Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evangelium podle Štrougala

Lubomír Štrougal byl nesporně jedním z inteligentních politických lídrů komunistického režimu. Vedle Jakeše, Biĺaka či Indry a podobných působil jako člověk z jiného těsta. I proto je jeho kritika současného vládního dluhu vůbec hodna diskuse.

Lubomír Štrougal nám vysvětlil, jak je to s naší současností.iDnes

Základem toho, co Lubomír Štrougal říká, například v rozhovoru pro Týden a ve svých pamětech, o současnosti je tvrzení, že pokud srovná dnešek s dobou před 25 nebo 30 lety, žije se sice lépe, ale to je vysvětlitelné dluhem 1,5 bilionu korun. Čili podle Štrougala je vlastně jediným rozdílem to, že za dluh byla nakoupena lepší životní úroveň. Hloubka omylu, který se nám zde snaží bývalý ministr vnitra a předseda federální vlády vnutit, je až nekonečná. Mimo jiné ukazuje, proč existuje hluboký rozpor mezi komunistickou levicí a levicí socialistickou – takový rozpor, který sice část společnosti programově zastírá, ale který je v podstatě nepřekročitelný.
Jestliže je rozdíl životní úrovně definován dluhem, což Lubomír Štrougal dělá, pak je zcela opominuta obrovská oblast práv a svobod, jejichž šíře a ochrana v dnešní společnosti je zcela nesrovnatelná s tím, co nabízel komunistický režim. Tady nehovoříme o změnách nebo reformách nebo o pokroku – náš svět je od základu, od nejzákladnějších idejí a myšlenek postaven zcela jinak, než jak byl postaven svět Lubomíra Štrougala. Je fascinující, že při jeho nesporné inteligenci a analytické schopnosti, mimo jiné i při jeho vzdělání, odmítá tento rozdíl v důsledku akceptovat. Štrougal dokazuje, že ti, kdo jsou historicky poraženi, to v drtivé většině odmítají uznat a to bez ohledu na svoje ostatní kvality.
Ale i v tom přímočarém Štrougalově srovnání současnosti a minulosti, které můžeme popsat jako podivuhodnou rovnici Dnešek = Minulost + Dluh, nutně nacházíme nepravdu velikosti podstatně větší, než je 1,5 bilionu korun. Aniž bych jakkoliv hodlal obhajovat fakt, že naše země je nyní poměrně dosti zadlužená, i když jednoznačně tvrdím, že toto zadlužování musíme v příštích několika málo letech dostat pod kontrolu a nejen to, musíme ho také začít snižovat, vysvětlovat rozdíl v životní úrovni roku 1989 a roku 2012 tím, že se stát zadlužil, to je absurdní věc.
Řekněme to takto. Začátkem devadesátých let byla tato země zadlužená až po uši a dost možná, že byla zadlužená více než 40 procenty svého HDP. Zásluhou lidí jako Lubomír Štrougal jsme neměli zahraniční dluh, nedlužili jsme v pravém smyslu slova. Ale zásluhou stejných lidí jsme měli obrovský dluh vnitřní – zanedbanost infrastruktury, zanedbanost bytového fondu, historické vybavení českého průmyslu, děsuplné a zanedbané služby, dluh ve vzdělání populace… To všechno sice nejsou čísla, ale jenom slova, jenže také to všechno je možné ocenit a něco také oceněno bylo. Jenom v bytovém fondu někdy začátkem devadesátých let existoval vnitřní dluh mezi 200 až 300 miliardami korun v tehdejších cenách, což je dejme tomu 500 až 800 miliard v cenách dnešních. V infrastruktuře – především silniční a železniční – šlo zcela minimálně o dvojnásobnou, ale zřejmě ještě podstatně vyšší sumu. V zanedbanosti technologické nevím o nějakých odhadech, ale naprosto nepochybuji, že třeba v telefonní síti to musely být obrovské, naprosto neuvěřitelné peníze.
Opravdu to není obhajoba českého vládního dluhu, přinejmenší v té výši a dynamice, jaká se zde vyskytuje posledních pět nebo šest let. V žádném případě to není obhajoba schodkového hospodaření. Také neodmítám nějakou kritiku jenom proto, že je to kritika – konec konců žijeme v demokratické společnosti a v ní si pan Lubomír Štrougal může pouštět pusu na špacír podle libosti. Většinu svého života si to nemohl dovolit ani jako druhý nejváýznamnější muž v zemi, teď na stará kolena si toho užívá v roli „zcela obyčejného penzisty“. V dobách, kdy byl ministrem vnitra, umístil by sám sebe ne na chatu v Jizerských horách, ale do cely na Borech.
Jenom si bohužel dokáži představit, že mnoho lidí s krátkou pamětí nebo příliš mladých si při podobných myšlenkových eskapádách, jaké předvedl Lubomír Štrougal, řekne, že na tom vlastně něco je. Lidé nevidí očividné věci a nechají se zblbnout detaily. Proto je třeba říkat, že paměti Lubomíra Štrougala nejsou pravdou o historii, ale pohledem možná chytrého penzisty na vlastní minulost a tento pohled je – samozřejmě – hodně očištěný od krvavé rudé směrem k přívětivé růžové.

Autor: Ladislav Velebný | úterý 24.1.2012 8:12 | karma článku: 14,79 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik