Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kácím, kácíš, kácíme…

Nebo kecám, kecáš, kecáme? Opravdu nechci tahat politiku do lesa. Ale když si hajný i polesný vymýšlejí, až smrky praskají, tak to jinak asi nejde. Mimochodem, zdalipak víte, že jedním z velkých hráčů našeho „těžebního dřevařského průmyslu“ je neúspěšný chemik Václav Junek, který nechal zkrachovat všechno, na co sáhnul?

České lesy se mění v džungli - alespoň obrazněiDnes

Že mu peníze (to se píše v novinách) půjčil Richard Háva, onen zbrojař, který vydělal miliardy na vyzbrojování armády (třeba letouny Casa, které teď zrovna nelétají – ale hlavně, že je máme) a který je kamarád ministra Kalouska? A že šéfem Lesů České republiky je Svatopluk Sýkora, manažer, který vedl AliaChem, jednu ze společností Václava Junka?

Jasně, že to je celé naprostá náhoda a poukazovat na ni je zcela dětinské a ošklivé.

Přece nikdo nemohl udělat takovou schválnost, jako vypsat pozdě tendry na těžbu dřeva. Chudák ministr zemědělství Fuksa. Asi nepochopil tu spoustu dopisů a tiskových zpráv majitelů pil a firem závislých na dřevu, že když soutěže nezačnou včas, tak se v lednu nebude těžit dřevo. Soutěže nezačaly včas, takže se dřevo netěží. Pily nemají co pilovat. Cena dřeva letí do oblak, ale pily propouštějí – jenom na severní Moravě, v místech s největší nezaměstnaností, jsou to nyní již tisíce lidí. Další stovky na Vysočině. Pan ministr za to jistě nemůže, termín měly stíhat Lesy ČR (on je má jenom v referátu, takových povinností je), a už vůbec nepochybuji o tom, že se celé noci neklidně převaluje, když marně hledá osvěžující spánek. Asi ho trápí, co budou dělat živitelé rodin, když jim to kdosi zlý tak ošklivě zavařil.

Určitě ani pan ředitel Lesů Sýkora za nic nemůže (jinak by ho přece ministr dávno odvolal nebo alespoň pokáral). Vždyť on se tak snažil, aby bylo všechno v pořádku. Tendry na těžbu dřeva od začátku letošního ledna ve státních lesích vypsal už v půlce loňského září. Při dodržení zákonných lhůt sice bylo potřeba, aby byly zahájeny začátkem srpna, ale ředitel je důležitá funkce a je s ní spojeno mnoho povinností – kdo to má všechno stíhat? Jasně vidím, jak ho to chudáka trápí. Ale co s tím teď dělat?

Nebo ta finta vítězů tendrů s prodejem dřeva na burze! Představte si, ministr a ředitel se tak snažili, aby i malé pily a malí těžaři měli co dělat. Proto v potu tváře vymysleli pravidlo „dvacet procent těžby malým“. Ale teď se na burze nabízí pořád dokolečka neprodejné prachmizerné podřadné dřevo, které nikdo nechce – a koluje tam tak dlouho, dokud není kvóta dvacetiprocentní nabídky splněna. Takhle nehezky se chovají velké firmy k našim vládním úředníkům – házejí na ně bobky (doufejme, že králičí).

Nejvíc je mi líto pana ministra i pana ředitele kvůli tomu, co je teprve čeká. Dříve nebo později budou muset vysvětlit, proč ta jejich čestná snaha dopadla tak mizerně. To bude fuška a jistě se zapotí. Ale on jim pan Junek najme nějaké schopné vysvětlovače, kteří jim poradí.

Ostatně – někde jsem slyšel, že právě on je majitelem firmy LTS.  Zatímco jiní v potu tváře soutěží (a stejně jim to není nic platné), tato společnost dostala od Lesů ČR smlouvu hned na deset let, kterou pan ředitel Sýkora nelenil – jak tak strašně pracoval na těch tendrech – a prodloužil ji rovnou na patnáct let. A po tu dobu budou do LTS posílat různé ty odřezky z těžby, ze kterých pak udělá pan Junek biomasu a pak na ní královsky vydělá. A bude moci panu Hávovi vrátit jeho peníze. Což povede ke spokojenosti ministra Kalouska. A spokojený ministr financí – to je pro poddaný lid to nejlepší, co ho může potkat.

Autor: Ladislav Velebný | úterý 22.2.2011 11:18 | karma článku: 37,92 | přečteno: 4197x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik