Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KRIT: Ministerstvo vnitra je na dezoláty ve státní správě připraveno. Zaplať pánbůh!

Ministerstvo vnitra bije na poplach. Radikalizují se už i pracovníci veřejného sektoru.  Naštěstí je tu tým KRIT. Jeho členové by to SPOLU měli zvládnout.

Využili jsme možnosti se o věci dozvědět víc, a to prostřednictvím našeho zdroje na Ministerstvu vnitra,  kterému jsme museli ovšem zaručit naprostou anonymitu. „Panuje tam trochu nervozita a oni by si mohli třeba nějak špatně vysvětlit, že jsem o tom s vámi mluvil. Ostatně to pochopíte, až uvidíte ty zásady, které připravujeme,“ uvedl náš zdroj na vysvětlenou.

„Ve společnosti se nám rozmohl takový nešvar, lidé mají obavy, nějak se nám radikalizují a někteří dokonce pochybují o správnosti vládních kroků. A nepomáhá ani to, jak moudře k nim pan premiér a ministři promlouvají. Už nám selhávají i pravidelné příspěvky Markéty Pekarové Adamové, která přece lidem opakovaně vysvětlila, jak to je s těmi svetry a že nikoho nenecháme padnout. Pan ministr si už málem začal zoufat,“ prozradil nám náš zdroj (jeden z výše postavených úředníků na ministerstvu) na úvod.

„Naštěstí máme ten KRIT a kluci už konečně začali trošku fungovat, ale taky to nemají jednoduché,“ upřesnil nám dále náš zdroj. „Museli se vypořádat s několika věcmi a nebyly to žádné drobnosti. Víte třeba, že máme v ústavě svobodu projevu a právo na informace? My taky úplně nevíme, kde se to tam vzalo, snad s nějakou listinou nebo co, ale je to tam. Tohle vůbec není jednoduchá situace. Ale už připravujeme návrhy na celkovou revizi právního rámce v České republice, pak bude vše jednodušší,“ doufá náš zdroj.

KRIT (Krizový informační tým Ministerstva vnitra ČR), jak jsme se dozvěděli z konkurenčních médií, je název pro nový tým zřízený na ministerstvu a podléhající přímo panu ministrovi Rakušanovi. Tento tým nedávno přišel se závažným zjištěním, totiž že se radikalizace zdaleka netýká jen obyčejných občanů, ale i pracovníků státní správy a obecně veřejného sektoru. „To už není taková legrace. Kdyby protestovali jenom ti dezoláti z Václaváku, s tím už pracovat umíme, to zvládáme. Ale ono se to rozšířilo už i mezi naše lidi, takže ministři trvají na tom, že se to musí radikálně řešit. Proto  KRIT.“

Členové týmu KRIT přišli s řešením, jež by mělo eliminovat nebezpečí, která z radikalizace pracovníků státní a veřejné sféry vyplývají. Mohlo by být totiž dokonce ohroženo běžné fungování státu a jeho institucí, mohl by nastat rozpad společenské soudržnosti, snad by mohla být narušena i loajalita občanů k našim elitám a v extrémním případě by mohlo dojít i k pádu vlády, za kterou se naši slušní spoluobčané konečně nemuseli stydět. „To je samozřejmě zcela nepřijatelné a to nemluvím o tom, jak by takový vývoj mohli vnímat naši spojenci v Evropě a v Zámoří. Pak už by zbývalo jen požádat naše přátele z NATO o pomoc s nastolením pořádku,“ popisuje krizový scénář náš zdroj. „My tedy od nich máme příslib, že by nás nenechali na holičkách, ale je to přece jenom trochu neortodoxní řešení a Češi by ho nemuseli správně pochopit a máme obavy, že by ho třeba úplně nepřijali. Ale myslím, že KRIT nejhoršímu zabrání, zvláště když zapojíme co nejvíce zaměstnanců státní správy a samozřejmě i policisty,“ dodává náš zdroj pro uklidnění.

A s jakým řešením tedy KRIT přichází? Zřejmě nejdůležitější částí je bod první: „Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady, a jejich zapojení do dialogu.“ Náš zdroj vysvětluje: „Tak samozřejmě všechno musí být přísně anonymní, nechceme přece nikoho pronásledovat. Prostě si na základě upozornění od našich spolupracovníků, které máme už v řadě případů vytipované a jsme s nimi domluveni, zjistíme osoby, které se nejeví zcela loajálně k názorům vlády. A hezky konkrétně, ten říkal támhle tohle, ta se o konkrétní věci vyjádřila tak a tak. Tohle musíme mít zmonitorované a konkrétní zaměstnance musíme identifikovat, abychom pak s nimi mohli vést dialog. A zase, nepůjde o žádný nátlak, žijeme přeci v demokratické společnosti. Prostě se budeme ptát: Co toho člověka vede k tomu, že šíří dezinformace nebo nevhodné názory? Komu tím prospěje? Komu tím nahrává? S kým o tom mluvil? Mohl by označit centrum podobných antisystémových názorů? Kde se scházejí lidé, kteří se vyjadřují podobně? A tak dále, prostě se budeme ptát a on bude odpovídat, zkrátka dialog. Nápomocni nám budou i policisté, kteří budou např. lidi určené k dialogu také vytipovávat, případně je budou doprovázet k rozhovorům, které s nimi povedeme.“

Druhou zásadou, která je v doporučení týmu KRIT uvedena, je „Vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose.“ Náš zdroj k tomu uvádí: „Tohle může znít možná trochu nesrozumitelně, ale není to tak složité. Druhá zásada navazuje na první. V zásadě jde o souhrn předpisů, které vypracují naši odborníci a v nichž bude uvedeno, co je třeba považovat za antisystémové názory a jak na ně reagovat, komu hlásit výskyt takových názorů a osoby, které je zastávají. V zásadě půjde o jakýsi manuál pro naše spolupracovníky, podle kterého budou postupovat. Nejdůležitější bude stanovit okruh témat, v nichž by se antisystémové názory mohly objevit, ať už půjde třeba o kovid a očkování, konflikt na Ukrajině, vztah k Putinovskému Rusku, vztah k našemu spojenci USA či Evropské unii, to jen namátkou. Samozřejmě půjde o živý dokument, který se bude vyvíjet a bude průběžně upravován a doplňován. Samozřejmostí bude i naznačení vhodných, tedy systémových postojů a názorů, které by zaměstnanci státní a veřejné správy měli zastávat. Nechceme naše lidi mást a cílem je ukázat jim správnou cestu.

A třetí zásada? „Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím.“ I k této zásadě nám bylo poskytnuto vysvětlení: „Tady je samozřejmě důležité slovo aktivně. Aktivní musí být naši spolupracovníci, aktivní musí být policisté, aktivní musí být naši odborníci. A samozřejmě empatičtí. Chybovati je lidské, takže pokud budou lidé, kteří se třeba nějak zapletli s antisystémovým názorem nebo znají někoho, kdo má antisystémové názory, ochotni spolupracovat a uznat svá pochybení, můžeme jim i nadále poskytnout s určitými výhradami a samozřejmě s určitou kontrolou naši důvěru. Rozhodně však nemíníme vážnější případy nějak bagatelizovat, jsme ve válce a nemůžeme si dovolit podporovat a tolerovat lidi, kteří se chovají či třeba vyjadřují vlastizrádně. S tím pak souvisí i sloveso „sbírat“, které je ve třetí zásadě též uvedeno, i když by bylo možná vhodnější uvést jeho dokonavý tvar.“

Zdá se tedy, že můžeme být klidní. Dezoláti, dezinformátoři či proruští švábové by nám do státní a veřejné správy tak snadno proniknout neměli, a pokud ano, dokážeme je efektivně eliminovat. Samozřejmě bude časem nutné rozšířit výše uvedené zásady i na ostatní zaměstnance ve školství, zdravotnictví, v obchodě a službách či v soukromé sféře a dalších oborech. Ostatně o tom, že Ministerstvo vnitra opravdu nezaspalo, nás na závěr ujistil i náš zdroj: „Kluci z KRITu na tom pořád pracují a zrovna včera přišli s návrhem, že by ministerstvo mělo dostat prostor ve vysílání České televize s pořadem, pro který máme už i název: Nedělní chvilka systémových názorů. Naši odborníci by lidem v pravidelném vysílání vysvětlovali, jaké názory jsou systémové a jak bojovat s těmi antisystémovými. Podrobnější komentáře by pak mohly být zveřejňovány každé pondělí na platformách Seznam.cz nebo Forum24, s nimiž máme výbornou spolupráci. Ostatně i odborníků na tuto problematiku máme dost, pořadu by se mohli ujmout třeba Čeští elfové nebo Jan Cemper z Manipulátoři.cz. Pravidelným milým hostem by mohl být třeba i pan ministr vnitra Rakušan, možná by se uvolil i sám pan premiér…“

Doba není lehká, ale je dobré vědět, že na straně občanů stojí vláda i Ministerstvo vnitra. Občané nemusejí mít obavy, ministerstvo je připraveno. A to je dobře.

Autor: Ladislav Pokorný | čtvrtek 6.10.2022 21:01 | karma článku: 38,10 | přečteno: 3251x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Děláme to dobře. Tak dobře, že to někteří občané ještě pořád nepobrali

Problém Fialovy vlády s nízkou důvěrou občanů není dán vládní komunikací či některými vládními kroky. Občané prostě jen nečekali, že to půjde takhle dobře, a brání se tomu uvěřit.

21.1.2024 v 11:50 | Karma: 45,73 | Přečteno: 7017x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Rakušan svou politiku přitvrdí, protože někteří stále nerozumějí. Fialovi to ještě řekne

Přes více než dvouletou snahu ministra vnitra o to, aby byly ve společnosti nastaveny správné názory a potlačeni dezoláti a dezinformátoři, mnozí lidé stále ještě nerozumějí. Je tedy třeba nadále nehrát při zdi a přitvrdit.

17.1.2024 v 22:35 | Karma: 45,50 | Přečteno: 5515x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Pojďme společně pomoci těm, kteří podlehli nesprávným názorům

Vypjatá atmosféra posledních dnů na zdejším blogu nás vede k přesvědčení, že chybující jedince je třeba nejen jasně odsoudit, ale též jim nabídnout návrat do slušné společnosti. Je však jen na nich, jak se rozhodnou...

14.1.2024 v 23:18 | Karma: 43,18 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Lidé psali a prosili, abych zůstal. Jurečka se zachoval jako skutečný státník a zůstává

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ukázal všem, jak mají vypadat skutečné hodnoty. Navzdory všem útokům a protivenstvím vyhověl přání lidu a dál bude sloužit našim občanům.

10.1.2024 v 22:38 | Karma: 46,75 | Přečteno: 9944x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Většina Čechů potřebuje pevné vedení. Pan prezident svůj národ zná a Čechům ho zajistí

Češi vždy potřebovali pevné vedení. V minulosti se toho ujali naši němečtí přátelé, později bohužel SSSR, dnes nám ho nabízí Evropská unie. Prezident Pavel svému národu rozumí a je připraven takové vedení našemu lidu zajistit.

9.1.2024 v 21:20 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 43,73
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik