Eutanázie vraha v Belgii

Kluzký svah nabývá na spádu. Připomeňme si nějaké případy z Belgie: V lednu 2013 to byl případ 45letých hluchých dvojčat Marka a Eddyho Verbessemových, kteří se rozhodli ji podstoupit, když se od lékařů dozvěděli, že kvůli zděděné vadě také brzy oslepnou. V říjnu pak podstoupil eutanazii transsexuál Nathan Verhelst kvůli nevydařeným operacím. Anticipovaný souhlas: předpoklad, že by dotyčný souhlasil s eutanázií - kdyby byl ve stavu o tom rozhodnout.

Kdo souhlasil s eutanázií před lety, kdy tyto případy ještě nebyly, má nyní důvod se radovat, neboť vysněný "zří svůj ráj". Vidí praktické dopady svých teorií, což není vždy každému umožněno. Nemusí na to čekat. Vidí svou velkou ideu v plné práci a možná se dočká chvíle, kdy se naplní i na něm, aniž by o to stál. Zřejmě není potřeba čekat na muslimy, povraždíme se sami mezi sebou a to za příspění lékařské péče. Musíme totiž uznat, že důvody k umírání jsou velmi subjektivní, a pokud to jednou odsouhlasíme, rozumné odůvodnění žádostí nebude hrát vůbec žádnou roli.

Kde jsou ty časy bláhových snilků, že nám se podaří udržet eutanázii v patřičných mezích. Kde jsou ty časy lékařských idealistů, kteří se domnívali, že se jim podaří udržet v rukách nějaká pravidla. Každý má přece důvod k nežití, v jakémkoli okamžiku může být člověku teskno, a tak tento problém eutanázie vyřeší daleko spolehlivěji, než nějaké vlastní úsilí. Navíc je to se souhlasem společnosti, která vždy sebevraždu odmítala - v horších časech než jsou dnes ji odmítala, ale nyní ji schvaluje jako přijatelné řešení nejen somatických, ale i emočních stavů.

Ale já to chápu. Kdo nemá idál pro který by žil, tak ten dnes radši vzdává život, než aby o něco usiloval. Vždyť říká básník (volně) "Kdyby nebylo Boha, Kdyby Bůh byl, ale nebyla lidská duše, kdyby byl Bůh i lidská duše, ale byla smrtelná, moje stejně jako tvoje účast na této komedii, by byla jenom soucitem s žitím, které je jenom hlad, páření a bolest" Už tu máme tu komedii. Komedii krutou, ve které se vraždí, posmívá a ironizuje, ve které si smrtholka bere do tance všechny frustrované životem a nabízí jim krátké řešení všech jejich problémů.
Přivítejte na tomto poli eutanázii jako kulturní přínos evropy světu. To je skutečně originální a nikde - ani v Budhismu, ani v islámu ani v judaismu se se souhlasem nesetkáte. Dnešní liberálové jsou skutečně hrdinové a myslí na člověka po celou dobu jeho existence - od potratů k eutanázii.

Autor: Tomáš Lajkep | úterý 16.9.2014 10:35 | karma článku: 22,16 | přečteno: 2090x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

křesťanství a islám

15.9.2016 v 11:27 | Karma: 17,91

Tomáš Lajkep

Ještě o inkluzi.

3.3.2016 v 11:58 | Karma: 20,04

Tomáš Lajkep

Spor o baby boxy

6.11.2015 v 8:58 | Karma: 24,03