Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud někdo poukazuje na ostatní války, včetně těch slavných amerických, ještě to neznamená, že fandí Putinovi. Jen mu zkrátka vadí měření dvojím metrem či známé "káže vodu ale pije víno".

0 0
možnosti
PB

P81e88t57r 57B37u23r28i28a78n

16. 4. 2022 20:04

Pokud napíšu, že auto Lada Niva je špatné a zadarmo drahé, tak měřím dvojím metrem, protože jsem k tomu nepohanil i Forda?

0 0
možnosti
Foto

RvRvRv Tohle nejsou Dějiny a Ruska to jsou bláboly, které nemají s historií dělat. Lenin podepsal smlouvu s Německem se stejných důvodů jako to udělal Stalin. Chtěl, aby se kapitalistické vzájemně válkou vyčerpaly. V roce 1920 Lenin došel k závěru, že západ válkou vyčerpán, bolševici zaútočili na Evropu přes Polsko s cílem rozšířit komunismus na celou Evropu. U Varšavy byla bolševická vojska poražena. O té bitvě se mluví, jako o zázraku na Visle.

0 0
možnosti
LT

Hm?

Já měl za to, že Lenin podepsal s Německem dohodu za prvé proto, protože přesně za to byl od Němců placen a za druhé proto, protože co Lenin potřeboval bylo upevnění bolševické moci a až pak válčit (a na obojí fakt neměl prostředky).

Za druhé, nezdá se vám trochu divné, že dle vás dospěl Lenin roku 1920 k závěru, že západ je válkou vyčerpán.....a Polsko - sovětská válka se datuje k roku 1919?

Nemáte to tak lehce popletené pane Kindle?

1 0
možnosti
Foto

RvRvNovgorod byl demokratický stát , který byl na území Ruska , který udržoval styky se západem a obchodoval. Moskevský stát jej rozvrátil , čelné představitele vyvraždil, bohatství Novogorodu rozkradl. Tím skončili na několik set let styky se západem a obchod. Rusko a Rus není slovanského původu jenom na okraj. Moskevská knížata byla 250 let pod Tatary, pod Zlatou hordou. S původní obyvateli asimilovali a přenesli na ně jejich způsob uvažování.. Když se Zlatá horda rozpadla bylo Rusko ve hlubokém středověku a v Evropě byla renesance. Rusko se hlavně soustředilo na rozšiřování svého území. Až do 19 století se šířilo rychlostí 9O km čtverečních za den. Rusko přijalo pravoslaví a každý, kdo jej odmítal přijmout byl nečistý. Tedy i západ byl nečistý a zkažený a to se tluče do obyvatel do současné doby. Car, když přijímal velvyslance ze západu, šel si vždy umýt ruce, protože se dotýkal nečistého. Rusko je úplně jiná civilizace než v Evropě. Rusové se za Evropany nepovažují. Z těchto faktů je třeba vycházet při posuzování Ruska.

0 0
možnosti
JT

J49i72r83i 72T94i10c25h66y

15. 4. 2022 16:11

Pokud tvrdite, ze Rusove nejsou Slovane, mel byste se podivat na jejich DNA a povsimnout si te vyznamne cast, typicke pro Slovany.

0 0
možnosti
JL

Jsou to vlastně protipóly, ale to, že Rusko je jaksi feudálně konzervativní se stalinským intermezzem neznamená, že je to tak nutné: Británie byla taky velmi konzervativní, brutální koloniální mocnost, ale dnes vypadá docela moderně. Amerika čili USA je od druhé půle 19.století v permanentním stavu přílivu milionů Evropanů toužících po svobodě a půdě zadarmo. Je pozoruhodné, jaký skok USA udělaly od 60.let 19.století do roku 1939, kdy se jim vůbec nechtělo válčit v Evropě, protože je zajímal asi spíše Pacifik. Je to banda hamižných Evropanů, kteří přepluli Atlantik a vrhli se na nový kontinent, aby zbohatli. Když se mluví v 19.století o Američanech, jaksi zapomínáme, že to byli jen uprchlíci z Evropy, kteří se chtěli mít líp. Což je pochopitelné a byla to evoluční selekce lidí, kteří byli odvážní, zoufalí a chtěli s emít líp než v Evropě.

1 0
možnosti
Foto

Poučné. Historie je jedna velká bramboračka plná utrpení, útlaku, křivd, hrdinství, odhodlání a vůle k životu ve svobodě. A je tak snadné si v ní zalovit a stanovit v ní účelově nějakou událostí mez, a tu pak prezentovat jako začátek vývoje, který je třeba zvrátit. Napravit velikou křivdu novou křivdou. Ještě vetší, která zas přezraje.

3 0
možnosti
MB

Člověk, aniž by si to uvědomoval. Je prostě odrazem poměrů, ze kterých vyšel. Evropa se svým vývojem. Kulturní dědictví. Poznání, že prosperitu přináší ekonomika, věda a výzkum. Vytvoří zdroje. Vše se odrazí na číslech. Od věku dožití celková životní úroveň. Předpokladem je svobodný člověk. Aby měl možnost konat, rozhodovat se. Dojde k poznání, války nic neřeší. Věnuje se tedy obchodu, něco zakládá. Generačně to postupuje. Z dědka na otce, následně na syna. Vznik tradic, vazeb - opečovávání vlastního jména. Koná pro sebe, nikoliv pro stát.

Zhruba s takovými představami, jsem kdysi do Ruska vyjel. Mé pocity, doslova exotické. Zcela jiné poměry, způsoby uvažování. Já je litoval, abych zjistil. Oni jsou hrdí! Na svou chudobu, na svou minulost. Nekonečné oslavy, že někoho před 77 roky porazili. Ruskému člověku skoro není co vytýkat. Je odrazem zase toho jejich. Imperiální agresi má v krvi. Svět nedobývá živnostněním. Dělá to jako jejich předci, silou. Je přesvědčen že neubližuje, naopak osvobozuje a pomáhá. Zvláštní, nebezpečná směsice mentality. Pocit vyjímečnosti, nadřazenosti. Podněcování přesvědčení - jim samotným je ubližováno. Musí se tedy bránit. Nejlepší obrana, útok. Jakékoliv besedy, jsou total marné. Rozhodující většina - Za svými hranicemi nikdy nebyla. Kontakt chybí. Podobně je to s dostupnými - Svobodnými informacemi, neexistují. Hlavním rysem není vlastní svoboda - tou je oddanost vůdci, carovi. Národní rys povahy. Zajišťuje start kariéry .

Total jiný svět - Umělohmotný slepenec. Jinojazyční. Ti si logicky nesou kulturu svou. Je úsměvné, kdy naše RU - Žalář národů. SSSR a čím a dnešní Rusko?Mega giga, total basa! Vše odraženo v jejich klasické literatuře. Dávno popsáno, včetně šlendriánu, alkoholismu a korupce. Fascinuje mne. Z principu, se v té zemi nezměnilo lautr nic. Obrovský paradox. Já tu zemi považuji za předurčenou k blahobytu ... :-)

2 0
možnosti
JT

J87i79r47i 15T54i86c31h67y

15. 4. 2022 16:15

Kdyz jsate se tak soustredil na tu bidu v Rusku, navstivil jste nekdy Afriku, nektere zeme stredni Ameriky a nebo treba i nektere osidleni v Apalacskych horach v USA?

1 0
možnosti
JL

Vazeny pane Ladislave Jíleku. Vas pruchod dejinami tech dvou statu ma nekolik mist, ktere je treba vice vysvetlit. Jsou to chvile a mista v dejinach obou statu velmi delezita. Z dejin Ruska snad jen podotknou, zmenu mysleni obycejnych obcanu, muziku. Nebudu se zabyvat timto fenomenem, vysledek vidime i dnes.

U historie Americke severni pevniny, je to trochu jine. Prisli nabozenske skupiny z cele Evropy. Ty prinesly sebou disciplinu v zivote osobnosti a take v skupinach se stejnym zajmem. Take prinesly sebou ve vetsi mire stejny jazyk, organizaci velkych celku a hlavne smysl pro spravedlnost. Anglie vsak mela diktatora Jiriho VI. Jeho dekrety pro ty anglicke kolonie byly v rosporu s mistnim obyvatelstvem. Vyustilo to v revoluci s heslem: kdo plati dane, musi mit zastoupeni pri rozdelovani!! Diktator Jiri do neprijal a zacala prvni valka usedliku. Byla vitezna a tak 1776 vznikla asociace 13 kolonialnich statu. 6 muzu dostalo prikaz ustanovit uredni zaklad, a tak vznikla Ustava Unie (1787) a byla ratifikovana vsemi 12 staty. Byl zvolen prvni prezident a ustanoven Parlament (House a Senat) Presne podle predlohy francouskeho aristokrata, barona Montesqueu a jeho knihy Spirit of the Law (v duchu zakona) z roku 1748. V roku 1791 bylo k Ustave pridano prvnich devet pridavku, zname na svete jako obcanska prava.

Ta Ustava je drzitelem Unie i v tech nejkritictejsich chvilich uvnitr i venku. Je ukazkou presne, proc tato zeme nemela diktatora. Jeji otevrena demokracie je stale pritazliva i pro druhe, kteri but s politickych, hospodarskych a take nabozenskych duvodu nemaji klid v miste, kde ziji. Tim ten rozdil vuci Rusku je obrovsky.

To jsem chtel rici pro podstatu americkeho mysleni a ukazat, odkud prichazi. Dalsi rozbor je mozny. To i s chybami, ktere tato Unie udelala

2 0
možnosti
PL

P32e70t73r 48L19o12r75e96n50c

14. 4. 2022 20:57

Děkuji za zajímavé shrnutí!R^

3 0
možnosti
JL

Dovolte pane Jilku abych Vas upresnil. Texas nebyl anektovan, v roku 1835 vyhlasili usedlici ze severni Evropy nezavilost Texasu.I tehdy se bojovalo, muzete si stahnout historuicky film "Alamo". O 10 let pozdeji v r. 1845 poadali o o prijeti do Unie spojenych Statu. Tedy z vlastni vule mistnich lidi, nikoliv anexi.

3 0
možnosti
LT

A dovolte, abych vám to upřesnil já.

V roce 1824, tedy v době již vzniklého nezávislého mexického státu, začali Američané zakládat trvalé osady, což zapříčinilo, že se během necelých deseti let jejich počet zvýšil až na osm tisíc a začal přesahovat španělsky hovořící obyvatelstvo. Připomeňme si, že imigrace byla jasnými smlouvami omezena (ano, tehdy kupodivu mnoho Američanů imigrovalo do Mexika), a přesto ji příchozí nehodlali dodržovat. Ať již jde o přijetí mexického občanství (což je logické, když chci v nějaké zemi žít, měl bych mít její občanství), případně držení otroků (v USA v té době naprosto normální, v Mexiku nezákonné).

No a ve chvíli, kdy američtí přistěhovalci začali tvořit většinu, dostali události rychlý spád.

Dlouhodobá nespokojenost s mexickou diktaturou a nemožnost zakládat a rozvíjet plantážnické zemědělství závislé na otrokářství výrazně podnítily znovuobnovení secesionistických snah Texasu. Válka, jejímž cílem bylo oddělené texaského území od samostatného mexického státu začala v říjnu 1835 a trvala déle než půl roku.

Nepřipomíná vám to něco? Jen tak mimochodem? ;-D Protože pokud budete tvrdit, že v případě Texasu šlo o vůli místních lidí, nikoliv anexi, tak to bychom museli uznat kupříkladu i "svobodné" rozhodnutí lidí na Donbase a to fakt já dělat nehodlám.

Šlo o vůli lidí, kteří tam ve většině případů neměli ani co dělat, protože po roce 1830 jich mnoho překročilo hranice ilegálně. Ale ne o vůli místních lidí, tedy Mexičanů.

1 0
možnosti
  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.