Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie Čechům vzkazuje: Nejvyšší čas zakotvit do ústavy vedoucí úlohu strany

Evropská unie není s Českou republikou spokojena. Nutno přiznat, že právem a že důvodů není málo. Summit předních evropských státníků nevystavil Česku dobré vysvědčení, ale evropští představitelé naštěstí přišli i s řešením.

Experiment s demokracií se v České republice evidentně neosvědčil, česká společnost k liberální demokracii ještě zdaleka nedozrála. Je tedy potřeba jasně určit směr a pravidla. Na tomto závěru se na svém uzavřeném jednání shodli státní tajemníci a další vysocí představitelé příslušných ministerstev Německa, Francie, Nizozemska, Švédska a dalších vyspělých států světa.

Vyspělé západní demokracie mají bohužel mnoho důvodů nás kárat. „Lidé u vás volí Babiše, někdy i Okamuru. Nemáte jasno v problematice Ruska, přestože jste dostali jasné instrukce. Vrbětice jste zpackali. Málo se ztotožňujete s progresivními tendencemi v genderové problematice. Nechcete přerozdělovat migranty, a to ani doktory a inženýry.“ Takové a podobné důvody zazněly na tiskové konferenci po skončení summitu.

„Museli jsme už nahlas říci, co nás v případě českých občanů trápí,“ konstatoval hlavní pověřenec pro otázky hladké evropské integrace ministerstva zahraničí Spolkové republiky Německo Horst Holzrockpferd. Jeho slova doplnila nizozemská zástupkyně Fenna Neen: „A co ten Zeman? Proč ještě neumřel? Takhle tu demokracii nevybudujete.“ Situace v naší vlasti trápí především naše nejbližší sousedy. „Máme k vám blízko, tak to všechno vidíme jako na dlani. Jste banda simulantů, nic vám není svaté. Takhle by to dál nešlo,“ projevil jinak zdrženlivý a korektní politik Holzkopferd své emoce. „Ještě neumíte rozeznat, co je pro vás nejlepší. Ale my vás ochráníme, nějakou praxi v tom už také máme,“ dodal klidněji.

Návrh na normalizaci poměrů v České republice spočívá v oprášení již jednou osvědčené metody vlády, totiž v zakotvení vedoucí úlohy vybrané strany. „Nemyslím, že by s tím Češi měli problém,“ vyjádřil se pro belgickou televizní stanici La Trois italský zástupce Giovanni Cervellone. „Jsou na to zvyklí, je jim všechno jedno a navíc už dnes mají v podstatě evropskou legislativu. Problém je spíš v tom, že ji stejně nedodržují.“ Řešením by podle německých představitelů mohl být důsledný dohled a kontrola. „S kontrolou a dohledem bychom začali nejspíše v oblasti Liberecka, Frýdlantska, Šluknovského výběžku, Děčínska, Ústecka, Litoměřicka, Teplicka, Mostecka, Chomutovska, Karlovarska, Chebska, Tachovska, Šumavy a Černého lesa. Aktuálně jednáme i o zmocněnci pro takovou kontrolu a dohled a rád konstatuji, že se ostatní účastníci summitu přiklánějí k našemu návrhu, že nejvhodnější osobou pro tento post by mohl být Bernd Posselt, který se v české problematice skvěle orientuje,“ upřesnil německý zástupce.

Jak správně konstatovali zástupci Evropské unie, Češi mají poměrně bohaté zkušenosti s vedoucí úlohou jedné strany. „Žít se s tím dá, a ne špatně,“ potvrdil nám premiér Andrej Babiš. „Uvidíme, jak bude vypadat konkrétní návrh. Každopádně budeme trvat na zachování dotací a na tom, že jsem svrhovaný premiér této země,“ doplnil ještě.

Nyní je tedy třeba vybrat stranu s vedoucí úlohou a dvě až tři strany na doplnění. Jako nejvhodnější kandidáti se zatím jeví Piráti nebo TOP 09, i když posledně jmenovaná strana si kvůli případu Feri od Evropské unie vysloužila zdvižený ukazovák. „Takto promrhat potenciál etiopského původu a výstavního afro účesu je věru na pováženou,“ pozastavil se nad posledním českým fiaskem belgický delegát. Ve hře o vedoucí úlohu je i ČSSD, jejíž předseda Hamáček učinil na zástupce Evropské unie ten nejlepší dojem, když žádal o vyhoštění alespoň jednoho ruského diplomata, ber kde ber.

O definitivním výběru vedoucí strany by zástupci Evropské unie měli rozhodovat na summitu příští měsíc. „Jestli to vyřešíme volbami, nebo nařízením evropské komise, je ještě otázkou dalšího jednání,“ doplnil francouzský státní rada Jean Conscient. „Ale zřejmě nařízením. Volby by celou záležitost spíše zkomplikovaly. Na Čechy totiž není vůbec spolehnutí. Leda bychom volby uspořádali jako korespondenční, pak by všechno mělo snad proběhnout v pořádku a bez komplikací,“ zamyslel se na závěr francouzský zástupce.

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 5.6.2021 1:26 | karma článku: 37,98 | přečteno: 1420x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2926x | Diskuse

Ladislav Pokorný

My jsme demokraté. A tedy i nositelé správných názorů

Členové vládní pětikoalice národu opakovaně vysvětlili, že jsou jedinými představiteli demokracie u nás. Jako takoví jsou tedy jediní nadáni správnými názory. A z toho logicky vyplývá, že tedy budou i arbitry názorů ostatních.

25.2.2024 v 15:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 6150x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vládní aféry? Nesmysl. Konečně vládnou hodnoty, jdeme správným směrem. A to je podstatné

Opozice se zoufale snaží občanům podsunout jakési "vládní aféry". Jde však jen o naprosté maličkosti a často spíše nedorozumění, které nelze s amatérismem a neschopností předchozích vlád jakkoliv srovnávat.

5.2.2024 v 0:17 | Karma: 45,58 | Přečteno: 4887x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Korespondenční volba je cestou k řízené demokracii. A to by měl být náš směr

Doba je složitá a mnozí naši spoluobčané se už v dnešní době velmi obtížně orientují. Vládní koalice problémy prostých občanů vnímá a přichází s řešením v podobě projektu řízené demokracie. A pomůže právě korespondenční volba.

30.1.2024 v 23:37 | Karma: 45,63 | Přečteno: 4399x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Ústavní soud se jasně postavil na stranu demokracie a též na stranu seniorů

Rozhodnutí ÚS o valorizaci penzí vzbudilo mezi nepřáteli naší demokracie a proruskými patolízaly značný odpor. Ti se přitom zaštiťují starostí o seniory a demokracii. ÚS však jen plnil svou povinnost a seniory i demokracii hájil.

25.1.2024 v 22:53 | Karma: 42,16 | Přečteno: 1645x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 41,67
  • Průměrná čtenost 3554x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik