Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemrauná poudačka z Kérkonoš s ponaučením vo vánočním smérčku

Přiďte pobejt a začtěte se do příběhu z časů, kdy jsem musel ustát gaudium žen. Nejen že byly v nejlepším věku a navíc zdravotními sestrami, které v práci už ledacos nejen slyšely, ale i viděly. Etický kodex zdravotníka vzal za své a podnikovou chatu smetla lavina smíchu.

Nepiš to, mi radí žena, uděláš ze sebe ještě většího trumberu než jsi. Nemusíš na sebe ledacos prozradit, notabene vykecat. Já si ale myslím, že dost vody uteklo v tom krásném horském potoku, který se valí od Výrovky Dlouhým dolem, kolem první horské boudy sevřené Kozími hřbety a Plání. Tam má chata vartovala a protože se jmenovala Stráž, čekala nejen na zbloudilce, kterým poskytovala nouzové přístřeší, ale především patřila odborářům pardubické Tesly. Tady si roztahovali prsa na tři doby rekreanti v čase letních a zimních prázdnin. Hluboký nádech při rozpažení, výdrž a pomalu vydechnout s připažením. Nevím zda to bylo dobré pro kondici všech nebo pomáhalo ženám v nárůstu jejich sebevědomí či jinak. Ale ten vzduch všude vůkol byl přece jen voňavějsí než odér z rafinérky či chemičky. Když ale nastal čas mezi sezónami, to abysme nevyšli ze cviku, střídaly se na boudě školy v přírodě, doškolovací kurzy i udivující se spřátelené delegace si tady připíjely na úspěch svých zbraní. To já ovšem nevěděl, že tahle Tesla byla především zástěrkou pro výrobu jiné techniky než byly televizory. Bylo mně sice divné, proč musím podepisovat slib mlčenlivosti, když tady budu vařit, smažit a kvedlat taková povedená jídla jako hrstkovou polévku prd prd nebo dalmatské čufty mňam mňam a hit vězeňské stravy pochod grenadýrů trádablaf.

Co asi dělá po uzamčení kuchyně muž v Kristových létech, když si nepřipravuje jídlo na příští den? To víte, že tělo chce své a tak jsem se protahoval a pyšně chodil jako páv, ale někdy zavolala příroda mnohem silněji a já byl najednou zesláblý jako čajíček Twiggy. Zkrátka silný v řečech, ale jen do okamžiku než přišla toužebně očekávaná chvíle pravdy.

Autobusy přivezli z Pardubicka až k boudě další turnus zdravotních sester na doškolení. To byla pastva pro oči údržbáře Jirky, mé a správce chaty Bohouše. Zatím co oba museli předstírat okatě nezájem, protože byly pod dohledem, já se kochal ve skutečnosti, jsa mlád a útlý jako začínající kuchaříček, kterému ani nechutnají jeho vlastní výtvory. Byl jsem ale přece jenom zvyklý na určité profesní třešničky, kdy se jdu na přání spokojeného hosta uklonit mezi dveře. Bylo po obědě na přivítanou, trochu svatební klasika, hovězí vývar s játrovými knedlíčky a svíčková na smetaně. Každý kuchař vždycky úpí nad nedojedeným jídlem na talířích, ale to se stávalo málokdy. Až do chvíle, kdy správce nakoukl do kuchyně, že prý mám přijít do jídelny. Že by? “Nebojte se, my vás nesníme” zašveholila jedna z nich a ostatní mne pozorně sledovaly. Zaplaťbůh, ale hned následovalo “Pozdravuje vás Lída” a já se přesto trochu začervenal. Úder do palice a vzápětí pod pás “Vzkazuje vám, že byste se neměl jmenovat Smrčka, prý spíše Smrček, protože máte koule akorát na ozdobu”.

Co následovalo potom, to snad nemusím ani dopovědět. Smála se celá jídelna, bouda se otřásala v základech a smích stékal údolím Svatého Petra do Špindlu. I ten toulavý pes Kazan pod pouhou záminkou, že má novinku, opět utekl za svými ctitelkami. A kocour Barnabáš se usmíval pod vousy a spokojeně u kuchyňských kamen předl.

Tenhle příběh je pravda a sním svůj klobouk, jesti jsem vám lhal a pamětnice musí ještě žít, ženy se přece dožívají vyššího věku.

A slib mlčenlivosti? Nevím, zda jsem ho právě neporušil a nebudu soudy plísněn, ale je to už tak dávno. Snad jsem neudělal stejnou chybu jako tykadlový Smetana, když jsem přimaloval oslí uši sám sobě.

Ale vím určitě, že se nebude mé tajtrdlické doznání líbit ženě a určitě mne nepochválí.

 

Autor: Ladislav Smrčka | pondělí 24.12.2012 11:40 | karma článku: 14,15 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Ladislav Smrčka

I když jsem starý vůl, mám rád novoty. Prima je moje telka.

Jsem okouzlen rozmanitostí nápadů, jak tato stanice myslí na nás, kteří nemají vylézat z hrobů a když už, nepřeje si její management, abychom o něco zajímavého byli stařeckou zapomnětlivostí ochuzeni.

2.7.2014 v 15:44 | Karma: 12,24 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Smrčka

Vítejte ve sklepě aneb kartinky ze země, kde je možné všechno.

A pro některé je stále tou zemí, že není žádné jiné, kde se člověku tak volně dýše. Země, kde se lže, jako když ΠΡΑΒΔΑ tiskne.

7.5.2014 v 15:25 | Karma: 16,54 | Přečteno: 506x | Ostatní

Ladislav Smrčka

Jak "vědecky" obohatit mykologii o houbu, která neví čí vlastně je

Dostal jsem k narozeninám veselý houbový stolní kalendář, kterému vévodí na přední straně statný pravák. Ale tím všechna krása končí.

4.5.2014 v 16:17 | Karma: 7,35 | Přečteno: 419x | Ostatní

Ladislav Smrčka

Také máte stejný pocit, že vás mnozí novináři mají za vola?

Nechci si přihřívat polívčičku a nasazovat oslí uši panu generálnímu veřejnoprávnímu. Ale když začaly dostihy sledovanosti mezi ČT, Novou a Primou, řečeno slovy koňařů majitel stáje Dvořák dal order žokejům a jezdcům v sedle ČT, aby zadržovali koně.

29.4.2014 v 18:25 | Karma: 14,65 | Přečteno: 596x | Ostatní

Ladislav Smrčka

Když se nad lůžkem houpá hrazda a připomíná rameno šibenice.

Stačí rok strávený na nemocničním lůžku a vaše nálady se mění podle míry informací, ze kterých si sestavujete pomyslný horoskop nejen na den, týden, měsíc, rok nebo dva.

29.4.2014 v 14:34 | Karma: 12,08 | Přečteno: 667x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1050x
Rentiér s úsměvem idiota při pohledu na výměr ČSSZ a majitel elektrického invalidního vozíku, budícího zájem dětí a závist dospělých.

Seznam rubrik