Dobrá zpráva od Patrika.

To, že ve zranění mladého chlapce neměli ruce Romové vítám. A to, že se bál přiznat - chápu. Z celé té události nám nakonec vyjde závěr, nad kterým je dobře přemýšlet.

Proč bylo tak snadno uvěřeno? Proč se strhla mediální kampaň nesená  touhou se mstít, proč mnoho lidí uvěřilo a činilo závěry dřív, než se cokoli věrohodně potvrdilo? A proč se nyní zase hrozí paragrafy, pocit soucitu je vystřídán nenávistí a touhou po nějakém zadostiučinění. Ano, jsou lidé ze své povahy nenávistní, a je li jim odebrán předmět jejich nenávisti, ochotně se obrátí k jinému.

Ale nechme filozofování o lidské povaze, ptejme se stále: proč? Inu pro to, že jde o problém který se dlouhodobě neřešil a řešení vyžaduje. Ukázalo-li se, že ač dochází k překvapením, k jednomu překvapení přece jenom nedošlo. K bouřlivé reakci, k pouličním nepokojům, k projevům nenávistného rasismu, což ukazuje, že tato společnost je již nachystaná. Stačí událost, která není skutečností, která je jen záminkou, pouhou konstrukcí - jak snadno se nyní mohou předvést ti, co nás budou chtít vodit za nos. V jakém jsme to světě? jaká doba a jaké mravy? Ze zdola bere lid své právo do rukou, ochotný následovat toho, kdo dostatečně dokáže využít znalosti současných vášní a frustrací, ze zhora  vskrytu vyjídají státní kasu zřejmě v představách celkem oprávněné vize, že po volbách  usednou do jiných lavic a budou velmi zticha mnoho dalších let. Předhození Ratha rozlícené veřejnosti, je touha po sjednocení těch nahoře s těmi v nichž se za ta léta nastřádala hořkost a pocity rezignace. Člověk se jen ptá. Je šance na změnu? Nejsou příští volby jen další iluzí o tom, že vše máme v rukách my?

Autor: Tomáš Lajkep | čtvrtek 24.5.2012 16:08 | karma článku: 9,27 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01