Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Dobrý článek, pokud by se potvrdilo, že za současným globálním oteplováním skutečně stoji činnost lidstva a ne nějaké periodické střídání teplých a studených období, tedy přírodní vlivy. Žádný takový důkaz zatím podán nebyl. Jako příklad lze uvést výbuchy některých významných sopek v minulosti, při kterých bylo vyvrženo do ovzduší tolik popílku a prachu, že to následně způsobilo několikaleté ochlazení Země o pár stupňů. Analogicky by se člověk mohl domnívat, že podobně budou působit i tisíce továrních komínů, rozesetých po celé Zeměkouli, a kupodivu se tak neděje.:-)

1 0
možnosti
Foto

Dokonce podle mého pozorování má snížená emise popílku z komínů vliv na nižší dešťové srážky. Neboť prachové částice podporují kondensaci vodních par. Viz pokusy s rozprašováním krystalků jodidu stříbrného (trochu drahý špás).

0 0
možnosti
DT

Skvělý blog! S dovolením na něj budu odkazovat v různých diskuzích, zdá se mi, že lidi si tyhle souvislosti jaksi neuvědomují. Je to také následek toho, že dnes se za vzdělání považuje kdejaký genderový nesmysl a skutečné vzdělání trpí.

Vám R^+R^

0 0
možnosti
Foto

Téma globálního oteplování je v posledních letech velmi diskutované. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno mnoho vědeckých článků, dosud se vědecká společnost neujednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc do celého problému vstoupila politika a vliv peněz. V současné době jsou finančně podporované především ty projekty, které přinášejí důkazy o negativním vlivu člověka na vývoj klimatu. Svoji roli sehrávají i média. Přinesou-li negativní až katastrofickou zprávu, stoupne jim sledovanost či náklad. Jaký byl stav CO2 v minulosti lze zjistit odvrtáváním ledu. Bylo zjištěno, během 150 let vzrostlo CO2 z 280ppm na dnešních 370ppm. Jenže to není nic mimořádného. Na zemi se v minulosti byly tyto hodnoty dva kát větší. . Z posledních 400 miliónů let, nalezené geologické důkazy naznačují, že množství CO2 i teploty byly značně vyšší než v dnešní době. Proto se nemůže tvrdit, že skleníkové plyny vyprodukované lidskou činností způsobují či přispívají ke globálnímu oteplování.Vědci předložili důkazy, že v historii Země byly na této planetě velké průměrné teploty, které nebyly způsobené zvýšeným obsahem CO2 v atmosféře.Vzorky z ledovců ukazují, že vzrůst množství CO2 vždy spíše následoval po vzestupu teploty než obráceně. Bylo zjištěno, že na Zemi se střídá teplé a ledové období. Poslední glaciál dle vědců skončil před cca 12 tisíci lety a v současné

době se nacházíme v interglaciálu.

1 0
možnosti
Foto

V podstatě souhlas, jen by mě zajímalo jak by se ekonomika s tím náhlým omezením konzumu vyrovnala. Musel by se zřejmě překopat celý hospodářský systém, tak aby nebyl závislý na neustálém růstu.

1 0
možnosti
LJ

Je nereálné, že by se takto začalo chovat větší množství lidí. Kdyby lidé postupně omezovali konzum, mohly by se postupně rozběhnout ekologické projekty.

3 0
možnosti
JT

J35i53r74i 40T32i88c96h63y

27. 7. 2019 17:05

Neprimo jste naznacil, ze jeden z hlavnich duvodu niceni prirody je narust populace. Okolo toho chodi politici jako kocky okolo horke kase (pamatujete cinskou politiku jednoho mditete?). Mnohe ty akce o "boji" proti oteplovani jsou nesmyslne a predpovedi se nesplni. Teploty se podle predpovedi zvysi o 1.5C, Zeme se znici, ale nezoufejme, odletime na Mars a tam budeme radostne zit navzdy.

1 0
možnosti
LJ

Ano, růst populace hraje značnou roli. Pokud měla vysoký konzum jen Evropa a Severní Amerika, bylo to snesitelné. Dnes však prudce roste výroba v milirdové Číně a miliardové Indii, což už únosné není. Nemůžeme jim však říkat, že by oni neměli...

3 0
možnosti
MB

Máme chalupy s dřevěnými ploty. Po natření jsou brzy nazelenalé a my jsme rádi ! Neklamný důkaz vlhkosti ovzduší, které prostupuje z vodního přivaděče. Pochopitelně hustá tráva a bujný porost. Přijedu do krajského města - Je to cítit! Vzduch suchý, přehřátý, od všeho betonového. I v noci pak nakumulované teplo. Není v tom žádná věda - Dokonce prší prakticky stejně. Jde o to, ten dar vody co nejdéle zdržet v místě samém a nedotovat nesmysly ... Zelený plot - Základ života ... :-)

5 0
možnosti
JL

Kdyz skoncila WW II bylo na svete asi 3 miliardy obyvatel. Dnes se blizime k 7 miliardam. Zde je ten JEDEN problem.

Pro nasi republiku muzeme rici, ze nekolik dulezitych rozhodnuti v minulosti nas dnes stoji hodne penez. Snad jen poukazani na zemedelskou cinnost. Zniceni mezi, odvodneni poli pro zvyseni vynosu, pouziti pudy pro technickou sklizen a mnoho dalsich rozhodnuti. To nemohu zapomenout lesni hospodarstvi, ktere dnes MUSIME resit, nebot priroda je nekompromisni!!!

Snad na konci tohoto prispevku je nutno pripomenout na tech tricet let svobodnejsiho zivota. Ten nam prinesl bohatsi osobni zivot. Ale zapomeli jsme na nasi budoucnost a na nasi povinost volit politiky, kteri budou donuceni pracovat (spolecne) na budoucnosti republiky.

Ukazkou jsou posledni dva roky v nasi politicke svere. Vyvrcholenim je diskuze o ministru kultury. Ukazka naseho idiotickeho mysleni vedene prezidentem, premierem a malou casti nasi vedouci bandy. Tak se neda pracovat na budoucnosti a tim na malem zlepseni nasi krasne vlasti proti neustupne sile prirody

7 0
možnosti
VV

R^

Pripada mi to, ze vsichni v teto zemi maji na mysli jen jedno: Po nas potopa.

2 1
možnosti
AK

Boj proti oteplování politikům nesporně vyhovuje.

Klimatický alarmismus dokáže překrýt jiné a třeba i závažnější problémy společnosti.

Také je dobrým zdůvodněním pro vyšší zdanění obyvatel.

4 0
možnosti
AM

No jo, je to tak.

Lidé se odjakživa báli konce světa a někteří nepříliš bystří komentátoři jako Dolejš nebo Jirsa tu situaci srovnávají.

Jenže tentokrát nejde o nějakou hluboce prožívanou víru, ale o fakta a fyzikální zákony. Skleníkové plyny prostě fungují jako skleníkové plyny. Pokud je přidáváte do atmosféry, zadržují víc odraženéhé energie, tj. tepla původně dodávaného zvenčí sluncem. Ostatně nebýt jich, je tato planeta zmrzlá koule ledu.

Na námitku, že to není tak jednoduché lze říct, že to skutečně není tak jednoduché a to oteplení nefunguje tak přímočaře jako uvedená přímá úměra, nicméně že se s jejich zvyšováním bude jakákoliv planeta ohřívat, je nepochybné.

A my těch plynů vypouštíme ročně desítky miliard tun a emise neustále a vytrvale rostou bez jakéhokoliv náznaku zmírnění, o poklesu ani nemluvě.

Navíc je jisté, že se globální klimatická změna posledních několik let výrazně zrychluje, i když se ty nejstrašnější zesilující zpětné vazby teprve začínají startovat, takže se dá očekávat poměrně dramatická gradace událostí už ve velmi blízké budoucnosti, kterou všichni zažijeme.

To, co z toho vyplývá, je jednoduché.

Do konce století stoupne PRŮMĚRNÁ teplota planety o více než 4 stupně Celsia, možná víc. Něco takového tato planeta zažila jen párkrát a vždy to bylo kruto kruté pro většinu života.

Jinými slovy -- to, co bude následovat, je globální ekologický rozvrat v tuto chvíli zcela nepředstavitelných rozměrů. Zánik civilizace a všeho dalšího života možná až po jednobuněčné. Nic jiného už podle modelů nevychází........Takže bych nepanikařil. Na paniku už je totiž dávno pozdě. Děcka si užijou trochu zábavy, no...

1 1
možnosti

Ti nejhlasitější bojovníci toho dělají nejméně.Kdyby šli místo demonstrací třeba likvidovat černé skládky, apod. - jenže ruce bolí víc než pusa.

4 0
možnosti
VV

Kdy a kde ja jsem to jenom cetl?

0 0
možnosti
  • Počet článků 422
  • Celková karma 17,59
  • Průměrná čtenost 520x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.