Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slepený slepinec

Slepený slepinec se objeví všude tam, kde alespoň na chvíli zavládne kolektivní mysl. Vlastní smysl tohoto počínání by vydal na samostatnou úvahu. Vysledovala jsem v tom však ne nezajímavou zákonitost. 

Nu, slepice se seběhnou do houfu a zvláštním způsobem se slepí  v jednolitý kus. V masu bez kousku integrace (neřku-li inteligence) a špetky vlastního (s)vědomí, zato však s jednotným názorem na vše, jednotným pohybem odnikud nikam a jednotným kdákáním na stejnou notu.

Zpozorovali jste to už někdy? Stačí se pomalu přiblížit k plotu a vzbudit u první slepice zdání, že možná něco dostane. Jakmile jí to „sepne“ a naladí se na příjemnou vlnu blaženého očekávání, přenáší se impulz dál do slepičího houfu a to až do chvíle, než k plotu doběhne ta úplně poslední slepice a všechny se naráz a načas slepí. Tedy až do doby, kdy té první (nebo té poslední) „docvakne“, že nedostane nic. Pak se všechny zase načas rozlepí a kolem poletují už jen chuchvalce slepeného peří…

U slepic by mi to zase až tak nevadilo. Přeci jen, je to jejich přirozenost, což nejspíš věděl časů blahé paměti i otec zakladatel velmi zajímavé a zatím zdaleka ne zcela doceněné vědní disciplíny "etologie" (neplést prosím s etiologií) - Konrád Lorenz. Kolektivně slepené chování mne však poněkud zaráží v případě přirozenosti lidské, kde bych očekávala přinejmenším užití vlastního mozku nebo alespoň původnost myšlenek. Tedy těch skutečně vlastních, nepřejatých, podrobených důkladné a důsledné analýze kritického myšlení.

V oblasti chování lidského druhu se jedná o dosud neprobádaný jev, který mě stejnou měrou fascinuje jako děsí. Byla jsem mu ve svém životě již několikrát přítomna, naštěstí pouze v roli nezúčastněné pozorovatelky. Úvodní intro má podobný ráz jako to, co jsem spatřila v jedné venkovské obci lounského okresu za plotem plným slepičinců. Pár dní nato jsem mohla něco podobného vidět „lajf“ u člověka takzvaně moudrého a nestačila jsem se divit. Konkrétní kulisu, která se posléze pěkně vybarvila, poskytovalo a zároveň podmiňovalo právě probíhající výběrové řízení v oblasti tzv. pomáhajících profesí. Uchazečky (ačkoli byl mezi nimi přítomný i jeden uchazeč, abych dodržela genderovou korektnost) se půlhodinu před zahájením osobních pohovorů podobným způsobem slepily a vzorně a svorně (teď se mi chce skutečně napsat, že kdákaly, ale upustím od toho), ač šlo v tu chvíli vlastně o rivalky na bitevním poli zvaném uplatnění-se-na-trhu-práce, vytvořily dočasné sociální společenství, tedy onen již v úvodu zmíněný "slepineců, v němž si vyměňovaly zkušenosti z předchozích „výběrek“, společně sdílené obavy z průběhu toho dnešního, stesky nad neutěšenou situací pracovního trhu na tom našem drsném severu, nedůvěru ve vlastní schopnosti a nejpíš i vlastní rezignaci na správné pootočení kormidel vlastních životů. No, nechme se dámy unášet vespolek. Všechny houfem.

Přihlížela jsem tomuto zajímavému jevu z dálky a tu a tam se ke mně i doneslo nějaké to slůvko postěžování si, obav a nedůvěry ve věci příští. Podotýkám, že z vlastní zkušenosti již vím, že emoce a myšlenky (obzvlášť ty nekriticky přijímané) jsou velmi zákeřnou a nakažlivou záležitostí. Držela jsem se tedy v bezpečném odstupu, fakticky i metaforicky. Dokonce metafyzicky. Jen jsem to všechno zpovzdálí pozorovala a bylo mi tak nějak divně a smutno.

Výběrového řízení jsem se nakonec také zúčastnila a vyhrála ho. Na vedoucí pozici. Nechci se tím zrovna dvakrát chlubit, proto o tom nepíšu. Uvádím to jen pro pravdivé dokreslení celého obrazu, který bych prostě a jednoduše nazvala „Slepice za plotem“. Nakonec jsem po zralé úvaze na tuto pozici stejně nenastoupila. Vyskytla se zajímavější pracovní nabídka.

Snažím se to pochopit, opravdu. I s použitím vlastního kritického a nezaujatého myšlení. Myslím na to, co by tomu řekl Konrád Lorenz. Anebo Ezop. Napadají mě k tomu jenom další ptačí průpovídky o vráně sedající k vráně, o trpitelském sborovém kvokání mezi slepičinci a o tom, že orli létají vysoko a sami. Jednoho takového znám. Je to letec první kategorie, a proto se u něj učím.

Člověk se má pohybovat ve vybrané společnosti a dát si setsakra pozor na to, co tam pochytí. A chlubit se jen vlastním neslepeným peřím.

 

 

Autor: Lada Šůláková | úterý 10.9.2013 17:00 | karma článku: 9,82 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

S ekzémovou strategií se dostanu všude. Slovy blízkého přítele, který na mě dlouze a pronikavě hledí svým hypnotickým pohledem jestřába v akci, pod nímž se měním v bílou myšku, svolnou a odevzdanou: "Drahá, ty jsi jako ekzém."

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93 | Přečteno: 178x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon. Finanční svět již méně (zcela zvláštní odrůdou jsou pak bankéři a investoři). Samotnou mě to překvapuje, u sebe bych podobnou zvrhlost nikdy neočekávala.

5.11.2018 v 20:21 | Karma: 3,64 | Přečteno: 133x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Imaginární disky

"Tak to je teda něco!", pomyslela jsem si, když jsem nedávno narazila v jakémsi vědeckém časopise (bůhví jak se mi dostal do rukou) na informaci, jak se housenka proměňuje v motýla. 

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80 | Přečteno: 362x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Udělej svého muže

Jednou už jsem o tom psala, ale pro jistotu to ještě ráda zopakuji - žena muže buď udělá, nebo ho zničí. Záleží to jen na ní, na velikosti jejího srdce a čistotě jejího záměru. Na pozadí odvážných činů mnoha mužů je PRÁVĚ ONA.

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Usedni dnes se mnou v červeném stanu

Sdílím krásnou a čistou vizi jedné své blízké duše o posvátném místě pro ženy plném porozumění, něhy, vnitřní síly a odvahy být zranitelná, kde bychom se mohly navzájem očistit, odpočinout si a posbírat hlubokou moudrost.

25.6.2014 v 17:43 | Karma: 7,21 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1098x
Jsem satiriánský psychoterapeut s osobní zkušeností vysoké citlivosti (HSP). Píšu, tančím, muzicíruju, sbírám po kopcích bylinky, chovám Sphynxe, jsem zarytý frankofil a módní nadšenec. Fascinuje mě nezměrná krása, křehkost a hloubka lidské duše. 

www.ladeni-duse.mozello.cz

Seznam rubrik