Porušení lékařského tajemství

K diskusi ohledně lékařského tajeství a jeho porušení, lze uvést následující: lékařské tajemství má své důvody, ne že je to někde napsáno

K těmto důvodům patří především to, že paciet předpokládá, že se informace o jeho zdraví se nebudou šířit dál, tak jak on to nechce, a nesvěřoval by se se s takovými věcmi lékaři, i když je to pro jeho zdraví potřebné. Že se to třeba nedoví zaměstnavatel a podobně. Dodržování lékařského tajemství má tedy racionální opodstatnění, ne že je to napsáno v Hippokratově přísaze. Lidé tedy přistupují k lékaři s důvěrou, která je lékařským tajemstvím zajištěna.

Na druhé straně to není nic absolutního, a nezavazuje lékaře absolutně. Lékařské tajemství není zpovědní tajemství. Existují situce, kdy lékař musí porušit povinnou mlčenlivost. Pokud se například dozví o šíření pohlavní nemoci, o zneužívání nebo týrání, musí danou událost nahlásit odpovědným orgánům a nemůže se odvolávat na lékařské tajemství Je třeba otázkou diskuse zda lékař může porušit lékařské tajmství v případě, že je někdo HIV pozitivní a nehce o tom infomovat svého sexuálního partnera a slibuje, že bude vždy používat kondom. Zda dárce sperrmatu má zůstat v anonymitě a podobně. Lékařské tajemství není tedy nic nepřekonatelného a je na společnosti za jakých okolností porušení lékařského tajemství umožní a nebo přikáže.

Porušení lékařského tajemství tedy není nic tak vyjímečného a jeho dodržování je dáno tím, na čem se společnost dohodne.Je to alibistické se schovávat za ono tajemství a říkat, že je to uvedeno v nějké přsaze, vše musí být nějak zdůvodněno, a pro všechno musí být důvod.

 

 

 

Autor: Tomáš Lajkep | sobota 11.11.2017 14:14 | karma článku: 10,97 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01