- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ten, kdo aspoň trochu ví, jak to v hospodách funguje, musí kroutit hlavou.
Nákup a následný prodej sudů se v restauracích zřejmě ještě víc přesune do šedé zóny, kde se daně příliš neplatí. Bavil jsem se před pár dny se známým, co na pražském sídlišti v jednom takovém podniku, kde čepované pivo patří mezi hlavní zdroj tržeb, pracuje. „Co budete dělat?“ ptám se. „Na rovinu. Prostě nějaké sudy nakoupí majitel na sebe, a pak se prodají. Vůbec nepůjdou přes firemní účetnictví. Tím se sníží i daň z příjmu. EET zrušili, tak není co řešit,“ popsal mi strategii.
Nejsem příznivcem řešení obcházejících zákony. Nicméně podnikatelům v oblasti gastronomie se v jejich snaze přežít příliš nedivím. Patřili mezi nejvíce postižené opatřeními v souvislosti s koronavirem, od té doby mají značné problémy sehnat kvalitní personál, kromě čepovaného piva jim vláda zvedla DPH i u jídla.
Říkává se, že vláda, která zdraží pivo, padne. Ministr Marian Jurečka už prohlásil, že nabídl premiérovi Petru Fialovi svoji rezignaci. Samozřejmě nikoli z uvedeného důvodu. Ale jistá symbolika v souvislosti se zmíněným rčením tu je. Třeba se dočkáme. Už aby to bylo.
Další články autora |
Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...