Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Krásná ukázka toho, jakou škodu a neštěstí přináší zatvrzelé lpění na nějakém náboženství nebo ideologii.

0 1
možnosti

Tvrzení, že císař u moravských pánu upustil od hrdelních trestů, není pravdivé. Někteří zemřeli na Špilberku dříve, než se v roce 1622 konal proces. Ti věznění, kteří přežili, ztratili veškerý majetek a čest. Těch šestnáct, jimž se podařilo uprchnout, bylo odsouzeno ke ztrátě hrdla, majetku i cti. Na dopadeném Václavu Bítovském byl po trojím těžkém mučení rozsudek v r. 1628 před brněnskou radnicí vykonán.

2 0
možnosti
LJ

Vycházel jsem z toho, co jsem našel na internetu a v různých knihách. Například ve Wikipedii stojí: František z Ditrichštejna po bitvě na Bílé hoře pronesl slavnostní kázání. Navrhl, aby na místě bitvy byl postaven kostelík na počest Panny Marie Vítězné a zároveň se přimlouval za nižší tresty pro rebely. 20. prosince spolu s Karlem starším ze Žerotína vedl moravské poselstvo, aby vyprosili milost pro moravské povstalce.

2 0
možnosti
MB

Chvála dnešní době ! Volných informací na internetu, ČT 2, ZOOMU, nejrůznějších publicistických pořadů a včetně tohoto blogu. I sám v sobě pociťuji vklíněný blok minula - "V r. 1620 jsme si naposledy vystřelil a pak jsme trpěli - Žili pod kuratelou Vídně, podmaněni církví - To vše v Žaláři národů" ... !

Nezapomenu na děda svého, který rozpad RU považoval za geopolitickou katastrofu ! Naříkal podobně, jako V. Putin nad SSSR ! No trpěli jsme neuvěřitelně ! Položeny hospodářské základy rozmachu republiky !

Mne to dovedlo až k dotazům ! Pokud bylo RU "Žalářem národů" - co potom byl bývalý slepenec kolos SSSR ? Jak by to s námi vůbec dopadlo, kdyby se k bitvě na Bílé hoře přistupovalo odpovědně ... ? :-)

2 0
možnosti
Foto

Jak mohl být SSSR "Žalářem národů", když v jeho ústavě byl článek, který umožňoval vystoupit? Čehož potom jednotlivé republiky využily.

0 1
možnosti
Foto

Pokud je pravda, co jste v článku napsal, tak tato věta:

"Smutná ironie: páni, kteří bitvu více-méně vzdali, byli potrestáni na hrdle, ti druzí vyvázli."

Zdroj: https://ladislavjilek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=760474

mi nedává moc smysl. Dle mne to ironie osudu není, spíš je to pochopitelné.

Čeští pánové vlastně bitvu vzdali již před bitvou, protože nezaručili žoldákům žold. Moravští pánové žold platili, což asi ani jinak nešlo, protože si nedovedu představit, že by například nizozemští vojáci bez žoldu nebo záruky žoldu do boje šli. Zadarmo ani kuře nehrabe, natož nizozemské kuře nebo Nizozemec.

Vlastně mě není moc jasné proč žoldáci českých pánů do boje šli.

Císař se zachoval velice správně, protože nechal popravit české pány, kteří do bitvy vyslali nemotivované žoldáky. Vzdát se v boji je hanba a to se trestá. Kdo bojuje a prohraje má úctu i protivníka. A proto jim byl hrdelní trest prominut. Kardinál je kardinál a má rád bohatství a tak ty moravské pány obral "pouze" o majetek.

2 0
možnosti
LJ

I tak se lze na to dívat. Já jsem vycházel z toho, že síly obou stran byly poměrně vyrovnané. Kdyby se čeští stavové zachovaly jinak, mohla bitva dopadnou opačně.

0 0
možnosti
JT

J32i23r19i 67T20i16c71h66y

6. 11. 2020 19:09

Ona tam sice bojovala cizi vojska, ale dopad si odnesl cesky narod.

0 0
možnosti
Foto

Byla to záchrana českého národa

1 2
možnosti
JR

J77a19n 58R26á12ž

6. 11. 2020 18:41

Tak zvaná "Bitva na Bílé hoře" byla šarvátka dvou žoldnéřských vojsk, které jedny platili Habsburkové a druhé měli platit, ale neplatili České stavy a podle toho taky dopadla.

2 0
možnosti
TB

V té době to bylo normální, že se platila žoldnéřská vojska. Nebylo nic jako branná povinnost.

0 0
možnosti
AL

Ona ta doba bělohorská je značně kontroverzní a taky náš pohled na ni je poznamenaný mnoha dobovými klišé - obrozenci, Rakousko-Uhersko, Jirásek, komunisti. Dobrat se objektivní pravdy není vůbec jednoduché.

1 0
možnosti
JZ

Tak především žádné národní neštěstí s nekonalo, ale více až v neděli. :-)

5 1
možnosti
TB

Akorát že desetitisíce lidí muselo emigrovat....

3 2
možnosti
JL

Vůbec české dějiny by potřebovaly doplnit, například jaký tady byl skutečný vliv Němců či jiných národů. Komunistická historie to v podstatě ignorovala, zajímal ji třídní boj a ne národy..Byla Bohémie česká nebo německá a pokud německlá, tak od kdy.Například se moc nemluví o tom, že po heydrichiádě zůstala, pokud vím, v provozu německá Karlova univerzita (?).Taky by se měly děti dovídat o tom, jak fungovala na našem území církev a kdo ji tvořil. Nebyli to náhodou hlavně němečtí hodnostáři po r. 1621? Realita zaručeně vypadala úplně jinak, než to dějepisáři svého času zapisovali. Potřebujeme moderní přístup k dějinám. Nejvíc mne zklamalo, když jsem se dozvěděl, že se DNA Přemyslovců analyzovat nebude. Moc jsem to nechápal, ale pak někdo vysvětlil, že prominentní historici by se třeba dozvěděli, že celá jejich práce je založena na chybných úvahách. ;-D Taky dějiny Židů na našem území nikdy českou historiografii moc nezajímaly. Je to všechno smutné.

3 1
možnosti
Foto

Taky dějiny Židů na našem území nikdy českou historiografii moc nezajímaly ???? Na tu hloupost jste přišel kde ???? Na dějiny Židů na našem území v poslední době vyšly tyto knihy od předních historiků " Formování Českého židovstva " Archa paměti", "Ve stínu Šoa ", Židovská šlechta " Teď mám rozečtenou Národní hrdinové- židovské oběti, Holocaust v české kulturní paměti. DNA Přemyslovců se provádí. Výzkum ukázal, že všichni Přemyslovci od Bořivoje až k Václavovi III., který je poslední z dynastie, mají R1B chromozom. Historici se sto let domnívali, že v hrobech označovaných jako K1 a K2 pod někdejší rotundou sv. Víta na Pražském hradě ležel kníže Bořivoj a jeho vnuk Boleslav I. Teď testy DNA se ale ukázalo, že to tak není. Přemyslovic měli měli keltsko-germánské kořeny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.