Hospodářská krize - příležitost pro důchodce.

  Také jste uvažovali, že až půjdete do důchodu, odstěhujete se z velkého města do malebné vesničky?  Abyste se vyvarovali stejným chybám, jaké jsme zažili my, předám Vám naše zkušenosti.

 

Není to mnoho let zpátky, kdy jsme se rozhodli, že opustíme Prahu a půjdeme bydlet na venkov do vysněného domečku, někam do klidné lesnaté krajiny. Důchod nám již chodil pravidelně na konto, v bance byla částka na slušný domek naspořena (díky stavebnímu spoření a důchodovému připojištění)  a tak se hledala jenom dobrá lokalita. Měli jsme „štěstí" a koupili krásný domeček v malém  (posádkovém ) městečku na Brdech, deset kilometrů od Rokycan. Prvním rokem nám pobyt připadal, že jsme našli místo podle našich představ. Pak jsme však začali od místních usedlíků  dostávat „připomínky" v různých podobách, že jsme „náplavka a nevítaní Pražáci". Jakákoliv řemeslnická práce, kterou jsme museli zadat, byla jednou tak drahá, než účtovali místním. Závist, že jsme movitější, nám každý z místních připomínal denně při nákupech i při letmých pozdravech. Jak se říká „tisíckrát nic umořilo osla", u nás vyvrcholení nastalo, když nám soused chtěl překopat pramen vody do studny. Rozhodli jsme se domeček prodat a odstěhovat se zpět do Prahy. Bylo naše štěstí, že jsme si pro případ nouze ponechali garsonku.

Mysleli jsme, že jsme definitivně vyléčeni z iluzí o dožití klidného stáří na venkově. Zkoušeli jsme ještě aspoň sehnat nějakou slušnou chatu, ale z toho nás odradil známý, který měl malou bezpečnostní agenturu, ale v tomto směru velké zkušenosti, protože říkal co chat je denně vykradeno, si nikdo neumíme představit. Dobře, řekli jsme si, tak najdeme, někde na „zemském ráji" penzion a budeme jezdit tam, nebudeme  se muset o nic starat a „sen" se nám také splní, no jo ale co „peněženka"? Za jednu noc pro dva je to 500 - 600,- Kč plus doprava. Začalo se hledat vhodné místo a vhodný penzion. Při „courání" po internetu, nás najednou zaujal inzerát s nabídkou družstevního bytu 3 + 1 v panelovém domě, zařízený za 650.000,- Kč. Dlouho jsme neváhali, protože za tuto cenu domek nekoupíš, údržba žádná, starosti žádné. Majitel byl šťastný, že sehnal po dlouhé době kupce a my  máme za velmi rozumnou cenu, krásné bydlení a ještě nám zbylo tolik, že do konce života nemáme starost, za co budeme žít, navíc v krásném šumavském městečku, kde je veškerá obchodní síť, banky a vše co patří k životu, městečko, z kterého máme stejně daleko na „Lipno" , jako na nejbližší německé městečko, stejně tak daleko do okresního města za kulturou a velkými nákupy, vlakové i autobusové spojení. Hlavně nejste „náplavka" a z velkých měst je nás tu již hodně rodin důchodců.

Dnes, kdy je hospodářská krize, práce se sežene jen ve velkých městech, nabízejí se „bytovky" za velmi rozumnou cenu, je velmi výhodná doba pro důchodce ve velkých městech, kdy svůj družstevní (nebo OV) byt mohou prodat a mají li dostatek sil začít žít zbytek života někde ve vybraném tichém venkovském městečku, opět ve „svém" a navíc finančně zajištěný do konce stáří.

Autor: Ladislav Vinš | středa 22.4.2009 12:19 | karma článku: 23,42 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81

Ladislav Vinš

Jaro

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34