Teď dojde na etiku

Nedohodli se. Ani na tom, že se dohodnou. Teď záleží na nich, zda poslechnou hlasy zaznívající z jiných strán: Dohodněte se pro Boha. To už není žádná legrace, tady půjde brzy o život!

Mají pravdu skoro ve všem a nemá to cenu opakovat. Ale v jednom pravdu nemají. V tom, že nejsou vázáni etikou vztahů ke svým pacientům. Ne Hyppokratovou přísahou - ne etickými texty na které přísahali v okamžiku své promoce. Jsou vázáni běžou a prostou lidskou vzájemností: "Jsi odpovědný za ty, co jsi k sobě připoutal" A stane-li se člověk lékařem, pak kolem sebe vytváří onen tajemný buberovský  vztah mezi já a ty, ze kterého nelze snadno vystoupit rozvázáním pracovního poměru. Existují samozřejmě pijavice, které se na tom vztahu přiživí a vysávají bezostyšně jeho i toho druhého. A je třeba to říci zřetelně. Ale ohrozit svou nečinností svého bratra, nepomoci mu, když mu mohu pomoci, opustit ho, když nikoho jiného nemá, to je proti křesťanskému étosu, který sice tato země formálně již dlouho odmítá, ale ve skutečnosti je v nás víc, než si umíme připustit, navzdory aktivnímu odporu mnohých.

Dobrá, jsme lékaři, můžeme být za blbce, jsme uráženi a je nám vyhrožováno, ale to vše nemůže odnést člověk, který v nás věří a očekává od nás pomoc. Anonymní stát je bez vztahů ke konkrétním lidem. Ty, když nepřijdeš v březnu do práce, zemře člověk. Nemysli si, že to jde jen na vrub státu. Ten má svou vinu, ale ty také. Svorně jste se o ni podělili a tím, že jsi nechal zemřít člověka, nestal jsi se lepším. Možná odhodlanějším, možná, že teď stát uvidí, že se umíš ozvat a začne tě brát vážně. Staneš se "respektovaným" partnerem, stejně, jako by se jím stal anděl smrti.

Kolego lékaři - v tom, čem je tvá síla, je i tvoje slabost. Pacient není prostředkem k dosažení tvých odborářských cílů. Navzdory tomu jsi dosáhl ve vyjednávání se státem velkého pokroku, protože jsi použil rétoriku, které úředníci rozumějí. Ale jestli tvou nečinností zemře člověk, je to Tvá odpovědnost, protože smrt se nadá dělit, protože jsi prošel jako zákoník kolem umírajícího maje na zřeteli jiné cíle, protože jsi neměl dostatek trpělivosti a věřil v eschatologii sebe sama.

Autor: Tomáš Lajkep | pátek 4.2.2011 8:24 | karma článku: 17,15 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01