Krásně uplakaný počasí na Šumavě

  v sobotu po obědě jsem řešil problém spát nebo bdít, když venku chvílemi leje jako z konve a mé tělo je poslední dobou zvyklé trávit dobrý oběd ve vodorovné poloze. Ne, že bych byl líný, ale letošní počasí v podstatě nic jiného důchodcům nedovolilo.

 

 

Chvíli jsem pozoroval z okna  déšť  a potůčky vody stékající po asfaltové ulici okolo panelového domu až mě popadl nápad zkusit tu prchající krásu nafotit. Vzal jsem foťák, nepromokavou bundu, pořádné boty a šlo se na věc.

 Chvíli jsem zastavoval auto uprostřed lesa a snažil se zvěčnit lesknoucí se asfalt, ale foťák většinou vidí trochu odlišně než já, až na kraji příští osady se mně to trochu povedlo. Vylezl jsem z auta do deště a začal usazovat do své bedýnky obrázky romantické chaloupky. Za chvíli se ke mně přidal starousedlík z vedlejší chalupy a ptal se, jestli jsem také zájemce o koupi chaloupky prý je za „meloun“. Vysvětlil jsem, že zde jenom pro zábavu fotím a tak jsme se dali do řeči.

Zjistili jsme, že jsme skoro stejně staří a tak začalo  vzpomínání  na staré zlaté časy, kdy se zpívalo - na tom našem dvoře všechno to krákoře … a okolo každého stavení byli husí hejna, slepice, kachny, v chlívku chrochtalo minimálně jedno prase a vedle mečela koza. Na záhumenku byla řepa, brambory kořenová zelenina a na trávě se pásla stračena s pořádnou zásobárnou mléka. Pro chléb se nechodilo k pekaři ale, každá selka si zadělávala a pekla chléb sama. Dobře vykrmený králík, byla pochoutka, protože se dal dusit na omáčku, péct v troubě kachlových kamen, nebo smažit jako řízky a vždy byl podle dnešních norem dietní.

Jako starý správný dědkové, jsme probrali ještě místní politiku a já pokračoval v lovu mokrých snímků, které mně nabídlo počasí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Vinš | pondělí 13.5.2013 13:41 | karma článku: 17,44 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34