Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nás čeká a nemine.

Dnes nikdo nechce slyšet, jaké to bylo, ale vše nasvědčuje tomu, že se bude muset poučit z minulosti

 

Za druhé světové války vyžadovali němečtí okupanti, evidenci všech hospodářských zvířat. Muselo se vykazovat kolik máte slepic, králíků, holubů, husy kachny, kozu prase, prostě všechno co běhalo po dvoře a v chlévě. Protože bylo zároveň stanoveno, co se muselo a kolik odevzdávat okupačním orgánům. Nejenom na venkově, ale i ve městě, protože na každém dvorečku u činžovního baráku byly králíkárny a někdo pěstoval husu v koupelně (na černo), pokud se nenašel český udavač, který rád upozornil gestapo. V městech byla bída a na potravinové lístky se toho dostalo málo. Proto si lidé z města jezdili pro proviant na venkov, protože sedlák byl „chytrej pán“ a dokázal okupační moc obelstit. Na venkově se sehnalo základní jídlo vajíčka, chleba, mouka, cukr, máslo, někdy i husa, kachna, ale ne za peníze nebo potravinové lístky. Sedlák měnil za cenné věci včetně zlata.

Skončila válka a s ní německá okupace. Než se venkov vzpamatoval ze změn a hlavně obsazení pohraničí za odsunuté Němce, přišla pohroma, rok 1948, totalita ještě většího rozsahu než předtím. Sedlákům byli nadiktovány větší odevzdávky obilí, takže jim nezbylo na osivo natož pro domácí zvířata a byli nuceni podstoupit kolektivizaci. Mnohde z čeledína, děvečky nebo bezzemka se stali odborníci V té době si na krátkou dobu  sedláci a lidé z města vyměnili role. Dělníkům se pod různými výhodami (potravinové lístky pro těžce pracující) zpříjemňoval život (koňský salám za 16,- korun / kg) a sedlákům se vnucoval nový řád, místo peněz se vyplácelo v naturáliích brambory, obilí, mléko nebo vykrmené prase od družstva, které se směňovali s městem. Později (sedláci) členové družstva, dostávali odměnu za pracovní jednotku mzdu, která nebyla zdaněna, a opět byli ve výhodě před městem. K tomu si samozřejmě ze setrvačnosti brali družstevní výpěstky jako naturálie (na které již neměli nárok) a doma opět začali se záhumenky a hospodářským zvířectvem. Jak za války tak za doby JZD bylo na návsích vidět hejna husí, kachen. slepic, ve stájích byli mladí býčci krmeni z družstevního. Krůty se kupovaly za laciný peníz již vykrmené. Na venkově se začalo vyznávat rčení „kdo nekrade, šidí svojí rodinu“. Dělalo se osm hodin denně a na senoseče a žně, chodili brigádníci z města.

Aby obyvatel ve městě, měl pocit hospodáře a zároveň se omezil nedostatek zeleniny a ovoce, založili se na bývalých skládkách městských odpadů, zahrádkářské kolonie, kde se pozemky pronajímaly většinou lidu obecnému za zásluhy.

Přišel karnevalový rok 1989–90.  Rok zvratů, převratů a podvratů.  Trh s ovocem a zeleninou a jiným nedostatkovým zbožím zaplavil dovoz ze zahraničí a neznámých krajin. V podřadné kvalitě se znalostí našich nakupujících, kteří koukají na cenu, a jakost je nezajímá. Kontrolní orgány zmizely. Samoobsluhy a supermarkety lákají na načinčané plné regály. Věc u nás dosud neznámá. Čeští dovozci živočišných produktů z vepřového, hovězího a drůbeže dodávají z neznámých končin, bez veterinární kontroly. Český zemědělec, který je schopný dodávat na trh kvalitní zboží, není schopen se bránit a stát se chová jako by ho to nezajímalo.

Rok 2010–11 začíná doba reálného vystřízlivění. Zákazník chce kvalitu a ta není. Zelenina pěstovaná ve sklenících a nebo na toxických skládkách v zahraničí je bez chuti a vitamínů, zvláště ze zamořeného prostředí s Číny. Ovoce (podřadné) dovážené z exotických zemí je bez chuti, záruky kvality, ošetřena chemicky pro prodloužení životnosti (prodávaná na stáncích v mrazu). Konečně spotřebitelům v ČR dochází, že zelenina pěstovaná u nás je sice dražší díky zvýšeným nákladům, ale kvalitní. Česnek je již cítit na dálku a na „česnečku“ stačí dva stroužky  (z Číny celou hlavičku a stejně nevoní a nepálí), květák má svoji charakteristickou chuť, mrkev je slaďoučká, ředkvička pálí a vůbec veškerá naše zelenina je pěstována na polích s vysokou bonitou půdy a klasicky hnojena. Proto byla odjakživa nejlepší Všetatská cibule, česnek a zelí z Moravy. Třeba, když se urodí meruňky na Litoměřicku nebo na jižní Moravě. Lepší se jinde nenajdou. O našich švestkách se nedá ani mluvit na kolik způsobů se u nás konzumují.

Když se v roce1990 zklidnily karnevalové dny a do čela státu se dostali „političtí odborníci“, kteří povstali, co by noví bojovníci zvládající dobře teorii, ale praxe jim jaksi utíkala a tak za jejich zády se tužili jiní, dobře znali situace a díky privatizaci a kuponovým knížkám rozkradli, co mohli a dnes jsou z nich vážení majetní občané. Co nestačili ukrást oni, „prohýřili“ nezodpovědné vlády vedoucích politických stran za uplynulé období. V tomto zkorumpovaném státě se nenajde ani hrst poctivých lidí, kteří by tuto zem vyvedli z krize. Co reálného čeká tuto zemi?    Jedině BANKROT.

Poučeni minulostí, kdy peníze neměli cenu, měli bychom znovu hodně rychle obnovit na venkově svoje záhumenky a místo okrasných zahrad, zřídit koutek pro pěstování dostatečného množství zelenin a ostatních produktů pro domácnost.

Autor: Ladislav Vinš | středa 3.8.2011 13:23 | karma článku: 22,39 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Ladislav Vinš

Budou si děti ještě umět hrát .....

2019 ..........2020.........ooooooooooooooooooooooooo....................................oooooooooooooooooooooo ..................................oooooooooooooooooooooooo ? ? ?

20.4.2018 v 12:14 | Karma: 18,74 | Přečteno: 666x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Vinš

Jižní strana Bavorského lesa

Hustě osídlená krajina, pečlivě obdělané pole a louky. Zahrady kolem upravených domů nejsou oploceny. Pečlivě upravené skalky a všude vzorný pořádek.

13.4.2018 v 12:03 | Karma: 26,66 | Přečteno: 716x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Vinš

.... milujte se a množtese ...

.... silná míza je zárukou početí nového života .... a přijde zase Máj, lásky čas jak napsal básník.... vůně šeříku dokáže spojit dva zamilované Vždyť je jaro

4.4.2018 v 12:06 | Karma: 19,81 | Přečteno: 544x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Vinš

Jaro

Snad se dočkáme, ale díky z touhy v duši se dostali na svět obrázky vzpomínek na dobu minulou kdy pohled na krajinu podpořil touhu žít

22.3.2018 v 12:39 | Karma: 22,11 | Přečteno: 353x | Diskuse| Fotoblogy

Ladislav Vinš

Zpráva z tisku ....

Zeman zkritizoval České lvy. A Michal David mu zapěl: „Miloši, ty na to máš“ Španělským sálem zněla hudba a vystoupení vybraných zpěváků. A také některá kontroverzní jména mezi hosty. Tak vypadala oslava druhého zvolení

15.3.2018 v 12:14 | Karma: 21,34 | Přečteno: 838x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

  • Počet článků 565
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1194x
Jsem důchodce, který stále miluje život  kolem   wunschlad@seznam.cz

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy