42 milionů = 4 roky

Ústecko je kraj zralý na pořádnou očistu. V poslední době to vypadá, že právě tady se ale do křížku s korupcí pustili opravdu s rozběhem. Naposledy se bývalý senátor Alexandr Novák dozvěděl, že se přestěhuje na čtyři roky do vězení.

Soud ho uznal vinným z toho, že přijal úplatek 42 milionů korun za zprostředkování obchodu s akciemi Severočeské plynárenské a Severočeské energetiky, které patřily městu Chomutov. Peníze dorazily na účet v Rakousku, který si zřídili Novák a jeho manželka. Obhajoba tvrdila, že tento účet sloužil k přijetí úvěru na úplně jiný projekt, ale to soud odmítl. Odmítl to již soud první instance, ale ten potrestal Nováka pouze podmínkou a pětimilionovou pokutou. Zato odvolací soud byl tvrdší a výsledek zní – čtyři roky ve vězení a 5 milionů pokuta.

Senátor Novák patřil ke špičkám ODS a na Ústecku byl důležitým „kmotrem“. Byl jedním z lidí, kteří vytvořili v celém kraji klientelistické vazby, kterých se v posledních letech místní politika jenom s velkými obtížemi zbavuje. Jméno Novák dobře souzní s takovými známými osobami, jako třeba Patrik Oulický, Tomáš Horáček, Petr Benda, Petr Gandalovič, Jiří Šulc a tak podobně. A přes Šulce zase souvisí například s nedávno odsouzeným bývalým šéfem Úřadu Regionální rady Severozápad Petrem Kušnierzem. Ten dostal dokonce 7,5 roku a 750 tisíc korun pokuty nejen za braní úplatků, ale také za další trestné činy.

Ústecko dostalo v druhé polovině let devadesátých i po nich nálepku opravdu mafiánského kraje a zasloužili se o to lidé různí. Mnozí z ODS, někteří (s klidem lze říci, že teď již bývali) sociální demokraté, ale to zdaleka není všechno. Ve firmách, které získávaly dotace přes Petra Kušnierze, seděl v představenstvu například Jakub Zavoral, jinak ústecký zastupitel za TOP 09.

V severních Čechách vznikl opravdu Systém s velkým S a není divu, že jeho demontáž trvá dlouho a je dosti těžká. Ale přesné zásahy policie a usvědčení Alexandra Nováka či skupiny kolem Petra Kušnierze z úplatkářství a dalších trestných činů, to je přesně to, co severní Čechy i zbytek země potřebují. Přesvědčení, že ani Systém s velkým S není nezranitelný, že ztratil politickou oporu, že od něj slušní lidé nejen dávají ruce pryč, ale aktivně spolupracují na jeho rozbití, to je cesta k obnově důvěry lidí v parlamentní demokracii.

Bývalý senátor Novák dostal za 42 milionů 4 roky. A ještě pět milionů pokutu. Teď nemá ani úplatek, ani svobodu a ještě bude muset sáhnout do svých úspor. Spravedlnost hledala cestu k naplnění od roku 1999, ale jak je vidět, hledala trpělivě a nakonec úspěšně. Boží mlýny melou. Sice pomalu, ale jistě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Velebný | středa 18.7.2012 7:07 | karma článku: 16,32 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51