Moje politické credo

S hrdostí na tomto bloku sděluji, že jsem byl na květnou neděli zvolen předsedou KDU ČSL v naší obci. Na svém blogu bych chtěl prezentovat své názory, které hodlám prosazovat.  

Za prvé: Politická práce je pro mě pevně spjata s křesťanským názorem. Tedy jinými slovy – nebudu jakýmkoli způsobem oklešťovat křesťanský étos za tím účelem, abychom měli více členů a lepší volební výsledky. Vycházím z rozhovoru, který jsem před lety měl s p. Zvěřinou. Žádné ústupky z křesťanství za účelem přiblížit se  většinovému proudu. I kdybychom měli jako strana zmizet z politické scény, nemůže to pro nás být důvod k tomu, abychom se vzdali svých základních postojů. Naším úkolem je implementovat myšlenky křesťanství do politické a sociální praxe, nikoli z nich slevovat za účelem dosažení politických výhod.

 Za druhé: Ochrana rodin a lidského života. Současná pravicová politika je bezohledná vůči rodině a vytváří svými necitelnými zásahy do individuálního a společenského života podmínky k sociálnímu a mravnímu rozpadu této společnosti. Jsem proti násilným zásahům společnosti do obou základních životních stavů – do jeho začátku a konce. Odmítám interrupce, euthanasii, i ty formy asistované reprodukce, které s sebou nesou zánik vyvíjejícího se života. Na druhou stranu ale souhlasím s těmi formami antikoncepce, které nejsou spojeny s ohrožením života počatého dítěte.

 Za třetí: jsem pro změnu názvu KDU ČSL na název Strana lidová. Jsem proti jakémukoli národnostnímu označování a dělení. Strana lidová má být stranou pro čechy, slezáky, moraváky, pro všechny, kteří se cítí spjati s politikou této strany, bez ohledu na národnost.

 Jsem proti jakýmkoli projevům rasismu, proti sociálnímu vydělování i proti jakékoli sociální exklusivitě. Požaduji rovné zacházení na principu křesťanské solidarity, spravedlivý přístup ke všem sociálním vymoženostem tohoto státu, proti jakémukoli upřednostňování a protekcionismu.

 Jsem pro další integraci evropských států uvnitř Evropské unie, jsem pro společnou fiskální politiku, které musí být dosaženo dříve, než přijetí společné měny. V rámci EU však trvám na tom, aby se tato unie přihlásila k dědictví křesťanství a její politika v sobě nesla fundamentální křesťanské akcenty na společenský a rodinný život. Exkluzivita křesťanství je hrází proti islámu i proti liberálnímu modernismu.

 Dále bych chtěl zmínit svůj odmítavý postoj vůči senátu jako takovému. Podle mě se jedná o zbytečnou instituci, která komplikuje rozhodování  parlamentu a odčerpává potřebné finance. Jsem pro posílení pravomocí prezidenta a jeho přímou volbu, takže tímto způsobem bude možno efektivně suplovat senát.

 Jsem pro rozumné vyjednání se všemi demokratickými politickými stranami, ale chtěl bych aby politika Lidové strany byla postavena na těchto základních principech:

Kongruence – tedy opravdovost. Uznáváme-li křesťanské zásady, musíme se jimi také ochotně řídit. Jsem proti osobním zakolísáním politických reprezentantů, za důležitý považuji i jejich rodinný život a osobní příklad. Jsem proti jakékoli hamižnosti, lpění na hmotných ziscích, přetvářce a úlisnosti.

Empatie: Považuji za nutné, aby se politik dnešní doby dokázal vcítit do problémů běžných lidí a nežil svůj život oddělen od jejich potřeb.  Empatie je vlastnost blízká ženám, proto budu usilovat o aktivní zapojení žen do politické práce.

Odpovědnost – ochota nést důsledky naší politické práce. Lidová strana má potenciál oslovit velkou část voličů, pokud bude dostatečně důvěryhodná a čitelná. Pokud k tomu dojde, musí být ochotna nést odpovědnost nejen za své jednání, ale také za své politické reprezentanty. Jejich volba musí procházet náročným výběrem, ve kterém se bude hodnotit jak jejich profesionální zdatnost, tak také jejich lidská způsobilost.

 Církevní majetek. Jsem pro úplné oddělení církve a státu a pro využití církevního majetku ve prospěch občanů této země. Jestli to je cestou restituce, nebo jinou cestou – je otázka pro odborníky. Jsem přesvědčen, že církev dokáže obstát s pomocí Boží v každé době, a že věci majetku pro ní nejsou fundamentální. V dnešní době – a bylo to tak vždy – chudoba přibližovala k lidu, který i dnes mnohdy strádá. úlohou církve je zvěstovat Boží slovo a nabízet prostředky ke spáse.  Je přece psáno: „Neboj se malé stádce, zlíbilo se Bohu dáti vám království.“ Do Božího království se nevlámeme násilím, ani chřestěním peněz, ale poslušností Bohu a církvi.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Lajkep | pátek 6.4.2012 14:54 | karma článku: 7,87 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01