"Vítězství podsvětí", zrušíme přísedící u soudů.

Po roce 1989 se rušili zákony, které v první řadě vadily podsvětí a později mafii. Dělo se tak pod záminkou  „očisty od komunistické ideologie“ a ku prospěchu kriminálním, živlům ve všech podobách. Nositelé a tvůrci ideologie zůstali na svých  místech .

Přestože veřejnost vyjadřuje často nespokojenost s prací soudců a v anketě  důvěry se justice pohybuje na spodním konci žebříčku, přichází ministr spravedlnosti s návrhem, zrušit přísedící laiky jako jednu z příčin pomalého vyřizování senátních případů.  Přitom neuvádí hlavní příčiny tohoto stavu a to, že  jednotlivé případy jsou nedostatečně zpracovány ze strany policie, znalců a jiných odborníků. Potom dochází k průtahům při dodatečném  dokazování. Nedostatečný postih svědků, kteří se opakovaně nedostaví k hlavnímu líčení. A v neposlední řadě oblíbený trik obhájců jak oddálit hlavní líčení,  nepřítomnost z důvodů náhlé zdravotní indispozice   (průjem, zácpa a podobná těžká onemocnění), potvrzená kolegou lékařem. Náramně se panu ministrovi hodí názor, že přísedící je v podstatě nástroj Komunistické justice dříve se nazývající „soudce z lidu“ a tudíž by se mněl zrušit. Všeobecně se ví, a hlavně obhájci  mafiánů a vlivných lidí s podsvětí, si  mezi sebou stěžují, že  přísedící se nedá uplatit. Proto se v poslední době objevují články na téma,  „přísedící nechtěl podepsat rozsudek a je brzdou jednání“. Dnešní přísedící skutečně není žádný  soudce z lidu, který byl dosazován na návrh uličního výboru. Dnešní přísedící je většinou vysokoškolsky vzdělaný důchodce, s bohatou odbornou a životní zkušeností a s daným věkem i selským rozumem.  Navíc musí  být bezúhonný a držitelem negativního lustračního osvědčení. Jsou vybíráni a voleni zastupitelstvem příslušných obcí či krajů. Dnešní přísedící je poslední pojistka spravedlnosti.

Je směšné, když pan ministr tvrdí, že zrušením přísedících ušetří milionové náklady. Ještě jsem neviděl přísedícího (podle zákona 6/2002 sb. soudci i přísedící jsou si při rozhodováni rovni), který by si postavil vilu.  Protože čistá částka 118,-Kč je za pět hodin jednání, kterou zašle příslušný soud přísedícímu na jeho bankovní účet. To není ani jako odměna, ale vizitka toho jak si stát těchto lidí váží. Administrativa spojená s touto částkou je úžasná, Z hrubé částky 150,-Kč se odečte daň a zdravotní pojištění což vykoná finanční účtárna a ta také jednotlivé částky odešle na jednotlivá bankovní konta.

Velkým pomocníkem při pokusu o zrušení přísedících jsou média, která se předhánějí při zveřejňování snímků  spících starců při jednáních.  Co kdyby nám někdy ukázali takovéto detailní snímky ze sněmovny nebo senátu.

 

Autor: Ladislav Vinš | středa 1.9.2010 13:48 | karma článku: 20,07 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34