Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Vzhledem k tomu, jak klesá objem hotovostních plateb, je opravdu hláška o " tištění peněz " asi takovým anachronismem, jako třeba kdybych o nevychovaném dítěti prohlásil " ten kluk roste pro šibenici " To jste vystihl správně. Též máte pravdu, že každé zadlužování vede ke znehodnocení měny, takže třeba těm, co si spoří na důchod z toho může zůstat velké... nevelké.

Než přejdu k meritu článku, zastavím se ještě u českého státního rozpočtu. Tam se letos počítá se schodkem 500 mld., což by byl nárůst z 31% HDP asi na 40%, viz https://verejnydluh.cz/ Pokud stát svým rozhodnutím zastavil provoz řady firem, je logické, že určité kompenzace 1. zaplatit musí 2. jsou výhodnější, než poslat tyto lidi do druhotné platební neschopnosti a napospas exekutorům. Jedná se o náhrady, případně provozní úvěry, tedy žádné velké investice. Pro rýpaly a ideology uvádím přehled https://money.cz/podnikani/dotace-uvery-jina-ekonomicka-pomoc-zivnostniky-podnikatele/.

A teď k dohodnutému fondu obnovy EU. Česká republika nadále zůstane čistým příjemcem, aspoň tedy podle oficiální výpočtové metodiky. Jenomže o tom, jak s těmi penězi naloží už sama moc nerozhodne. Prioritou budou investice do zelené ekonomiky, digitalizace, vědy a výzkumu a podobných potencionálních černých děr. A pokud budou vynaloženy špatně, bude to znamenat další oslabení Evropy oproti jiným ekonomickým mocnostem. https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/opinion/evropska-unie-se-spolecne-zadluzi-co-z-toho-vyplyva-pro-cesko/

0 0
možnosti
LJ

Nezbývá než souhlasit.

0 0
možnosti
Foto

Ano volný trh, jak píší pode mnou včetně volného trhu s penězi. Tj. právo vytvářet a uvádět do oběhu peníze bez toho, že by emitent musel žádat někoho o povolení.

0 0
možnosti
Foto

Jiné řešení se jmenuje tržní hospodářství. To je tak výkonné, že uživí i neúspěšné, nemocné a jinak znevýhodněné - nikoli ovšem pseudozaměstnaností, ale sociálními dávkami,

Sociální stát je u konce se svými možnostmi.

6 1
možnosti
PK

A jak uživí ty neúspěšné,nemocné ... Zase formou sociálního státu. Jde jen o míru - je placení nemocenské od 1.dne - plus nebo mínus?

0 0
možnosti
Foto

Rv Antikarma jak Brno.

Viz například komentář Františka Lufta níže.

0 0
možnosti
PK

Pravda je vždy - mezi. Samozřejmě jsou odvětví kde by krize byla i bez korony - třeba automotive. Ale některé sektory - třeba cestovní ruch, bez dočasné pomoci zlikvidujete. Zbytečně, nenávratně. Onemocněl, ne zcela vlastní vinou a vy mu nepodáte vhodný lék po omezenou dobu? I takový Amsterdam a jiné NL klenoty by zaplakaly...a nezaslouží si to.

0 1
možnosti
FL

Jiným řešením by byla ta kvanta nezaměstnaných. Vše by bylo jenom dočasné, týkalo by se to jenom některých sektorů a našli by si případně práci v jiných. Některé firmy by se nechaly zbankrotovat a zůstaly by jen ty schopné. Žádné dluhy na věčné časy, a splácení dluhové obsluhy jako dárek pro příští generace, žádná zpomalená ekonomika "na drogách" s vydržovanými neefektivními firmami

9 1
možnosti
LJ

Snažit se zachránit všechny podniky není rozhodně zdravé. Je přirozené, že slabé fimy v krizi krachují.

2 0
možnosti
  • Počet článků 422
  • Celková karma 17,82
  • Průměrná čtenost 520x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.