Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Udivuje mne, pane Jílku, že jako pracovník výzkumu nevíte, že konvertorový plyn z Oxyvitů (byly dva) se jímal do plynojemu. Byl to ten menší, naproti velkého plynojemu na ulici 1.Máje ve Vítkovicích. Oba jsou již zbourané. Plameny nad střechou ocelárny jste viděl, protože na začátku tavby je v konvertorovém plynu zbytkový kyslík. Foukat kyslík do plynojemu by se nemuselo vyplatit, takže se tento plyn spaloval v hořáku. Až sondy ukázaly, že v plynu již žádný kyslík není, pouštěl se tento do plynojemu.

A co se týče využití odpadního tepla z chladících roštů válcoven?

Je tam asi stejný problém, jako u OZE (slunečníky a větrníky = Občasné Zdroje Elektřiny). Válcovací trať nejede nepřetržitě, má časté pauzy. Mění se kalibry, mění se válce, mění se armatura. Provádí se údržba, občas vznikne porucha někde v toku materiálu a trať stojí. Takže tu vodu by jste musel v pauzách ohřívat zase jiným způsobem.

Chladící rošt je taky dost složitý mechanismus a fakt si nedovedu představit, kam by se ty výměníkové trubky měly namontovat, aby nepřekážely jak provozu, tak údržbě.

Pracoval jsem ve "Dvojce" 18 let, takže o ocelárně a válcování cosi málo vím...

0 0
možnosti

Holanďany teď považujeme za zelené de ...., pokud jsem o tom četl z druhé strany - tak nejde o vybíjení ale postupné omezování reprodukce. Tamní zemědělství je tak intenzivní že např. spodní vody jsou v hrozném stavu, špatné je to s faunou (ptáci). "Prdění" není problém č.1, jen je to atraktivní téma. Samozřejmě se omezování chovu nelíbí zemědělcům.

Podobný problém řešili Dánové - obrovské chovy prasat a obrovské množství kejdy. Řešili to prý zaměřením se na chov selat.

Nejsem odborník na ekologii jako vy, jen se snažím dívat se na problémy z více úhlů pohledu.

0 1
možnosti

Kdyztak jezdim ceskou krajinou, casto si rikam, ze na mnoha mistech by mohli mezi vesnicemi narovnat cesty, ktere jsou tak, jak se sedlaci pred 200 lety dohodli sedlaci. Verim tomu, ze by se ziskalo dost nove orne pudy, spalilo by se daleko min benzinu.

0 0
možnosti

Víte, že mne to napadlo taky? Navíc by se zrachlila doprava, a méně by se opotřebili pneumatiky.

0 0
možnosti

Pane Jílek, souhlasím s Vámi, akorát v naší zemi je to neproveditelné, protože zisk má přednost před ekologií.

Příklad.

Pracoval jsem ve firmě kde se v bednách přivážely zabalené komponenty ve varhánkovatém papíru.Papír se vyhazoval do sběru (pracovník ho lisoval do balíků).Výrobky se smotovaly, svařily apod. a hotové výrobky se opět balily do beden, které se vystýlaly varhánkovatým papírem, ale z nových rolí.Když jsem navrhoval vedení, že by použitý papír mohl být znova použit na vystýlání beden, bylo mi odpovězeno: "Ale to by potom firma, která vyrábí tento papír musela propouštět dělníky, z důvodů menší poptávky a ti dělníci by pak tvořili nezaměstnané.Takže chcete aby bylo více nezaměstnaných a nebo chcete podporovat ekologii?"

Co jsem měl odpovědět?

Jiný příklad.

V městečku kde nyní bydlím postavili novou čistírnu vod (dotace od EU).Ekologové na konci roku dali obecnímu úřadu pokutu za to, že vypustila do řeky více vyčištěné vody (na vývěsce OÚ vypsána částka pokuty) než bylo nasmlouváno.Starosta se obhajoval, že voda z obecních komunikací teče do kanalizace, ta pak do čističky a tím vzniká více vyčištěné vody.

Jenže když pak v dalším roce přišli odečítat vodoměry, tak se zjistilo, že hromada lidí používá vodu ze sudů co mají na zahradě na splachování záchodů a nebo splachují vodou z koupelny, čímž se také šetří pitná voda, ale za to je pak pokuta za hodně vyčištěné vody, která vlastně neprošla vodoměrem, vypouštěné do řeky.

Takže v tomto státě PLATÍ, co je ekologické není ekonomické.

A tak bych mohl napsat desítky příkladů, už jenom to, že výrobky za komunistů nám vydržely 20 a více let a nyní nevydrží ani 7 let, což znamená 3x více energie, vody, benzínu a nafty atd atd.

Jenže to by pak kapitalisté přišli o své zisky a tak se musí co nejvíce vyrábět zmetkové výrobky aby oni nepřišli o peníze.

2 2
možnosti

Systém, po kterém toužíte, neexistuje. Anii nemůže. Současný tržní mechanismus řeší průšvihy až když teče do bot. Zisk je přednější než např.dražší snížení nezávislosti na nevypočítatelném sousedovi.

0 1
možnosti
  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.