Izrael - světový lídr ve špatném oboru

Bezpilotní letouny (UAV) se staly podstatnou součástí moderního bojiště. Na Ukrajině je obě strany hojně využívají ke sledování a útokům.

Také USA, Turecko, Izrael a další země je používají k vojenským účelům. Dále je využívají i teroristické skupiny, například Hizballáh a Hamás, a také Hútíové v Jemenu v konfliktu se Saúdskou Arábií.

Na rozdíl od konvenčních vojenských letounů, jejichž vývoj a produkce jsou velmi nákladné, jsou bezpilotní letouny relativně levné a při plnění svých úkolů spoléhají spíše na pokročilé technologie než na vynikající akrobatické schopnosti. To umožňuje zemím s omezenými zdroji, ale vyspělou technologií, jako je Izrael, stát se v této sféře světovými lídry.

Bezpilotní vojenské prostředky se „prosazují“ nejen ve vzduchu, ale i na zemi. Dálkově ovládaná ozbrojená vozidla pravidelně hlídají hranice, a pokud je třeba zasáhnout, mohou zahájit palbu z vysoce přesných zbraní. Na moři hlídkové lodě bez posádky střeží námořní hranice a mohou odhalovat, sledovat a případně i střílet na nepřátelská plavidla.

Problémem je, že autonomní válečné stroje sice poskytují těmto zemím jisté výhody, kterých by jinak dosáhnout nemohly, ale zároveň usnadňují zabíjení a zbavují útočníka rizika. Svému majiteli mohou poskytnout dočasnou výhodu nad méně vyspělými protivníky, ale z dlouhodobého hlediska nás nepřibližují k míru, ale spíše ke světové válce.

Rozvíjející se lidský intelekt je v zajetí lidské zkaženosti. Místo abychom ho používali ke zlepšení svých životů, používáme ho k ničení životů druhých.

Pokud chceme změnit směr, musí se Izrael stát světovým lídrem v něčem úplně jiném: ve vzdělávání. Přesněji řečeno - ve vzdělávání za účelem vzájemného spojení.

Chceme-li se skutečně vyhnout válce a podpořit mír, měli bychom se zaměřit z ochrany sebe samých nebo ničení nepřátel na pěstování a posilování vnitřní jednoty a soudržnosti. S touto taktikou se nebudeme muset chránit před nepřáteli ani je ničit v sebeobraně, protože žádné nepřátele mít nebudeme. Staneme se tak majákem naděje pro celý svět, a nikoliv neustálým předmětem sporů, což je naše současné mezinárodní postavení.

Naše vnitřní jednota se navíc bude odrážet po celém světě a konflikty, které s námi zdánlivě nesouvisí, ustoupí jakoby samy od sebe. Jednota, kterou budeme promítat do světa, nastolí mírové smýšlení celého lidstva a národy dojdou k závěru, že získají více, když budou uzavírat mír a spolupracovat, než když budou válčit a vyhlazovat se.

Přál bych si, aby lidstvo pochopilo roli Izraele a tlačilo na nás, abychom se sjednotili a stali se vzorovým národem, jak nám ukládá naše poslání. Ale i když to svět nechápe, je naší povinností se sjednotit a stát se vzorem pro ostatní. To je naše jediná cesta k trvalému míru a prosperující budoucnosti.

Autor: Michael Laitman | středa 30.11.2022 4:54 | karma článku: 7,64 | přečteno: 249x