Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vaše úvahy jsou logické a realistické.

Za mne karma R^

2 1
možnosti
MV

No to snad nemyslíte vážně! Máme mlčet, abysme proti sobě nepostvali "maticku Rus"? Po všem, co s nama v historii Rusaci dělali? Fuj!

4 1
možnosti
Foto

Právě proto se máme chovat důstojně a s respektem.

3 1
možnosti
MP

Tak to zde pan autor schytal, myslím neprávem. Pouze upozornil na rozumnou konzervativní zásadu " nechat ležícího psa spát ". Zatímco přejmenování náměstí podle Borise Němcova, považuji za jeden z nejlepších komunálních počinů, Koněv na zapadlém dejvickém náměstí mohl s vysvětlující tabulkou zůstat stát. On za to ani nemůže starosta Kolář, jako spíše předchozí vandalské útoky. Celá kauza od počátku je shrnuta https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomn%C3%ADk_mar%C5%A1%C3%A1la_Kon%C4%9Bva_v_Praze

Je zde nápadná podobnost s odstraňováním soch konfederačního generála G. E. Lee v USA, které předchozích 150 let nikomu nevadily ( nebo to aspoň nikdo neřešil ). A dnes je to součástí vyhrocování politického diskurzu do násilných akcí, u nichž už došlo k nejméně jedné ztrátě mladého života ( Charlottesville 2017 ). Nechávejme ležící psy spát.

0 0
možnosti
Foto

Vandalské útoky? Tak to se divím, že rovnou nepřestěhovali Karlův most.

0 0
možnosti
Foto

Jsem jeden z těch, kdo osobně zvedl ruku pro odstranění. Motivace "někoho nenaštvat" mi přijde divná. Detaily a důvody, proč jsem tak hlasoval najdete na mém fb. Ale pokud bych to dovedl opravdu ad absurdum - Vy by jste někde nechal stát sochu Hitlera?

3 1
možnosti
LJ

U Hitlera zlé skutky dominují. U Koněva a mnoha dalších, některé takové jsem v článku jmenoval, jsou pro nás významnější ty dobré skutky. Alespoň to tak brala většina lidí po dobu 30 let. Hned po Listopadu 89 vzniklo hnutí za odstranění tanku ze Smíchova, což bylo taky provedeno. O soše Koněva nikdo nemluvil.

0 0
možnosti
Foto

Historie je tak lehce manipulovatelná, kolik času jsem strávila čtením knih o minulosti, kolik hrdinů si v ní našla a nakonec ji přestávám věřit.

O osvobození Prahy jsem slyšela od přímých účastníků, o pochodu Rudé armády napříč Evropou od ruských důstojníků, kteří se přiženili do rodiny mojí maminky a osobně znali maršála Koněva. Je také mnoho dokumentárních filmů, které ukazují, jak tyto události probíhaly, ale co je to proti mínění lidí, kteří umí zviditelnit svoje teorie a dokonce je přenést v činy i proti veřejnému mínění.

2 2
možnosti
JL

Drazdit rozurenou medvedici ktera ztratila...? A nechce se smirit s tim, ze ztratila! A hlavne, ze ztratila nadobro? To je presne to, co Soveti vytykali zapadnim kolonialnim mocnostem v padesatych a jeste zacatkem let sedesatych, nemohli se smirit se ztratou svych kolonii a vedli kolonialni valky, zejmena Francie. Nepoucili se z toho; dokonce sami vedou kolonialni valky i kdyz hybridni a nekdy i prime vojenske akce. Jako roku 2008 v Gruzii. Zaleknout se vyhruzek byvaleho kolonialniho pana? Nebylo by horsi chyby.

Btw. W.S.Churchil do toho vyctu rozhodne nepatri, zejmena zminka o burske valce. Byl v te dobe petadvacetilety mladik a zucastnil se co vojesky korespondent, Zodpovednost za vsechna neradstva rozhodne nemel. Tu nese velitel expedicniho sboru lord Kitchener. Churchilovi lze spis vytykat zodpovednost za kobecovite bombardovani nemeckych mest, zejmena Drazdan. Plnil svuj slib pomsty z roku 1940 kdy prones procka slova v troskach londynskeho East Endu: Budou za to platit...

5 1
možnosti
Foto

Bořiteli kulturních památek se stávají pouze a jenom ti, kdož intelektuálně zůstali na úrovni bořitelů cizích báboviček na pískovišti.

3 4
možnosti
PS

P58e32t37r 46S51k12á31l98a

30. 4. 2020 18:30

Držte se tématu. Řeč není o kulturních památkách ale o soše maršála Koněva.:-)

5 0
možnosti
VR

V článku mne zaujala tato pasáž: O Jaroslavu Haškovi čteme: „Na konci roku 1918 působil jako velitel oddílu Čuvašů v Rudé armádě a jako zástupce vojenského velitele bugulmského okresu...Do Československa byl Sověty vyslán s cílem organizovat komunistické hnutí. V tom mu však zabránily dvě okolnosti: jednak na podporu kladenských nepokojů dostal od ruských úřadů částku 1 500 marek, která však byla zcela znehodnocena německou inflací. Navíc, ještě před Haškovým příjezdem do Prahy, byl v Československu zatčen

Pokud vím tak Hašek dříve než dojel do Kladna se zastavil na Moravě, kde se parádně (jak bylo jeho zvykem) ̈ožral a revoluci v Kladně tak ve své opici zaspal.

A ještě pár slov k Žižkovi - resp.husitům - Ve Slaném jsou na náměstí dodnes vyznačeny kříže, kde byli po dobytí města upáleni konšelé. Prostý lid upálili v jejich domovech. No, nic. Žižka i Hašek mají v Praze pomníky.

0 0
možnosti
JM

Žižka město Slaný nezničil. Bylo součástí husitského pražského městského svazu. Při sporech mezi husitskými frakcemi město vyplenili Táboři, ale až po Žižkově smrti.

2 0
možnosti
JB

J11i41r93i 26B41o84r

30. 4. 2020 17:23

A co Kozina?

1 0
možnosti
JM

Skutečný Kozina se od toho románového dost liší, ale jinak mu opravdu lze těžko něco vytknout. Že byl jedním z předáků Chodů, kteří se pustili do beznadějného sporu, to špatná vlastnost není. Koho uvést dál ? Namátkou Josef Toufar, kardinál Tomášek, Karel Čapek, Karel Havlíček, Tomáš Baťa ?...... Ve středověku na každém něco najdeme. Možná byl hodný kníže Jaromír, ovšem jak dopadl...

A co třeba Vilém z Pernštejna ? Od utrakvismu konvertoval ke katolické víře, zároveň však chránil Jednotu Bratrskou. A zasadil se o ukončení sporu mezi městy a šlechtou. Vynikající, a v podstatě náš první podnikatel.

2 0
možnosti
MB

Odlehčuji, nicméně konstatuji - Nejvíce blogů tady měl zesnulý Gott a Koněv. U Karla to chápu, u maršála nechápu. Nabídl jste různé náhledy i politické - budou se zlobit - (děje se). I ekonomické - zastaví plyn - (a co s ním budou bez peněz dělat?). Já nabízím rozum - Z jakých důvodů, by tam ta socha vlastně měla dále stát ? Oslavuje vlastně co ? 1945 - 1968 - 1980 - jako vrchol normalizace ? Proč nebyla postavena bezprostředně po válce ? Nebo lépe po okupaci, závazky a úsilím BSP a SČSP ...

Ten člověk, je tak kontraverzní, ve výčtu Vám chybí - I jeho zhanobení šéfa - Žukova ! Tak co s tím - Doplňující destičky - Zde pomohl, pak šel škodit dále, pak se zase vrátil a okupoval ? A největší sranda nakonec - Aby Prahu vlastně ani neosvobodil ! Není skutečně rozumnější to odvést, na výslecích 2 světové války se nic nemění - roli RA nikdo stejně nepopírá . Kreml si mohl ušetřit své trapné kecy, kterými pouze odvádí pozornost od své - domácí situace . Vždyť oni nám vlastně vděčni, že Koněv zmizel !:-) ...

8 0
možnosti
Foto

No a právě to je ten důvod, abychom toho Koněva instalovali zpět.

0 0
možnosti
  • Počet článků 422
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 520x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.