(Dnešní) kapitalismus a svoboda

Základním problémem moderní společnosti je lidská svoboda. Druhým velkým problémem současné doby je proces globalizace, proces, ve kterém se jedinec stává stále více součástí kolektivního dění. Jak v této situaci lze mluvit o svobodě? Děje se to, že osvícenecké ideály  (volnost, rovnost, bratrství) , které stály na prahu rozvoje moderní společnosti, ve skutečnosti nejde realizovat? Žijeme v době smiřování se s touto skutečností, s tím,  že vývoj moderní společnosti byl od konce 18 století spjat s nerealizovatelnými ideály, které snily o svobodě, ale postupně vedly člověka ke stále většímu zotročení?

Dobře, nejprve si zkusme dokázat, že požadavek na svobodu zůstal jen ideou - že se ve skutečnosti nikdy nenapnil, ačkoli pro modernu  je svoboda vlastním zdrojem smyslu. Totiž tak, že způsob realizace  svobody je ovlivňován zvenčí. Toto ovlivňování  - řekněme též - politika - je právě to, co charakterizuje moderní představu o svobodě. Tedy politická svoboda - rovnost všech lidí před zákonem - je vlastním smyslem moderny a všech osvíceneckých snah.

Představa absolutní rovnosti všech jedinců před zákonem je základní princip moderny.

Evidentní však je, že mezi námi nepanuje rovnost, ale naopak různost - zejména v sociální sféře. Jinými slovy: To, že všichni mají stejná politiká práva, nevede k tomu, aby si byli lidé mezi sebou rovni. Naše moderní společnost tedy  funguje na základě hypotetické politické rovnosti, ale je neustále narušována sociálními skupinami, které nejsou s to držet krok. Jsou to lidé nemocní, nepřizpůsobiví, neadaptivní, jsou to i ti, kteří se dobrovolně staví mimo většinovou společnost a jejichž nároky nemůže moderní společnost přijmout. Naše moderní společnost se ale snaží udžet co nejdéle, proto stále hledá systém kompenzací, který se pokouší neutralizovat ty vlivy, které tuto společnost vyvracejí. Pomáhá nemocným, řeší nepřizpůsobivé a to často až za hranice svých možností.

Moderna - to je vlastní zdroj ekonomické krize. Nikoli kapitalismus, protože ten je rezultát moderny. Dokud se bude uplatňovat myšlení moderny - lze předvídat existenci podobných krizí.

 

Autor: Tomáš Lajkep | pátek 18.11.2011 12:38 | karma článku: 8,25 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01