Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ten Kalousek je ale divnej čert

Podle jedné části lidí je Miroslav Kalousek maximální profesionál a politik, který myslí za dva rohy dopředu. Něco jako superpočítač hrající šachovou partii. Podle jiných ztratil glanc a kupí chybu za chybou. Ale kdo rozhodne, kde se schovala pravda?

Poslední rok Miroslava Kalouska je ale opravdu tristní.

Jeho teorie, že vládní finance se dají zachránit jenom zvyšováním daní a škrtáním výdajů na tělesně postižené, má řadu kritiků i mezi velmi pravicově orientovanými ekonomy.

Další z oblíbených tezí, totiž že zvýšením DPH nebyla nijak omezena spotřeba domácností a na mizerném výběru daně jsou vinny jiné důvody, rozmetali na cucky opravdu všichni lidé pravého, středového i levého smýšlení. Když vláda zvyšuje daně každý rok, pak se lidem nechce utrácet. Bojí se, že za rok se to bude opakovat a oni pak nebudou mít dost peněz na svoje výdaje, Tak raději šetří a shromažďují hotovost. Ministr financí Kalousek je asi poslední, kdo tvrdí, že Lafferova křivka v České republice nefunguje.

Políček pokřikujícímu kolemjdoucímu ukazuje na nevyrovnanost a nervozitu. Což je problém, ale nikoliv smrtelný hřích. Celkem se nikomu nic nestalo, jenom ministr ukázal, že se mění na poněkud nestabilní výbušninu, se kterou je třeba zacházet opatrně a předejít explozi.

Chlapácké postavení se za Vlastu Parkanovou by bylo lidsky pochopitelné, pokud by z něj všude nekoukaly divné věci. Když si přeříkáme argumenty pana Kalouska, zůstane nám vlastně jeden jediný, který je konzistentní a stojí za řeč. Nákup letounů CASA za podivných podmínek a za velmi podivnou cenu bylo politické kolektivní rozhodnutí a odehrálo se podle politicky rozhodnutých pravidel. Takže nemůže jít o trestný čin konkrétního politika. To je ale hodně divná logika, podle které bychom dospěli k tomu, že jakékoliv politické kolektivní rozhodnutí není možné přezkoumat a je v plném rozsahu mimo oblast trestního práva. Což je zjevně naprostý omyl.

Politické svobody a také poslaneckou imunitu máme od toho, aby nemohly být trestné politické názory, politické projevy. Imunita tu není kvůli rozhodnutím, která jsou sice „politická“ ve smyslu tom, že je dělají politici, ale ve skutečnosti jsou to rozhodnutí ekonomická týkající se peněz daňových poplatníků. Navíc vydání k trestnímu stíhání není odsouzení. Ať policie dokazuje a zkoumá, případně státní zástupce podá obžalobu, ať soud soudí a my uvidíme, jak se celý zamotaný případ kousek po kousku odehrál. Mohu klidně předpokládat, že se ukáže nevina paní Parkanové a jako její provinění zůstane jenom naivita a důvěřivost. Třeba se ukáže, že se ničeho nedopustila, pouze se řídila systémem tak, jak ho nastavili jiní: Kalouskové, Hávové a Omnipol, Muselové, Bartákové a další.

Pak by se ale soud, který by osvobodil paní Parkanovou, stal nutně a neodvolatelně veřejnou obžalobou Miroslava Kalouska. Možná právě proto je ministr financí tak strašně nervózní. Možná proto telefonuje vyšetřovateli a (pokud můžeme věřit tomuto policistovi) dokonce mu nepokrytě vyhrožuje. Pan ministr se nebojí o Vlastu Parkanovou, ale bojí se o sebe.

O tom, zda je Miroslav Kalousek genius a světec nebo divný a nepopulární čert, rozhodnou jedině voliči. Zatím to pro pana ministra nevypadá zrovna dobře a publikum mu ukazuje spíše palec dolů. Možná nejlepší by pro něj bylo, aby odešel z vlády sám dříve, než ho jeho staré skutky doženou a ztrestají.

Autor: Ladislav Velebný | středa 11.7.2012 15:57 | karma článku: 20,61 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik