Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Solární zločinnost na vzestupu

Poslanec ODS Tomáš Úlehla se pokusil v rámci projednávání zákona o odpadech zase trochu vypomoci majitelům solárních elektráren a zbavit je budoucí povinnosti zajistit ekologickou likvidaci těch panelů, kterým skončí životnost.

Vzhledem k tomu, že české občany stojí hrátky s podporou fotovoltaiky desítky miliard korun ročně, byli jsme tím nápadem opravdu šokováni – a to nás v parlamentu už moc věcí překvapit nemůže. Jenom krátce shrnu, o co šlo. Pan poslanec Úlehla navrhnul v rámci projednávání zákona o odpadech, aby majitelé takovýchto zařízení na výrobu elektrické energie již nebyli ze zákona zodpovědní za odpovídající likvidaci panelů, ale aby byla tato povinnost přenesena na výrobní firmy. To by ale znamenalo značné riziko pro příští výdaje státu a snadno to lze vysvětlit. Životnost panelů je mezi dvaceti a pětadvaceti roky, výjimečně o něco málo delší. Takže hlavní nápor na likvidaci přijde za patnáct až osmnáct let, možná za dvaadvacet, ale zhruba v té době. Pokud si uzákoníme, že likvidovat musí výrobce (což samo o sobě představuje v praxi dosti složitou proceduru), můžeme se celkem klidně vsadit, že v oné budoucnosti již nebudou nynější firmy existovat. Mnoho panelů v minulých letech dodaly do České republiky producenti z Německa a západní Evropy obecně – tyto firmy již povětšinou neexistují, protože neustály tlak konkurence z Číny a dalších rychle se rozvíjejících se ekonomik. A ani ti čínští výrobci nepřežijí, protože tento systém výroby elektřiny bude velmi pravděpodobně nahrazen v nedaleké budoucnosti deseti nebo možná i méně let novými technologiemi.

Pokud by ale povinnost likvidace neměl provozovatel elektrárny, ale jakýsi v budoucnosti neexistující výrobce či dovozce, pak by panely zůstaly s největší pravděpodobností na krku státu a zřejmě poměrně drahá likvidace by šla znovu ze společné kapsy občanů, která se jmenuje státní pokladna. Navrhnout něco takového je nehoráznost a kromě toho, že poslanec Úlehla dostal za uši dokonce i od jinak loajální TOP09, nabádá to k zamyšlení nad budoucími úmysly těch, kdo bývalého rebela navedli.

On to jistě nevymyslel sám. Někdo mu tento návrh připravil a někdo se s ním dohodl, aby ho předložil. To nemohl být nikdo jiný, než solární lobby. Což nám říká mnoho o úmyslech této až příliš vlivné podnikatelské skupiny. Jejím cílem je zbavit se těchto nákladů, přenechat je někomu jinému. S tím je nutné počítat a je potřebné přijmout v nejkratší možné době legislativní pojistky tak, aby se to nemohlo podařit.

Počítejme s tím, že likvidace rozsáhlé elektrárny bude finančně náročná – co ale zabrání majiteli takového solárního parku, aby několik měsíců před nutností likvidovat přestárlé součástky neprodal projekt nějaké nastrčené figurce? Koho pak bude stát honit a nutit zaplatit náklady spojené s řešením problému? Nebo ještě pravděpodobnější varianta – majitel na konci životnosti solární panely demontuje, sbalí celou technologii a odprodá ji zase nastrčené firmičce s bezvýznamným majitelem. Ta všechno uloží kdesi do skladu a tím ztratí stát kontrolu nad likvidací panelů.

To všechno jsou reálná rizika, protože můžeme velmi pravděpodobně předpokládat, že až tyto elektrárny doslouží, nebude již existovat nekonečně štědrá státní dotační politika fotovoltaiky a žádné nové elektrárny na místě těch starých vznikat nebudou.

Existuje možnost pojistky. Bylo by možné uzákonit povinnost provozovatelů elektráren vytvářet průběžně rezervní fond, který by byl pod dohledem státu, kde by výrobci elektřiny nad určitou velikost museli deponovat každoročně nějakou částku jako jistinu toho, že na konci celého procesu bude možné panely opravdu ekologicky zpracovat a nebudeme je nacházet v černých skladech a poházené po lesích.

Taková povinnost není nic zase tak výjimečného – například těžařské společnosti musí podobné fondy tvořit kvůli nákladům na rekultivaci vytěžené oblasti, majitelé domů také ukládají prostředky do fondu oprav a podobně. Dosti šílený nápad poslance Úlehly byl tedy k něčemu dobrý. Upozornil nás všechny na to, že solární lobby chystá pro občany této země ještě další překvapení. 

Autor: Ladislav Velebný | pondělí 18.2.2013 10:13 | karma článku: 31,85 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik