Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Změna celého systému je nevyhnutelná

a to ve všech oblastech. Základem je platová reforma s tím, že průměrný plat ve státním a veřejném sektoru musí být o 20-25% nižší, než průměrný plat v soukromém sektoru, kde chybí pracovníci. Plnoletost se musí snížit na 16 let, včetně volebního práva. Děvčata budou naopak chráněna zákonem do 21 let před sexuálním zneužíváním.

Školský systém se musí zásadně změnit s tím, že od střední školy bude výuka především distanční, samozřejmě mimo praktické a laboratorní výuky. Studovat bude moci každý v jakémkoliv věku a zdarma s tím, že maturita zůstane státní a profesní maturitu zajistí školy dle odbornosti.

Mladé rodiny od 2 dětí obdrží od státu byt a půjčku na základní zařízení bytu. Zároveň obdrží matka mimo přídavků na děti a mateřské, minimální plat, jako by chodila do zaměstnání. Pak se snad budou rodit i naše chybějící děti.

Bezpečnostní pracovníci, policisté a hasiči do 50 let absolvují vojenský výcvik s tím, že budou placeni, jako záloha z vojenského rozpočtu s tím, že se zvýší hrazené zapojení dobrovolných hasičů.

K tomu mnoho dalších systémových změn z dalších oblastí, vyplývajících ze změn, či rušení špatných a neefektivních zákonů.

K tomu potřebujeme silného a schopného předsedu vlády a prezidenta. Rozhodovat bude naše ústava nikoliv Brusel a ta naše nová ústava bude muset být schválena v referendu občanů a to se týká i případných změn ústavy.

0 0
možnosti
Foto

Lidí je dost, jen jsou na zbytečných pracovních postech.

1 0
možnosti
Foto

Jak řešit nedostatečnou nabídku pracovních sil:

- zjednodušit trh práce, odchod a administrativu zaměstnanců,

- snížením sociálních transferů donutit pracovat nepracující,

- snížit poměr příjmů ve veřejné sféře vůči sféře soukromé zpět na rozumnou mez (příjem ve veřejné sféře musí být nážší),

- zjednodušit příchod pracovních sil ze zahraničí.

0 0
možnosti
PK

To že veřejní zaměstnanci musí být hůře placeni než v soukromém sektoru - to je nějaký "zákon"? Můj syn je IT v soukromém, myslíte že by za stejnou práci měl "u státu" stejně?

1 0
možnosti
PK

Jednou z příčin je nízká porodnost po sametu, odchody do zahraničí - nějaké oficiální údaje chybějí, načetl jsem neoficiálně 300 tisíc, nejde jen o trvalé vystěhování. Desetitisíce pendlerů budují kapitalismus u sousedů.

Globalizace a život "on line" vyžadují tolik řidičů a nelze se divit že chybí. Já si vše sám nakoupím, uvařím a žádný Košík či Rozvoz pizzy nepotřebuji.

Co takhle si zopakovat akci z 50.let "77 tisíc do výroby"? Ale to by také nešlo a tak zbývají další a další Ukrajinci. I mně je záhadou jak se do té Prahy vejdou?

1 0
možnosti
FL

Autor nenavrhuje, jak má politik řešit nedostatek pracovníků. Zásadní otázka je, jak k tomu nedostatku došlo? Kdysi za socializmu mnoho věcí nefungovalo a zdůvodnění bylo že "nejsou lidi". Copak bylo 15 mil. obyvatel málo na to, aby se vzájemně zaměstnali a něco vytvářeli, jsem se tenkrát divil.

Jak je to dnes, možná je to kvůli sociální podpoře, tak štědré, že se mnohým nevyplatí dělat. Možná je to taky kvůli rostoucí státní byrokracii, která stahuje lidi z ekonomiky do úřadů ... Fiala by mohl ty úřady zredukovat

0 0
možnosti
LJ

Já znám jediné účiné řešení: Zdravé rodiny s průměrem 2,1 dítěte na rodinu, což jsem v blogu napsal. Jelikož toto u nás nelze zavést, jiné řešení neznám.

Každý rok u nás odchází více osob do důchodu než vychází ze škol.

1 0
možnosti
Foto

Vám nějací pracovníci chybí? Mě ne. Hlavní důvody proč lidé chybí někomu jinému jsou: pumpování nekrytých peněz do ekonomiky, které se příjemci snaží utratit za zboží, které musí jiní vyrobit, EU dotace, kdy na zašroubování žárovky potřebujete pět lidí, minulé krize neskončily bankroty a ten hlavní, ztráta důvěry v peníze, které ležely ve slamníku a mění se za zboží. V ekonomice je přebytek peněz, s tím souvisí nejen nedostatek lidí, ale i začínající růst inflace a tentokrát nás před krizí peníze nezachrání a místo nedostatku lidí bude vysoká nezaměstnanost.

0 0
možnosti
LJ

Ptáte se, zda mi chybí nějací pracovníci. Odpovám, že nejsem podnikatel, tudíž mi nemohou chybět. Při psaní blogu vycházel z údajů Hospodářské komory ČR a nejnověji i z Unie hospodáských svazů. Prvá sdružuje podnikatelské subjekty. Těm ti pracovníci chybí. Pokud vám nechybí, tak si gratulujte, že jste dobrý podnikatel.

1 0
možnosti
JL

Pokud jsem si všiml, všude jsou nezaměstnaní, nahnat je do práce ale prakticky nejde, protože například student teologie nechce jít dělat svářeče nebo jezdit s kamionem. Jak bude řešit pravicová vláda nedostatek pracovníků? Pustí sem levné pracovní síly, tak to aspoň probíhalo v Británii, Irsku a jinde na západě. Téměř celá Asie je k dispozici (až na Japonce a jižní Korejce, tam jsou bohatí) a taky Sýrie, Kurdové se rádi dostanou k práci v Evropě. Máme tu i setrvalou zásobárnu dělníků z Ukrajiny, kteří dělají to, co Češi nechtějí resp. jsou levnější.

1 0
možnosti
JK

Možná budete překvapen, ale studenti ekonomie nebo aplikované mechaniky taky svařovat a řídit kamiony nechtěj.

1 0
možnosti
Foto

Nedostatek pracovníků vláda vyřeší brzy - zaškrcením hospodářství a hospodářskou krizí !

2 2
možnosti
JK

Nebo je nadbytek mizerně platících zaměstnavatelů.

2 0
možnosti
ZH

;-D;-D;-D Staňte se dobře platícím zaměstnavatelem. Tím vyfouknete těm mizerně platícím lidi a oni zkrachují. Přesně tak to přece funguje v době, kdy je nedostatek zaměstnanců - nebo ne?

Vy jste to vůbec nepochopil. Je nedostatek těch, kteří umí něco užitečného. A ti jsou placeni dobře.

0 1
možnosti
ZH

Už je to jako za komoušů - ráj na dosah - nejsou lidi! ;-D

Není divu, když jich tolik překáží na různých úřadech a další jsou nepoužitelní, protože vystudovali lehkoživné obory a namísto prací se živí klapáním čelistí a překážením jiným ve smysluplné práci (jako za komoušů).

6 1
možnosti
Foto

R38o95m22a66n 85K26o60z24e27l

18. 12. 2021 14:27

Ani na úřady se nedaří sehnat lidi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.