Mnoho lidí volilo ANO kvůli jeho kritickému postoji vůči EU a odmítání eura. Premiér Babiš sice stále mluví o tom, jak euro nechce, ale jeho vláda dělá kroky, které jsou s jeho eurokritickým postojem neslučitelné. 
Již teď Česká republika spoluodpovídá za dluhy eurozóny. A fiskální pakt to, co nám ještě víc připližuje povinnost splatit dluhy zemí jako Řecko, Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie.
Tedy jak je to s tím nezadlužováním? Smluva hovoří: “Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. Tím se rozumí roční saldo hospodaření vládního sektoru očištěné o vliv hospodářského cyklu a jednorázových a přechodných opatření (tzv. strukturální saldo) ne horší než minus 0,5 procenta HDP”. Pěkné, ne? Ovšem má to háček, tedy spíše pořádný hák. Fiskální Pakt EU nedokázal obecně po Evropě zadlužování omezit, spíš naopak, jak ukazuje zkušenost z let minulých. 
Tedy Pakt je spíše nástrojem vymáhání poslušnosti příslušné národní vlády, protože v paktu je uvedeno, že země, která rozpočtovou kázeň nedodržuje, bude platit pokutu. Přitom doposud ji nedodržovala prakticky většina zemí eurozóny a ani těch ostatních, které sice euro nemají, ale pakt podepsaly. Je to vidět na případu Itálie, která se jen malinko, ohledně přijímání migrantů, postavila elitám EU. A už je jí vyhrožováno, EU odmítá její rozpočet, přitom o rozpočty jiných zemí, které na tom jsou podobně, se nikterak nezajímá.
Fiskální pakt je zejména o tom, že signatářské země ztrácejí další část své suverenity a podléhají diktátu hospodářské politiky EU. Protože v okamžiku, když vyrovnaný rozpočet nemají, má EU možnost popohnat členský stát před Evropský soudní dvůr, tedy když fiskální příjmy - daně a výdaje, nebudou plnit podle představ špiček EU. A pokuta hrozí nemalá, shledá-li Soudní dvůr, že dotčená smluvní strana nevyhověla jeho rozsudku, může jí uložit zaplacení paušální částky nebo penále ve výši odpovídající okolnostem, jež nepřesáhne 0,1 % jejího hrubého domácího produktu.
Další háček je v tom, že případná pokuta státu který není v eurozóně, je hrazena ve prospěch souhrnného rozpočtu Evropské unie. Ne ve prospěch Evropského mechanismu stability. Tedy pokud by ČR platila pokutu, tak ta jde do rozpočtu EU a další peníze bude platit do Mechanizmu stability. Pěkné, že? 
ČR se také Paktem zavazuje, že “bude společně usilovat o hospodářskou politiku, která prostřednictvím posílené konvergence a konkurenceschopnosti bude podporovat hladké fungování hospodářské a měnové unie a hospodářský růst”. Není náhodou tohle součástí salámové metody vtahování ČR do eurozóny? Co když EU rozhodne o zavedení eura v ČR? (Viz odst. 5, článku 14 Smlouvy o EU).
Tedy je na místě otázka, proč přijímáme Fiskání pakt? Pokud je to jen proto, abychom omezili zadlužování, pak to je přeci plně v rukou vlády. Chceme-li mít vyrovnaný rozpočet, co tomu brání? Co brání tomu přijmout ústavní zákon, který jej stanoví? Proč musíme přijímat něco, co nejenomže omezuje naší svrchovanost a suverenitu v  hospodářské a daňové politice, ale navíc v případě nutnosti  schodku, třeba při přírodních katastrofách, vyvádí z ČR peníze a vlastně táhne republiku do dluhové pasti? Hra na vyrovnaný rozpočet, který EU skrze Fiskální pakt zdánlivě požaduje, je jenom dalším podvodem na občanech této země.
Existuje řešení jak vrátit ČR nezávislost a prosperitu, mít  vyrovnaný či ještě lépe přebytkový rozpočet. Odmítnout bruselské dotace,  přestat platit do Bruselu a vymanit se ze struktur EU. To ovšem znamená i odchod z Evropské unie. 
Autor je členem Svobodných.

 

Autor: Josef Lebduška | neděle 11.11.2018 8:40 | karma článku: 25,04 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Referendum, veto nebo fraška?

Českou republikou začíná rezonovat požadavek na lidová referenda. Tedy co to tedy vlastně je, to lidové referendum? Samozřejmě existuje mnoho podob referenda.

7.3.2018 v 8:00 | Karma: 14,83 | Přečteno: 295x | Diskuse| Občanské aktivity

Josef Lebduška

Svoboda, nebo totalita a diktatura?

Svoboda, totalita a diktatura. Pro mnohé jen tři slova. Myslíme si, že totalita a diktatura se staly něčím mlhavým, nějakou představou z dávné minulosti, něčím, co se v naší společnosti nemůže stát, co už lidé nikdy nedopustí.

26.2.2018 v 8:00 | Karma: 17,97 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní

Josef Lebduška

Nejen úroky nám ujídají z talíře

Podle stránek ministerstva financí je čistá pozice ČR – EU, ve vztahu k financování a dotacím za období od r. 2004 do konce roku 2016 skoro 639 miliard. To činí ročně krásných 49 miliard. No neberte to, že?

23.5.2017 v 12:42 | Karma: 24,12 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Co vlastně znamená „vícerychlostní Evropa“?

V sobotu na schůzce prezidentů a premiérů zemí EU v Římě, zaznělo odhodlání postupovat i nadále společně stejným směrem, ovšem v případě nutnosti rozdílným tempem a s různou intenzitou.

25.3.2017 v 15:25 | Karma: 34,83 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Politika

Josef Lebduška

Netušili jsme, nevíme, neznáme

V roce 2014 Babiš tvrdil, že „Chorvatský systém EET je jednoduchý, nadměrně nezatěžuje podnikatele a díky on-line spojení s finanční správou nevzniká prostor pro následné úpravy přijatých a vykázaných tržeb".

3.3.2017 v 9:20 | Karma: 33,44 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Chci komentovat události veřejného života, jak je vidím já.

Seznam rubrik