Ruka podaná mladým lidem

„Dej člověku rybu a dáš mu večeři. Dej člověku udici a dáš mu obživu na celý život.“ Tohle velikou pravdu kdysi řekl jeden moudrý člověk.

 

V dnešní době to podle mne platí dvojnásobně. Naše země dohání bohaté západoevropské státy, ve kterých značnou část HDP tvoří služby – takže jejich blahobyt je v podstatě tvořen znalostmi a dovednostmi. Proto pokud chceme být úspěšní, musíme znát a umět stále více a více.

Žádný systém na světě však nedokáže všem, hlavně mladým lidem, zajistit stejné podmínky pro uplatnění jejich talentu a získaných dovedností. Je proto nutné těmto nadaným lidem pomáhat programy, které zajistí plný rozvoj jejich nadání, protože právě mladí lidé jsou naše budoucnost. O této problematice jsem slyšel mnoho hovořit, málokdy se však od slov přešlo k činům.

Jednou z těchto světlých výjimek je nadační fond Jihočeské naděje, založený MUDr. Martinem Kubou. Podporuje tu jihočeskou mládež, která vyniká svým nadáním či má výrazně znesnadněn vstup do praktického a dospělého života.

Jihočeský kraj, místo kde od narození žiji, jsem poznal jako kus země, kde žijí pracovití a zarputilí lidé, kteří se nezaleknou nepřízně osudu. Můj rodný kraj přesto nepatří k těm nejbohatším a nejrozvinutějším. Přesto věřím v to, že jednou k nim patřit bude.

Snad jsem příliš velký optimista, ale nadační fond Jihočeské naděje tuto vizi pomáhá uskutečnit. Mladí lidé, kterým se dostane péče a pomoci, jednou v našem kraji zůstanou a přispějí ke zvelebení jižních Čech. Díky vzdělání nebudou muset hledat obživu jinde v České republice ani v zahraničí.

Nechtěl bych však psát pouze o abstraktních pojmech – NF Jihočeské naděje poskytuje mnoho konkrétní pomoci konkrétním lidem. Mě osobně nejvíc zaujal grantový program pro mladé lidi z dětských domovů, kterým NF ze svých prostředků umožňuje absolvovat kurz pro získání řidičského oprávnění. Pevně věřím tomu, že tato dovednost zvýší jejich možnost uplatnění na pracovním trhu a umožní jim trochu „měkčí“ start do života.

Jihočeské naděje dále podporují i nadané mladé lidi, kteří se věnují umění a sportu, neboť v nich bude mít Jihočeský kraj jednou reprezentaci, která bude šířit jeho dobré jméno, ať se jedná třeba o klavíristu či lyžařku.

Programy NF Jihočeské naděje pokrývají široké věkové spektrum – jsou určeny mladším dětem, středoškolákům i vysokoškolákům.

Podobně prospěšných projektů má ale fond podstatně víc, stačí se podívat na jeho webové stránky www.jihoceskenadeje.cz.

Doufejme, že činnost Martina Kuby a jeho spolupracovníků bude takovou první vlaštovkou, která ukáže cestu ke komplexnímu podporování mladých lidí, u kterých by zahození jejich talentů, neuskutečnění jejich cílů a plánů bylo trestuhodné a pro naši společnost nanejvýš škodlivé.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Lamač | čtvrtek 23.9.2010 7:52 | karma článku: 5,84 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35