Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tik tak ministra Drábka

Pane ministře asociálních kroků, máme tady půlku března a vaše počítačové programy pořád nefungují. Tik, tak, tik, tak, tik, tak… Čas do rezignace se krátí.

Pane ministře, slíbil jste, že to dáte do konce března dohromady, jinak, cituji „zvážíte svoji rezignaci“. Je čas začít psát příslušný dopis.

A zamyslet se nad tím, komu všemu jste nadělal potíže.

Tak především pár desítkám nebo stovkám tisíců lidí, kteří pořád nemají příspěvky na mobilitu a řadu jiných dávek. To nejsou žádní nemakačenkové, ale například lidé s různými nemocemi či handicapy, jejichž právo na pomoc od státu je nezpochybnitelné i z hlediska nejtvrdších konzervativců (jejichž místošéf Kalousek hodlá zmrazit na tři roky starobní důchody, což do tohoto příběhu ale nepatří). Samozřejmě se tváříte, že naprostá většina ze sociálně potřebných nakonec svoje peníze dostala a až na poměrně časté výjimky dokonce alespoň rámcově včas, tedy v zákonem stanovené lhůtě. Jenže i tak bylo těch zpoždění mnoho, minimálně v řádu tisíců, což je nepřijatelné. Kdybychom všichni pracovali s takovou „chybovostí“, tak v této zemi nic nefunguje. Uvědomujete si to, pane ministře?

Říkáte, že všechny potíže „jsou postupně odstraňovány“. To je možná i pravda. Ale už nedodáte, za jakou cenu. Měl byste přiznat na veřejnosti, že jediné, co Vás zachraňuje a drží nad vodou, je obrovské vypětí zaměstnanců úřadů práce a dalších institucí, kteří díky svým přesčasovým hodinám zajišťují v podstatě (vzhledem k okolnostem) bezchybný provoz státu v celé sociální oblasti. Kdybyste neměl tyto lidi, Váš průšvih by byl daleko zjevnější a zřejmě byste již nemohl ani vyjít na ulici – kvůli ostudě i kvůli obavám o svoje zdraví. Vaše odměna těmto lidem, kteří Vás drží nad vodou a bez jejichž pracovitosti byste byl dávno politická mrtvola, je v pravdě konzervativní: zakázal jste jim mluvit s médii a jakkoliv se vyjadřovat k problémům, které na úřadech existují. Opravdu skvělá myšlenka hodná demokrata. Lidově se tomu říká: „Makej a drž hubu!“

Když o tom tak člověk přemýšlí, nelze se ubránit dojmu, že jediný, kdo z toho všeho něco má, je společnost Fujitsu. To je ta, které zadal ministr Drábek vytvoření software pro úřady práce, toho software, které zoufale nefunguje. Tak strašně nefunguje, že zaměstnancům úřadů práce zabralo na začátku března osmnáct stran celkem hustě psaného textu popsat to, co všechno v programech dělá potíže.

Pane ministře, na internetu jsem našel jedinou rámcovou smlouvu mezi ministerstvem vnitra a společností Fujitsu. Zde je na ni odkaz: http://www.mvcr.cz/clanek/ramcova-smlouva-s-fujitsu-siemens-computers-s-r-o-na-poskytovani-licenci-k-produktum-microsoft.aspx Naprosto nechápu, jak můžete na základě této smlouvy tvrdit, že nebyla jiná cesta, jak obstarat software pro úřady práce. Cituji z tiskové zprávy ministerstva vnitra z konce roku 2008: „Uzavřením rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoft se v žádném případě nevytváří ani nepodporuje monopolní postavení společnosti Microsoft. Pokud se úřady rozhodnou využít nabídky jiných společností, tato smlouva jim v tomto postupu nijak nebrání.“ Ale vy sám jste v médiích tvrdil, že Vám nic jiného nezbývalo – to však zjevně není pravda.

Ale mohu Vás, pane asociální ministře, ujistit, že nejste sám. Pokud se dá věřit tomu, co se objevuje za zprávy z ministerstva dopravy, pak Váš koaliční nepřítel Pavel Dobeš (VV) stejné společnosti zadal (jak jinak, bez výběrového řízení) nový systém registrace motorových vozidel. A světe div se, jeho vysvětlení proč právě této společnosti naprosto kopíruje to vysvětlení Vaše. Stalo se tak údajně na základě stejné záhadné rámcové smlouvy z roku 2008. I když se TOP a VV nenávidí za hrob, v tomto se shodnete až dojemným způsobem: Není prý možno zadat zakázku jiné společnosti, protože existuje zmíněná rámcová smlouva z roku 2008. Připomenu výše uvedenou citaci – podle ní není nic takového pravda. (Aby byl potenciální gang pachatelů kompletní – tu podivuhodnou smlouvu, která má zajistit státu nekonečně výhodný přístup k licencím Microsoft, podepsal ministr Ivan Langer z ODS, podle něj tato smlouva měla během let 2009 až 2013 ušetřit státu více než 4 miliardy korun. Fakt by bylo moc zábavné vědět, jak přesně se to stalo.)

Nezbývá nakonec než varovat ministra dopravy Pavla Dobeše. Budoucnost i po Vás bude žádat vysvětlení všech kroků a smluv, které nyní podepíšete, nebo kroků, které uděláte. Možná je lákavé dělat kšefty na úkor daňových poplatníků, ale dříve či později se všechny provalí. Zeptejte se u kolegy Drábka.

P.S. Pan ministr dopravy Dobeš vůbec v poslední době nastavil styl "po nás potopa" a zřejmě se rozhodl užít si Eldoráda, dokud může (čas se mu jistě také krátí).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Velebný | středa 14.3.2012 7:24 | karma článku: 30,12 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik