Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kachne123

18. 1. 2010 10:15
Teodicea

tj. ospravedlnění Boha, který dopustil existenci zla, se řeší mezi křesťany i nekřesťany už asi docela dlouho. Ale tenhle článek je hodně.. řekněmě.. naivní. Já být v posledním tažení pod troskama, tak i jako ten nejkřesťanovitější křesťan autora tohoto článku praštím nějakou traverzou - aspoň v duchu, pěkně místo pokání.

Bůh to prostě dopustí, protože jsou mu tyto věci absolutně šumák. Nenahlíží na svět očima jednotlivce, ale očima řádu věcí, příčiny a následku. A už vůbec nemá pro každého nachystané teplé místo v nebi.

Milosrdní můžeme být jedině my sami, a že to má smysl je to jediné, v čem s autorem článku souhlasím.

A Ježíš, dozajista velice moudrý člověk, to na rozdíl od autora věděl. Ale už umřel, a je to dávno. Tak ho nechte spát.

0 0
možnosti

Jannynov

21. 1. 2010 8:35
Re: Teodicea

takhle nějak si představují Boha muslimové. Odosobněného, vzdáleného.

Bůh, jak se zjevil křestanům je Bohem osobním, milujícím a odpouštějícím.

Ne neosobním strojem, lhostejným k lidem. Více pak v Bibli........;-)

0 0
možnosti

SantaKlaun

14. 1. 2010 20:35
.

Položím jednu otázku: Proč vlastně existujeme v tomhle 3D světě ve formě hmoty, když stejně směřujeme k Bohu? Nebylo by pro něj lepší stvořit člověka tak, aby už byl od svého stvoření s ním a hmotu vynechat? Bylo by to dokonalé. Jestli je Bůh dokonalý, proč stvořil nedokonalého člověka? Přece produkty dokonalého musí být taky dokonalé. Pokud ne, stvořitel je taky nedokonalý. Je to takové nějak zamotané. Bůh je, ale je to všechno úplně jinak, než vysvětlují všechny  světové církve a náboženská uskupení.:-/

0 0
možnosti

Jannynov

21. 1. 2010 8:37
Re: .

člověk dostal osobní svobodu a i možnost volit mezi dobrem a zlem. Kdyby byl dokonalou, nikdy nechybující loutkou, měla by jeho existence smysl ???

Více pak najdete v Bibli, viz prvotní hřích, pád člověka a.t.d.......:-)

/ bylo by to na dlouho......./

0 0
možnosti

Marcel Burkert

14. 1. 2010 20:17
Na jednej strane sú zahynutí už určite s Bohom

a na strane druhej nebo nie je výsadou pre všetkých. V tom je rozpor. Inak nebol by som si taký istý s tým, že Ježiš nás svojou krvou všetkých vykúpil z hriechov. História plná krvi a neprávostí tomu nenasvedčuje. A okrem toho, Boh nie je krvilačný.

Božia spravodlivosť by sa mala merať nie len v rámci jedného pozemského života.

0 0
možnosti

studánka

14. 1. 2010 12:39
Odpověď na otázku v nadpisu:

Ježíš nepomohl obyvatelům Haiti proto, že je dávno mrtvý. Zemřel v jižní Francii a tamtéž je pochován. Byl to člověk z masa a krve a podle toho se také choval a žil. Byl sice obdařen mimořádnými schopnostmi, v oné době neobvyklými, stejnými, jakými je obdařeno mnoho lidí dnes. V té době to však lidé, mnoha věcí neznalí, považovali za něco mimořádného. Podivujete se dnes např. nad schopností hypnózy a považujete ji ze nějaké boží vnuknutí? Zajisté nikoliv. Za boha byl prohlášen až na Nikajském koncilu, roku 325 našeho letopočtu. Zajímavé, do té doby to byl člověk a po třech stoletích se zněj stal obratem ruky bůh? Nesmysl. Věřím tomu, že z kříže byl sňat dříve než stačil zemřít. Poté se probral a odešel. Odešel spolu s Myrai z Magdaly do jižní Francie a zde, pomocí svých potomků založil dynastii králů - Merovejců. To jsem nevyčetl od Dana Brauna, ale z velice dobře zpracovaných t.zv. apokryfů paní Katrin Tailefer v knihách Evangelium I,II,aIII.

0 0
možnosti

markyz.Gero

14. 1. 2010 13:05
Re: Odpověď na otázku v nadpisu:

ale dokázat to nemůžete stejně jako nejde dokázat opak

0 0
možnosti

studánka

14. 1. 2010 9:30
Pokračování

změnilo. Lidé zde přestali žít v souladu s přírodními zákony, začali se množit jako (s prominutím) myši, začali stavět větší a vyšší obydlí (nutil je k tomu jejich zvyšující se počet), znásilnili přírodu do té doby nevídaným způsobem a ejhle.Příroda se nezačala bránit, jak se obecně říká. Do té doby také běžné hurikány a zemětřesení začalo působit větší a větší škody nejen na majetku, ale i ne lidských životech. Nezúčastnil se zde žádný bůh ale pouze a pouze člověk. Člověk nikoliv sapiens, ale non sapiens. A tak je tomu i jinde na světě.Základním problémem všeho, co na planetě Zemi člověka trápí a sužuje nejsou výbuchy sopek, vlny tsunami, zemětřesení a pod.Tímto základním problémem a tedy i příčinou je přelidnění Země, podporované m.j. římskokatolickou církví. My, lidé, se potácíme od jednoho problému k druhému a přitom tyto problémy sami způsobujeme.Jen proto, že je nás přespříliš.Růst obyvatel způsobuje růst všeho ostatního (odpady, spotřeba energií a pod). Tomu žádný bůh nezabrání.

0 0
možnosti

viveka77

14. 1. 2010 9:56
Re: Pokračování

Ano. R^

0 0
možnosti

Mychal.B

14. 1. 2010 9:19
Pokud navážu na myšlenku,

že lidé vzali život do svých rukou, je nezpochybnitelné, že ne vše, co činí je správné a může se jim to vrátit. Ovšem v pohybu zemských desek žádný zákon akce a reakce vzhledem ke konání lidstva nespatřuji.

Takže doporučuji reklamovat Zemi neb očividně disponuje vadou vzniklou při stvoření ;-)

0 0
možnosti

markyz.Gero

14. 1. 2010 9:25
Re: Pokud navážu na myšlenku,

třeba byla tato vada zakomponována jako úmyslná chyba systému která má prověřit fungování systému

0 0
možnosti

smějící se bestie

14. 1. 2010 9:18
***

On jim ale pomohl, osvobodil je od bídy a života v tomto slzavém údolí.

0 0
možnosti

viveka77

14. 1. 2010 9:58
Re: ***

Aj tak sa dá :-)

0 0
možnosti

studánka

14. 1. 2010 9:18
Nezlobte se na mně,

ale žádný Bůh v křesťanském slova smyslu neexistuje. Tím vžádném případě netvrdím, že neexistuje nějaká vyšší (alespoň doposud) moc, která se kdysi dávno účastnila přímo a bezprostředně vzniku života na planetě Zemi. Žádný bůh (a tedy ani žádná moc) není ani dobrý, ani zlý. Dobrý, nebo zlý může být může být jen člověk a to ještě jen ten, který pomocí mozku přemýšlí. Dobro a zlo jsou totiž pojmy, které vymyslel člověk, nikoliv nějaký bůh. Veškeré věci, které zde popisujete nejsou dílem žádného boha, ale pouze a jedině člověka, člověka, který nepřemýšlí, pouze koná. Koná tu plánovitě, tu nahodile, ale v naprosté většině případů nedomýšlí konce, které svým konáním způsobuje. V době, kdy bylo Haiti bělochy objeveno, žilo na něm pár lidí v přízemních chatrčích a žádné zemětřesení ani hurikány nemohly způsobit katastrofy, podobné té včerejší.Obyvatelé tohoto ostrova žili v souladu s přírodou a podle toho se také chovali. Jakmile sem však připlul běloch a následně dovezl Afričany, všechno se

0 0
možnosti

Jaroslav Kysilko

14. 1. 2010 9:21
Re: Nezlobte se na mně,

Dobrý den,

děkuji vám za váš názor.

Já na rozdíl od vás věřím v existenci Boha. Ovšem v souladu s vámi píšu ve svém článku o tom, že Bůh není zlý, ale milosrdný. Nevím, jestli jste četla můj článek celý nebo jenom některé jeho části, protože jinak mi vaše reakce nepřipadá v kontextu s tím, co jsem napsal.

Přeji vám pěkný den. JK

0 0
možnosti

Míra2

14. 1. 2010 9:04
Údajně např. mnozí z obětí Stalinova teroru

umírali na popravištích s jeho jménem na rtech a s neotřesitelnou vírou v zářnou budoucnost komunismu... Rád bych věřil v nějakou posmrtnou formu života, ale dosavadní zkušenosti a znalosti napovídají spíš o pravém opaku. Chtěl by laskavý Bůh, aby člověk promrhal svůj jedinečný a neopakovatelný život čekáním na cosi imaginárního posmrtného???

0 0
možnosti

oskie98

14. 1. 2010 13:08
Re: Údajně např. mnozí z obětí Stalinova teroru

Určitě nepřál a nepřeje. Naopak život je dobré prožít smysluplně, nekrást, nepodvádět, pomáhat potřebným, nebýt egoista, dát životu smysl dobrými skutky atd atd atd každý podle svých možností.

0 0
možnosti

grizzly9992004

14. 1. 2010 9:02
Bůh dal, Bůh vzal

Jakpak byste se, podle vašich argumentů v příspěvku, tvářil na to, kdyby si Ježíš obratem vzal vám propůjčený život, abyste už nepsal podobné příspěvky. Zajisté byste si to dokázal svými argumenty logicky zdůvodnit. To je zase blábol!

0 0
možnosti

Jaroslav Kysilko

14. 1. 2010 9:15
Re: Bůh dal, Bůh vzal

Dobrý den,

děkuji vám za váš názor a za položenou otázku.

Nevím přesně, jaký by byl můj výraz obličeje, ovšem v každém případě bych byl přesvědčený, že se můj čas naplnil a z celého srdce bych se těšil na setkání s Bohem a na Jeho spravedlivé hodnocení mého života na Zemi.

Přeji vám vše dobré, JK

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...