Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ Díky! Vtipné! A pravdivé! :-)

0 0
možnosti
RW

500 let se církve neshodnou na kalendáři, ale musíme do toho vpasovat válku na Ukrajině...

0 0
možnosti
LJ

Jestliže dnes pravoslavný patriarcha v Kyjevě nechal na vůli svých podřízeným, zda se rozhodnou slavit vánoce 25. prosince nebo 6. ledna a vláda vyhlásila 25. prosinec státním svátkem, tak to je asi jasná souvislost s válkou.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Ladislave Jílku. Pridam vam k tem problemum s kalendarem jeste jeden. Neni od papeze ani od vedecke internacionaly, ale od jedne selske duse v USA v dobe tricatych minuleho syoleti. Snad to vzniklo pro nutnosrt nekoupovat kalendare kazdym rokem, to stalo penize TV nebyla a to radio bylo jen v lepsich rodinach

Ale k veci. Tato selka navrhla, aby ty rocni dny zacaly pondelim a kazdy prvni mesich ve ctvrtleti mel 31 dni. Ty dva zbyvajici potom jen 30dni. (leden, Duben, Cervenec a Rijen s 31 dny) Tento systen uvadi, ze kazde ctvrtleti zacina pondelke a ma stejne pracovnich dnu. Ten den mezi 30 dnem v prosinci a prvnim dnem v lednu, bude beze jmena a bude svatkem na celem svete. Stejne v prestupnem roku, podobny den mezi 30 tym cervnem a prvnim dnem v cervenci. Zase den bez oznaceni (utery nebo sobota...) a byl by zase svetovym dnem. Zacatek kalendare presne v den nejkratsiho dne a nejdelsi noci, tedy v den zimniho slunovratu.

Samozrejme cirkev byla okamzite proti. Naruseni jejich svatku je neprekonatelna zatarasa k teto zmene. Prumysl byl natcen pro snadnejsi planovani. Kazde cvrtleti by melo presne 91 dni. Ten den nahrazujici den Silvestra by se neztratil a byl by dnem na celem svete.

Osobne jsem byl natcen pro tento kalendar. Smutne je, nikdo nema zajem.

1 1
možnosti
LJ

Vážený pane Jaroslave Lima, víte, že jsem o tomto návrhu četl v době, kdy jsem byl mladý. Rok si nejsem schopen vybavit. Mnozí ekonomové tento návrh podporovali a zdá se mi, že se dostal až na pořad jednání OSN. Tam však byl odložen. Zdá se mi, že proti byli muslimské státy.

Mně by se osobně líbil.

1 0
možnosti
  • Počet článků 422
  • Celková karma 18,11
  • Průměrná čtenost 520x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.