Kandidáti na prezidenta.

 Skutečně vážnými kandidáty jsou tři: Švejnar, Fischer a Roithová. Je možné, že neuspěje žádný z nich, ale viděl bych je jako celkem důstojné reprezentanty tohoto státu. V tomto smyslu mluvím tedy o vážných kandidátech.

 

 

Méně vážným - přesto možná úspěšným kandidátem - je Zeman. Stále těžká váha naší politiky. Jeho comme back ukazuje, že je s ním třeba počítat. Stále se najdou mnozí, které ukolébá jeho rozvážný hlas, který ve svých lepších chvílích působí až hypnoticky pravdivě. Je to kombinace mezi Balů a Ká, tedy nikoli bez naděje na úspěch.

Zajímavým kandidátem je Sobotka. Ten, ač v čele nevážené instituce, nepůsobí dojmem patřičné rozhodnosti a měl snad hodně příležitostí, aby o sobě dal vědět. Korupční kauzy mu takovou možnost poskytly, on ji nevyužil. Je stále loajálním členem ODS, což nemůže být záruka potřebné nadstranickosti.

Velmi nepravděpodobní kandidáti jsou Dlouhý a Bobošíková. Oba jsou dobře známou, leč notně obehranou mincí naší politické scény a ani u nás se už nedá platit takovými drobnými.

Tragicky komediální je kandidatura Karase. Na první pohled by se mohlo zdát, že ukazuje nejednost KDU ČSL, na druhé straně je však zřejmé, že v samotné KDU ČSL nemá podporu.

Ještě větší nádech komedie má kandidatura Schwarzenberga.  Tohle je od TOPky přímá zoufalost, výraz toho, že TOP, podobně jako VV je stranou pouze na jedno volební období. Tím, že navrhla Schwarzenberga se prakticky vzdala naděje na politickou budoucnost.

Ostatní - Okamura a další jsou v jedné rovině. Mohou se svést na vlně populismu, to dnes není nijak obtížné. Zajímavý kandidát je Franz Měl by si sám uvědomit, že to, co je v uměleckém světě možné, nelze jen tak přenést do světa politiky. Zůstává na míře jeho schopností sebereflexe, zda bude v tomto úsilí pokračovat dále.

Pro mě nejpřijatelnější, je kandidatura Roithové. Je pravda, že v českém politickém rybníce vidět moc není, ale její práce v Evropském parlamentu je zárukou potřebných zkušeností, které patří k základní politické výbavě. Tyto zkušenost v příznivém procentu u jiných kandidátů nenalézám a je mi sympatická i její lidská způsobilost. Bohužel, je mi jasné, že český volič kolísá spíše mezi exoty a korifeji a co se mu nabízí, jako přijatelná možnost, nemá zrovna naději na úspěch.

Autor: Tomáš Lajkep | čtvrtek 2.8.2012 9:55 | karma článku: 10,04 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01